Sałatka doskonale sprawdza się na drugie śniadanie lub kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego sprawdza się także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki:* 150 g kaszy kus-kus* 1 średniej wielkości cukinia* 1 cebula* 1/2 bakłażana* 2 pomidory* 150 g sera sałatkowego* kilka oliwek* garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki* 3 łyżki oliwy z oliwek(...)smażenia* 2 łyżki octu jabłkowego* sol, pieprzWykonanie:Kus-kus zalać wrzącą wodą 0,5 cm ponad kaszę - odstawić. Gdy kus-kus wchłonie wodę i wystygnie, rozdrobnić go widelcem.Cebulę, cukinię i bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić cebulę, po minucie dodać bakłażana. Smażyć 3 minuty. Na koniec dodać cukinię, smażyć jeszcze chwilę - warzywa mają pozostać
kolorowotorcikowociepło, które są kolorowe, wysokoenergetyczne, a ponadto nie wymagają jakiś wyszukanych składników. Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam jęczmiennej kaszy, właściwie żadnej kaszy, a teraz…Pęczak to idealna kasza na ciepłe sałatki , do burgerów czy gołąbków . Sałatka z pęczaku, kalafiora i halloumi Składniki: 100 g pęczaku 1 mały kalafior 1 łyżka drobno pokrojonych ziół, u mnie pietruszka i tymianek sól(...)zalej wodą, lekko posól. Blaszuj kalafior przez 3 miuty, po czym odcedź. Wymieszaj pęczak z kalafiorem i ziołami. Pokrój halloumi w plasterki i ugrilluj na grillowej patelni . Ułóż na kaszy wymieszanej z kalafiorem. Całość polej karmelizowanymi borówkami lub dżemem z borówek
codojedzeniadodatkiem owoców. Jeżeli lubicie mocno wilgotną kaszę warto zrobić więcej sosu. Użyłam drobnej kaszy, która nie wymaga gotowanie. Można zastąpić ją grubym bulgurem, wtedy należy ugotować kaszę zgodnie z instrukcją. Taka sałatka to dobry dodatek do wszelkich mięs. Może też stanowić smaczne, samodzielne danie np na lunch. Polecam! Na podstawie przepisu z książki "Eat - The little book of fast food
Stare Garywielbicieli kaszy polecam pyszną sałatkę z pęczaku i sera feta z dodatkiem cudownych ziaren granatu. Przepis mogło by się wydawać szalony, ale połączenie jest naprawdę idealne. Słona feta, kwaśny granat, słodkie rodzynki, miodowy dresing i neutralna w smaku kasza tworzą zbalansowaną całość. Po prostu trzeba tego spróbować. Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak 2 granaty 1/2 pęczka natki pietruszki(...)międzyczasie obrać granaty i wrzucić ich pestki do zinej już kaszy. Rodzynki namoczyć w goracej wodzie, odsączyć i dodać do miski. Na koniec wrzucić porwane listki pietruszki i rozdrobnioną fetę. Do słoiczka przełożyć wszystkie skladniki dresingu, zakręcić i bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,wymieszać i odstawić na minimum 15 minut aby smaki się połączyły. Można podawać
Gosia gotujeWitajcie :) Święta za pasem więc mam dla Was propozycję kolejnej pysznej sałatki ale z białą kaszą gryczaną, zieloną fasolką, suszonymi pomidorami i jajkiem, wyszła pyszna, jeśli ktoś lubi kasze to polecam bo są zdrowe a tak mało ich jemy. A kto powiedział że na Święta zawsze musi być tradycyjna jarzynowa :)Do sałatki użyłam sosu FolWark i fasolki Bonduelle. Mam nadzieję(...)Połowa kaszy,odrobina sosu chrzanowego, pomidory, 4 jajka pokrojone w kostkę, lekko posolić i popieprzyć,odrobina sosu chrzanowego, fasolka,sos chrzanowy, kasza, sos chrzanowy cieniutka warstwa, 1 starte jajko, szczypiorek. Odstawić na kilka godzin do przegryzienia smaków. Taką sałatkę nie musicie układać warstwowo możecie wymieszać wszystko razem. Sałatkę również można podać jako danie obiadowe, jest bardzo sycąca. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilichlebek naan, do tego sos jogurtowy, cudownie smacznie. Teraz kiedy piszę ten post sałatki już nie ma, pozostało mi tylko patrzeć na zdjęcia ;) Zobaczcie także: surówki & sałatki nie tylko z kuskusem kasze & ryże sycące dania na każdą porę roku Sałatka z paprykowym kurczakiem, kapustą, szpinakiem i kuskusem Składniki: 1/4 główki młodej kapusty 4 garście szpinaku baby podwójny(...)filet z kurczaka 4 ząbki czosnku 2 szklanki kaszy kuskus, wcześniej przygotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu 1/2 szklanki drylowanych czarnych oliwek 3 łyżki czerwonej, słodkiej papryki w proszku 4 lyżki oliwy z oliwek oliwa z oliwek, u mnie aromatyzowana różowym pieprzem, liśćmi laurowymi i chilli, do skropienia sałatki ocet balsamiczny, do skropienia sałatki Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy
Moja smaczna kuchniaTabbouleh (tabule) to odmiana libańskiej sałatki, dodatek do mięs lub samodzielne danie, które może być podawane na zimno i ciepło. Głównym składnikiem jest specjalna kasza bulgur, zastępowana często kaszą kuskus, której zamiennika nie akceptują ortodoksyjni kucharze. Nie dość, że to bomba witaminowa, to do tego aromatyczna, sycąca i dietetyczna! To kolejny przepis, który został przeze mnie lekko zmodyfikowany
Kitchens Alphabetjest bardzo popularny w krajach Lewantu i jest jednym ze składników arabskiego mezze. Tradycyjnie przygotowywało się ją z bulgurem (obecnie bardzo znana jest wersja z kaszą kuskus). Nie ma jednego tradycyjnego przepisu na tę sałatkę, więc pod tą samą nazwą kryją się dania z dużą ilością kaszy lub praktycznie bez niej, jedni dodają sok z cytryny, inni z limonki
Przepisy Aleksandrykoloru. Sałatka jest lekka i bardzo sycąca, świetnie pasuje do Kaczki pieczonej z jabłkami lub po dodaniu ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej jako samodzielny smaczny posiłek bezmięsny. sałatka z pieczonymi burakami z kaszą gryczaną niepaloną Składniki: 2 średnie buraki opakowanie dowolnej sałaty mix 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 łyżka cytryny
Kuchcik gotujeoknem jeszcze zimno, ale przyroda zaczyna budzić się do życia. Sałatka wiosenna to taki powiew świeżości w jeszcze chłodne dni. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak lub kaszy bulgur 2 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1/3 opakowania sera feta 1 łyżka majonezu pęczek koperku pieprz sól Wykonanie; Kaszę gotujemy z przepisu na opakowaniu. Do wystudzonej kaszy dodajemy pokrojone w kostkę
Apetyt na Zielonekaszy jaka zostaje nieraz po obiedzie. Możecie dodać różne składniki, takie jakie lubicie, ale ja proponuję Wam właśnie taką wersję. Ogórek orzeźwia, a rzodkiew nadaje sałatce wyrazistości. Polecam :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 2 zielone ogórki 1 biała rzodkiew 0,5 pęczka koperku(...)łyżki majonezu sól, pieprz Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, rzodkiew ścieramy na tarce jarzynowej, koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy kaszę, majonez, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną. (KLIK zdjęcie
Czary - gary w kuchniDziś zapraszam Was na kolejną, zdrową i sycącą sałatkę. Taka sałatka z Multigrano doskonale sprawdzi się również w formie obiadu, który możecie zabrać ze sobą do pracy. Czym jest Multigrano? To połączenie 4 pysznych i zdrowych składników, jakimi są kasza owsiana prażona, kasza jęczmienna mazurska, ryż parboiled oraz ryż czerwony. Pyszne zestawienie kasz, ryżu i warzyw, to idealna porcja zdrowia(...)około 15 minut). W tym czasie kroimy w kostkę paprykę, rzodkiewki i siekamy zieloną pietruszkę. Z przestudzoną mieszaną kasz i ryżu (Multigrano) mieszamy pozostałe składniki. Całość skrapiamy olejem, dodajemy soku z cytryny do smaku i przyprawy, próbujemy. Podajemy. Jeśli taką sałatkę podamy jeszcze lekko ciepłą może stanowić pełnowartościowy, zdrowy obiad. Multigrano z warzywami można również (bez dodawania oleju i przypraw
Słodkie okruszkisię zjadło. Teraz ciut baczniej dobieram potrawy, które spożywam, bo wiem, że robię to nie tylko dla siebie. Poniżej propozycja sałatki, która i Tatusiowymi kubkami wstrząsnęła, namieszała ;) Sałatka z buraków, twarogu i kaszy gryczanej Buraki ugotowałam w łupinach do miękkości. Wystudzone, obrałam i pokroiłam w kostkę. W osobnym garnku ugotowałam kaszę z odrobiną soli. W misce wymieszałam kaszę, buraki, kiełki
bastalenaDawno nie robiłam nic z kaszy jaglanej, pora więc to nadrobić. Dzisiejszy przepis jest dość ciekawy, jeśli chodzi o sposób wykorzystania. Kasza jaglana z warzywami może być podana jako sałatka na zimno, jako dodatek np. do mięsa zamiast(...)tradycyjnej "gołej" kaszy czy ziemniaków. Ja zapiekłam ją w papryce, a podałam z mocno schłodzoną pomidorową salsą. Wyszło oryginalnie i smacznie, gdyż ta pikantna i gorąca kasza cudownie kontrastowała z zimną delikatną pomidorową sałatką. Nie musicie bawić się w zapiekanie w papryce. Możecie zapiec "luzem", w przykrytym naczyniu lub podać na zimno. Wszystko zależy od Waszego smaku i fantazji. Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaProsta sałatka. Można ją zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Na imprezie też znajdzie swoich zwolenników. Łatwa w przygotowaniu, do jej przygotowania wystarczy kilka składników. 0,5 szkl suchej kaszy bulgur 1 szkl ugotowanej zielonej soczewicy 3 – 4 pomidory 1 ząbki czosnku natka pietruszki olej sok z cytryny Kaszę bulgur zalać szklanką wrzącej
Polska Zupa