końcu doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu koperkowego wrzucamy usmażone kotlety mielone i chwilkę razem podgrzewamy. Gotowe kotleciki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku. Moje posty
Słodka StronaOd sałatki kalafiorowej została mi spora część kalafiora, więc główkowałam co by tu z niego zrobić. A, że w lodówce zawsze zalega jakaś wędlinka, postanowiłam zrobić
Walijskie Pichceniedoświadczonych kucharzy. Będę więc stopniowo czerpać z bogatej oferty i "serwować " je na moim blogu :)Spis treści jest bardzo przejrzysty, znajdziemy w nim: przystawki sałatki zupy ryże, kasze, makarony mięsa desery Wstęp zawiera ciekawe informacje o zasadach zdrowego żywienia. "Wszystkie kulinarne propozycje zachęcają, aby do diety wprowadzić zdrowe tłuszcze w postaci olejów roślinnych będących
Proste Potrawypiękne wydana..z twardą okładką..Na początku jest wstęp od autorów i wydawcy...a potem dział z zasadami zdrowego żywienia.. Przepisy są podzielone na 6 działów: mięsa sałatki zupy makarony, kasze,ryż przystawki desery Do każdego przepisu oprócz zdjęć [ wykonanych przez P.Jakuba Kaźmierczyk w oryginalnych aranżacjach zabytkowego Art Hotelu] dołączone są informacje o czasie przygotowania potrawy, stopniu trudności
Moje domowe kucharzenieDodajemy pieczarki, doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Gotujemy dalsze 10 min. Na koniec zaciągamy śmietaną i w razie potrzeby doprawiamy przyprawami. Gotowe :) Gulasz podałam z kaszą i z sałatką z pora i ogórków kiszonych- przepis na sałatkę znajdziesz tutaj .Smacznego
Smaki Edytygulasze, czy też zupy grzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław. Zaczynamy: Składniki:1-1,5 kg łopatki 2 Cebulesuszone grzyby200 ml bulionu wołowego200
Smaki EdytyDzisiejszy przepis pokaże Wam jak zrobić bulgur z hummusem . Ostatnio sałatka bulgur to moja ulubiona pozycja na uczelnię, jako drugie śniadanie. Szybka w wykonaniu i nie wymaga, Bóg wie jakich, składników. To co może być interesujące dla wegan, to to, że dzięki połączeniu ciecierzycy ze zbożem, jakim jest kasza bulgur, otrzymujemy posiłek z pełnowartościowym białkiem! Poza dobrym profilem aminokwasowym, dzięki(...)znaczenie wtedy, gdy lubimy dużo zjeść, a do wykarmienia jest więcej niż jedna gęba Blendman-ie, ale co jeśli ja glutenu nie jem, ale sałatkę chcę? To bardzo proste. Użyj zamiast kaszy bulgur innej ulubionej kaszy. Myślę, że bardzo fajnie sprawdzi się kasza gryczana niepalona czy jaglana (byle nie rozgotować). Kasza jest jedynym produktem glutenowym w tej sałatce, dlatego łatwo
BlendmanWiosna coraz bliżej, więc dziś zapraszam na lekką sałatkę przygotowaną na bazie kaszki pszenicznej kuskus. Możemy ją zjeść jako przekąskę lub wykorzystać jako
Kulinarne przygody Gatityjedna z moich ulubionych sałatek. Lekka, uniwersalna, pełna smaku i dające wiele możliwości w kwestii doboru składników. Pierwotna wersja pochodzi z książki "Kipi Kasza", ja dorzuciłam co nieco od siebie. Sałatka z cieciorki, fasoli i kus kusu 120 g kus kusu po puszce czarnej fasoli (można użyć innego kolory fasoli) i cieciorki duży pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych(...)porwanymi listkami bazylii tez jest pysznie) dressing: dwie łyżki oliwy sok z 1/4 cytryny przeciśnięty ząbek czosnku Kus kus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad poziom kaszy. Przykrywamy miseczkę i odstawiamy na 5 minut. Fasolę odsączamy i płuczemy. Cieciorkę wysypujemy na sitko. Do miski wrzucamy fasolę, cieciorkę, kus kus rozdrobniony widelcem. Pomidora pozbawiamy skórki. Kroimy w kostkę (pomidorki
Dzieje kuchennej Wiewiórysałatka to połączenie dwóch tradycyjnych polskich składników, które niezbyt często występują razem w kuchni: kaszy jęczmiennej i kurek. Sałatka jest lekka, ale sycąca i z pewnością sprawdzi się jako lunch. Można ją jeść na zimno i na ciepło i ciężko się zdecydować w której wersji smakuje lepiej
Milion Smakówjuż wykorzystałam (zrobiłam jeszcze "farrotto" - risotto z grzybami, na które przepis opublikuję w środę). Co najważniejsze farro bardzo smakuje mojemu Mężowi i taką kaszę mógłby jeść. Mój dzisiejszy przepis z płaskurką to idealna na jesień pożywna sałatka z pieczonymi warzywami i fetą. Buraczki, marchewka i dynia po upieczeniu nabierają niezwykle pociągającego smaku, który świetnie komponuje się ze słonym serem(...)sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatkę możecie śmiało zabrać do szkoły lub pracy, a pszenicę farro zastąpić inną kaszą - pęczakiem, bulgurem, komosą ryżową a nawet kuskusem.Pisząc informacje o płaskurce, korzystałam z tej i tej strony, oraz z książki Kocham Toskanię Gulii Scarpaleggia. Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą zainspirowałam się tym przepisemna
Chilli Czosnek i Oliwadaniach mniej kalorycznych. Tym bardziej, że w ciągu zimy przybyło tu i ówdzie parę centymetrów w obwodzie :-).Dzisiejsza sałatka będzie trochę inna, bo jej głównym składnikiem będzie kasza, a konkretnie pęczak. Czy pęczak musi być jadany tylko na ciepło i w postaci dodatku do dania obiadowego ? Wcale(...)Kasze doskonale smakują na zimno i wspaniale się komponują z różnymi warzywami. Do tego odrobina dobrej oliwy z oliwek i pyszne i zdrowe danie gotowe.Warzywna sałatka z pęczakiem Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 szklanka suchego pęczaku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki masła 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1 mały
Kulinarne przygody Gatitynp.After Eight- moje ulubione czekoladki!Postanowiłam, więc znaleźć przepisy, które są z dodatkiem mięty. W internecie sałatek jest co nie miara. ale skoro nie eksperymentowałam z kaszą kuskus, stwierdziłam musi być pierwszy raz! Sałatka jest z dodatkiem moich trzech groszy! Jest pyszna i orzeźwiająca! SKŁADNIKI: 1 szkl. kaszy kuskus 1 drobiowa kostka + wrzątek 250ml 1 ogórek zielony długi
Kuchnia Beatypołączenie składników sprawia, że smak kaszy samej w sobie jest naprawdę mało wyczuwalny. A szybkość i łatwość przygotowania sprawia, że na wakacyjny błyskawiczny obiad nadaje się znakomicie. Kaszę zajadaliśmy razem z sałatką z gotowanych buraków, jabłka i cebuli. Pyszne było! Składniki (na 4 porcje): - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy
Smakuje zdroworównież możecie zamówić sobie coś zdrowego wysyłkowo. Szukajcie tych wspaniałych olejów na półkach sklepów ze zdrową żywnością. Dbajcie o swoje zdrowie i wspomagajcie regionalnych producentów :) Do przygotowania dzisiejszej sałatki z kuskusem i pieczonymi warzywami wybrałam Olej Rydzowy, gdyż on znakomicie podkreślił smak warzyw. Wystarczyła odrobina soku z cytryny, ulubione zioła i słodycz miodu. Pyszności! Olej Rydzowy tłoczony jest na zimno(...)gorczycy, swoisty aromat i piękna ruda barwa. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, a dzięki naturalnym oksydantom gwarantuje długi okres przydatności do spożycia. Znakomicie nadaje się do kasz,pieczywa, ziemniaków, serów, sałatek i surówek. Idealny jako winegret. Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym Do przygotowania potrzebujemy: -200g kaszy kuskus- 3 kolorowe papryki: zielona, żółta
Sajkofanka smaku