wychodować je w tym roku. Sałatka z kabaczkiem smakuje delikatnie miętą pieprzową. Przyrządziłam dressing z mięty, którym polałam sałatkę. Ten dressing z powodzeniem można wykorzystać do innej sałatki. Sałatka z kabaczkiem Składniki: 2 porcje 1 kabaczek, około, 400 g 2 łyżki oleju 200 g ugotowanego bulgur 100 g feta 30 g pestek dyni, uprażonych 2 łyżki świeżych liści mięty pieprzowej(...)papierowym ręczniku do odsączenia. Usmaż na oleju na złoty kolor. Wymieszaj kabaczka z ugotowaną kaszą bulgur, posyp pokruszoną fetą i uprażonymi pestkami dyni. Pokrój drobno miętę pieprzową. Przepuść czosnek przez praskę. Dodaj oliwę i sok z cytryny oraz dopraw dressing solą i pieprzem. Polej sałatkę dressingiem przez podaniem. The post Sałatka z kabaczkiem letnia appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaCudownie rozpoczęła się sobota. Dawno nie jadłam tak kolorowej sałatki owocowej, a po raz pierwszy połączyłam soczyste owoce z kaszą kuskus, efekt cieszy nie tylko oczy. Tylko od Was zależy jakie składniki znajdą się w Waszej sałatce, przygotujcie ją z owocami jakie lubicie najbardziej, mogą być świeże lub suszone, takie śniadanie to rozkosz dla podniebienia! Kasza kuskus z bananem, pomarańczą
Moja smaczna kuchnianasiona wchłonęły całą wodę próbuję nasiona i wtedy wiem, czy już jest ugotowana, czy potrzebuje kilka minut więcej. No to jak już mamy podstawy przeczytane, to zabieramy się za sałatkę ;) Składniki: 1/2 szklanki quinoa + 1 szklanka wody do jej ugotowania 1 awokado 6 pomidorków koktajlowych mały pęczek szczypiorku razem z cebulkami kawałek sera feta(...)zmielony pieprz Wykonanie: Quinoa opłukałam pod zimną bieżącą wodą i wrzuciłam do gotującej się wody. Garnek przykryłam pokrywką i zmniejszyłam płomień palnika na minimalny. Gotowałam do momentu, w którym kasza wchłonęła całą wodę i stała się przezroczysta i miękka. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki, szpinak porwałam na mniejsze kawałki, szczypiorek pokroiłam drobno, a ser feta w drobną kostkę. Awokado obrałam
Blondynka Gotujedojrzały żółty melon 125 g jeżyn 300 g truskawek Sałatkę nakładać do miseczek. Można podawać z kleksem jogurtu naturalnego i chrupiącym, dmuchanym orkiszem (lub kaszą jaglaną w wersji bezglutenowej). The post Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjadojrzały żółty melon 125 g jeżyn 300 g truskawek Sałatkę nakładać do miseczek. Można podawać z kleksem jogurtu naturalnego i chrupiącym, dmuchanym orkiszem (lub kaszą jaglaną w wersji bezglutenowej). The post Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjakasz wymaga innego czasu gotowania. Jak ugotować kaszę gryczaną? Gotowana kasza z powodzeniem zastąpi ryż lub ziemniaki. Nadziewam nią gołąbki, pierogi, faszeruję warzywa lub dodaję do sałatek na ciepło i na zimno. Drobne kasze z powodzeniem zastępują mąkę w zagęszczaniu sosów i zup jako jej bezglutenowa alternatywa Używa jej się również do gotowania kleików zamiast tradycyjnej owsianki. Jak ugotować kaszę
codojedzeniajednak często mam ochotę go na sobie (i na swojej kuchni) wypróbować. Dlatego biorę to, co mam. A dalej improwizuję. Ta sałatka właśnie jest owocem takiej improwizacji. Po moich ostatnioch sałatkowych próbach z quinoą, teraz przerzuciłam się na kaszę bulgur i z pełnym przekonaniem stwierdzam, że można przygotować z niej wiele fajnych połączeń. Składniki podaję tutaj raczej orientacyjnie(...)zdrowo i kolorowo. Po prostu wystarcy dać się ponieść inspiracji. I nie zapomnieć o tym, że sekret sałatki tkwi w przyprawach i dodatkach. Tutaj polecam odrobiny oliwy z oliwek plus świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz sól i pieprz. Potrzebne nam będą: kasza bulgur, cytryna, pomidorki koktajlowe, cebula, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie. Gotujemy kaszę bulgur
MODA NA BIOmożna zabrać ze sobą do pracy. Spróbujcie :) Składniki (2 porcje): ugotowane udko z kurczaka 50g kaszy jaglanej duża gruszka 2 łyżeczki parmezanu 2 garści mixu ulubionych sałat 4 łyżki jogurtu naturalnego natka koperku sól, pieprz grzanki czosnkowe do podania Przygotowanie: Sałatkę tą robię, najczęściej wtedy kiedy gotuję rosół. Robię tak ze względu na mięso, które po ugotowaniu(...)rosole nabiera swojego specyficznego smaku i aromatu i jest zdecydowanie zdrowsze, niż smażone. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Studzę i wykładam na wcześniej przygotowaną i umyta sałatę razem z kurczakiem. Gruszkę przekrajam na pół i kroję w cienkie plastry. Owoc dokładam do sałatki i posypuję parmezanem oraz polewam jogurtem razem z posiekanym koperkiem. Doprawiam do smaku. Bardzo lubię
ChilliJemywith rosemary 5. Placuszki z cukinii z wędzonym serem / Zucchini fritters with smoked cheese 6. Wegeburgery z kotletami sojowymi / Veggie burgers with soy protein 7. Sałatka grecka z cornbreadem / Cornbread with Greek salad Makaron/Pasta 8. Amore pomidore / Penne in tomato sauce with olives 9. Spaghetti od Nicole / Nicole's spaghetti 10. Spaghetti(...)Letnia klasyka obiadowa / Summer dinner classics 36. Duffinki z warzywami / Pommes noisettes with vegetables 37. Wege szaworma / Vegetarian shawarma Inne zestawy/Other sets 38. Kasza lub ryż + surówka lub sałatka (w wersji leniwej: pokrojone paski warzyw) + kotlet (+sos)/ Grains or rice + raw vegetable salad or salad (a lazy version: vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz
Qlinarnie i QlinarnieSałatki to mój ulubiony temat po makaronach i kaszach, dzisiaj zapraszam na kolejny pomysł, z dodatkiem kiełbasy krakowskiej. Więcej pomyslów na sałatki i surówki znajdziecie tutaj Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską, papryką, rzodkiewką i słonecznikiem Składniki: 2 garście świeżej rukoli 3 plasterki kiełbasy krakowskiej z zielonym pieprzem 2 rzodkiewki 1/2 małej, czerwonej papryki 2 garście łuskanego słonecznika dressing
Moja smaczna kuchniaPęczotto z wędzonym pstragiem 1 sztuka wędzonego pstrąga szklanka kaszy pęczak 2 szklanki wody sól ziołowa, pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki sok z całej cytryny pomidorki koktajlowe twaróg biały półtłusty 100g + galaretka z rozmarynu i chili (możemy dodać do sałatki w celu podniesienia walorów smakowych) Pstrąga obieramy z skóry, usuwamy ości(...)Pęczak płuczemy, po czym gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody. Warto dorzucić gałązkę rozmarynu, by nadać ziołowego smaku. Gdy kasza wchłonie wodę, doprawiamy pieprzem i solą, wciskamy resztę soku z cytryny, dorzucamy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Komponujemy naszą sałatkę z kawałkami pstrąga, kruszonym twarogiem i pomidorkami koktajlowymi. Od Was zależy, jak wasza sałatka będzie podana. To samo dane
Sajkofanka smakupamiętam kiedy ostatnio jadłam kuskus... Nie biorę się nawet za liczenie miesięcy :) Do tego młode warzywa i sałatka palce lizać! :) Składniki: 200 gramów kaszy kuskus 1 świeży ogórek 1 pęczek szczypiorku lub dymki - jeśli dymka to w całości wraz z cebulką 5 rzodkiewek 5 pomidorków koktajlowych sól pieprz Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby ukryła się
Szczęśliwa kuchniapodkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę z winegretem. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g polędwiczki wieprzowej ( 1 polędwiczka) w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu (grubo zmielonego ) 1 łyżeczka różowego pieprzu
cool and mintypodsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą. Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad. Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać na patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę
cool and mintyjest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie, sposobów
Pause Gotowanie!