faworytka, łatwa w przygotowaniu. Lekka, ale sycąca. Pyszna, o lekko słonecznikowym smaku, stąd też często zastępuję nią ryż i kaszę. Niestety z powodu dość wysokiej ceny stosuję ją nie tak często jakbym chciała. Kolejna propozycja na sałatkę z quinoą. Tym razem z bobem. Bardzo zachęcam do spróbowania !! Sałatka z quinoa, bobem i pomidorkami koktajlowymi Składniki: 3/4 szklanki quinoa
Moja Mama Gotujeroku bardzo polubiliśmy. Trzeba się więc nimi nacieszyć na zapas, na cały rok...Była już sałatka ze szparagami , było sushi ze szparagami , w planach mam jeszcze pizzę. A dziś szparagowe kaszotto-moje danie konkursowe, które przygotowałam na warsztatach "Lubię kaszę". Całe danie jest raczej lekkie, bardzo wiosenne, o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Robi się w mniej niż pół godziny
Zawsze głodna!melona do sałatki. Do towarzystwa dodałam ser feta, rukolę, mieszankę warzywną Bonduelle Mexico, kuskus i wyszła bardzo smaczna, fajna, lekka sałatka :). Miłego poniedziałku Wam życzę :)). Składniki: melon miodowy arbuz mieszanka Mexico Bonduelle ser feta 1 szklanka kaszy kuskus rukola Kaszę wsypałam do miski, zalałam ciepłą wodą i poczekałam, aż napęcznieje. Melona przekroiłam na pół, z jednej połowy wydrążyłam środek. Środek
kruche babeczkiwodzie, osączyć. Paprykę, ogórki pokroić w dużą kostkę. Cebulę w półksiężyce, a kabanosy na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do miski, dodać kaszę, wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do oliwy, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasiminut - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Sałatę umieścić na sitku, dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, zostawić do wyschnięcia - Oliwki posiekać - Do kaszy dodać odrobinę oliwy i adzuki, wymieszać, przełożyć na talerz - Obok przełożyć roszponkę, buraczki i oliwki - Sałatkę skropić oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnawielbicieli kasz ale i dla tych, którzy chcieli by z kaszą rozpocząć smakowita przygodę. Mamy tu metody gotowania każdej z kasz. Ci którzy nigdy nie gotowali jej inaczej niż w torebce mogą się wiele nauczyć. Kolorowe sałatki, zupy, dania główne ale i desery, przepisów jest w bród. Wegetariańskie ale i te mięsne, lżejsze i cięższe, wsystkie jednak niezbyt skomplikowane
Dzieje kuchennej WiewióryJeśli ma być zdrowo to na myśl przychodzą Mi najróżniejsze sałatki. Dziś proponuje taką z kuskusem. Szybko się ją przygotowuje a jest na prawdę smaczna.Bez zbędnych sosów czy dipów, żeby było lekko. Dla urozmaicenia tę prostą przekąskę podałam w 3 kolorowych muszlach : ze szpinakiem, z pomidorami i z kurkumą. Palce lizać! Składniki: puszka tuńczyka w oleju roślinnym 1 czerwona(...)kosteczkę. Oliwki kroimy na mniejsze kawałeczki, ogórki w drobną kostkę. Tuńczyka osączamy. Do salaterki przekładamy pokrojone warzywa, tuńczyka, kaszę, wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku. W osolonej wodzie gotujemy makaron na półtwardo. Ugotowany hartujemy zimną wodą, ostudzone muszle napełniamy sałatką
Z Majeczką w kuchninich szczególny sentyment. Do dziś podaję je często z wyraźną w smaku sałatką z buraków i papryki. Może pod koniec lata (jeśli nadal ten blog będę prowadzić ;)) umieszczę tutaj przepis na nią. Bardzo łatwo przechowuje się w słoikach. Składniki (wychodzi 12 kotlecików): duży seler korzeniowy pół szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody rozdrobniona natka pietruszki 2 jajka sól, pieprz(...)przykryciem, by doszła. 3. Rozdrobnić (zmielić) seler np. widelcem lub w blenderze. 4. Dodać kaszę i resztę składników. Wymieszać i doprawić do smaku. 5. Formować płaskie kotleciki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotleciki zrobiłam w środę. Podałam z gotową (bo ze słoika) sałatką z buraków. Dziś po podróży potrzebowałam szybkiego obiadu, więc odgrzałam je na parze
Weekendy w domu i ogrodziepomidorowy. U nas, z braku passaty z pomidorów, wystąpiły solo, bez sosu, a w skromnym towarzystwie sałatki. Świetnie sprawdziłyby się w lunch boxie. Przeżyją każdą podróż, bo są ładnie zwarte, nie rozpadają się. Polecam! Składniki na 21 pulpetów: 2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, natka z jednej pietruszki, 2 ogórki kiszone, 2 liście laurowe
Jeść, by żyć w zdrowiuLato w pełni więc jest większa ochota na lżejsze dania, sałatki albo nawet kanapki zamiast porządnego obiadu. Ale my samą sałatą żyć nie umiemy, zawsze byliśmy
Smaczna PyzaNa zdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczki , sos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha
Qlinarnie i Qlinarniedodać do sorgo i komosy. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do sałatki. Całość wymieszać. Dodać majonez. Wymieszać. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Sól jest tu zbyteczna, bo i tak jest w majonezie. Zresztą stali bywalcy tego blogu wiedzą, że nie dodaję soli do żadnej z kasz. Zjadać od razu. Nie ma sensu czekać, aż smaki się przegryzą. Duży wybór superfood
Weekendy w domu i ogrodzieSprawdzą się w bułce z dodatkiem sałaty i konserwowego ogórka - a la hamburger, jak i podane na talerzu z sałatką ze świeżych warzyw. Proste i szybkie danie - zobaczcie sami! Składniki: 2 średniej wielkości buraki 1/2 szklanki kaszy jaglanej (surowej) 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie
Kulinarne InspiracjeMasło z orzechów włoskich Migdałowo-kakaowa babka Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Pomarańczowa babka z czekoladą Przyprawa do sałatek Sól ziołowa Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Korzenne muffinki z kaszy manny Prażone jabłka babci Małgosi Kompot z jabłek Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Owoce z waniliową chałwą
Moja smaczna kuchniajednocześnie delikatne w smaku i chrupiące. Jak się okazało takie śniadanie dodało mi sporo energii. Już raz połączyłam rukolę z kaszą gryczaną i mandarynkami , bardzo pasujące do siebie składniki i orzeźwiające smaki. Zachęcam Was do eksperymentowania! Cytrusowa sałatka z rukolą, camembertem i orzechami Składniki: 2 garście rukoli drobnolistnej 1/2 gruszki 1/2 pomarańczy 1 klementynka 1 garść łuskanych, posiekanych orzechów włoskich
Moja smaczna kuchnia