Tabbouleh libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami. Jest to odmiana arabskiej, dokładnie libańskiej, sałatki z warzyw z kaszą kuskus. Jednak zamiast kaszy kuskus można też użyć komosy ryżowej (quinoa), bulgur lub naszej kaszy jaglanej. Do tego świeże warzywa, a przede wszystkim świeże zioła – mięta, bazylia, pietruszka; dużo pomidorów, trochę cebuli i czosnku, czasem papryka. Wszystko podlane sokiem
Pociąg Do Kuchnijedna z moich ulubionych sałatek, którą możemy miksować dowolnie – ze względu na posiadane składniki, ilość itd. Wszystko zależy od naszej fantazji. Bazą jest oczywiście królowa kasz- jaglana. Ugotuj jej więcej, nigdy się nie zmarnuje. Raz dodasz(...)sałatki, raz zjesz na ciepło z cynamonem i brązowych cukrem trzcinowym , następnym razem zmiksujesz ją z ulubioną zupą, na krem. Dziś zrobimy bardzo dobrą sałatkę, szybką- pod warunkiem , że już macie kaszę jaglaną ugotowaną na sypko. Zacznijcie dzień właśnie od tego. Składniki szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, na sypko mix ulubionych sałat złote jagody inków http://www.symbio.pl , około garści kilka pomidorków
Z Kuchni Do Kuchnimożna użyć kiszonych lub marynowanych. Ja zawsze gotuję buraki czerwone nieobrane. Obranie buraka, wymaga nieco czasu, za to obranie gotowanego buraka, jest bardzo szybkie i bezproblemowe. Sałatka będzie idealna do dań z kaszą, ziemniakami czy kluskami. Dań jarskich jak i mięsnych. Drukuj Sałatka z gotowanych buraków, jabłka, cebuli window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 średnie buraki 1 jabłko 1 mała
Mieszam w Garnkupapryka się nie przewracała. Te końcówki wrzucić do malaksera. Usunąć łyżeczką gniazda nasienne papryk.W przypadku jalapeno lepiej to zrobić wąskim nożem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W malakserze zmiksować kaszę jaglaną z upieczoną dynią i ugotowanymi grzybami. Zawartość malaksera wyłożyć do miski. Do masy dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Całość doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Faszerować papryki przygotowaną(...)blasze. Przykryć papryki czapeczkami. Skropić papryki oliwą. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać jako przystawkę lub danie połączone z sałatką. ----------- Podobne: Papryka z kaszą gryczaną i kalafiorem Papryki faszerowane warzywami Papryki z pęczakiem
Weekendy w domu i ogrodzierobić pisałam w tym poście klik ) Ugotowaną przestudzić. Cytrynę drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę, selera w plasterki. Natkę posiekać. Wszystko dodać do kaszy, wymieszać. Polać oliwą, przyprawić do smaku i ponownie wymieszać. Sałatka jest gotowa :) Podajcie ją schłodzoną w lodówce do grillowanych mięs albo samą. Smakuje bardzo lekko, orzeźwiająco. W sam raz na upalne
Codzienna kuchnia niecodziennaKasza jaglana, chorizo i vinaigrette czyli piekielne niebo w gębie No może nie piekielne, choć już nie raz się przekonałam, że mój poziom ostrości to wyższy stopień wtajemniczenia. Użyjcie delikatnego chorizo i zrezygnujcie z chili jeśli zwykle usuwacie pestki i błonki w papryczkach do swoich dań. Jeżeli jeszcze nie znacie chorizo, to koniecznie spróbujcie. A na pewno się do niego(...)lunch na 2 osoby lub dodatek dla 3-4 Składniki: Na sałatkę: v 1 woreczek kaszy jaglanej v 50 g chorizo v ¼ papryki v ¼ opakowania sera typu feta* v garść pieczarek v 1 średni ogórek kiszony v (garść czarnych oliwek) Na dressing: v 2 ząbki czosnku v 1 łyżka soku
Bazując na smakuDzisiaj sałatka z kuchni arabskiej. Pierwszy raz zagościła w mojej kuchni i już wiem że kasza kuskus będzie częściej u nas jadana. Sałatka godna polecenia. Idealna do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Pożywna oraz smaczna. Polecam spróbować! Składniki : * pół szklanki kaszy kuskus * 2 pomidory * cebula czerwona * pół zielonego ogórka * pół zielonej papryki
Magiczne Życie Martyktórej przepis ciągle wpadał mi w ręce. Ostatnio dość często robiłam sosy, a do sosów uwielbiam kaszę gryczaną. I jak tylko w ręce brałam karton z kaszą, to moje oczy przykuwało zdjęcie sałatki, a z drugiej strony przepis na nią. Dziś nie podarowałam i jadąc na zakupy wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne składniki. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej
W kuchni u MonikiTabbouleh to libańska sałatka, która w podstawowej wersji składa się z kaszy bulgur, pomidora, świeżych ziół i cytrynowego dressingu. Podobno przepisów na pyszny Tabbouleh istnieje tyle co osób przyrządzających tą sałatkę. Ja po raz pierwszy robiąc ją postanowiłam zapoznać się ze smakiem klasycznej wersji tej sałatki. W tym celu zakupiłam Bulgur o który dość ciężko w najbliższych mi sklepach. Jeśli(...)Kaszę gotujemy w bulionie lub wodzie do miękkości, najlepiej według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekane drobno zioła, dymkę, pomidora oraz cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. W miseczce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy plastrami cytryny
Mango PapajaZresztą, spróbujcie sami i oceńcie, czy mięso z indyka w połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami może je przypominać? Jako dodatek możecie ugotować trochę ryżu lub kaszy gryczanej i przygotować sałatkę z pomidorków koktajlowych <3 Wykonanie Zmiel mięso, dodaj do niego wodę i wymieszaj używając dłoni ;p Zetrzyj na tarce o dużych oczkach cukinię. Pokrój pomidory w drobną kostkę
Eat me! Fit me!gotowaliśmy w trzech turach) była chwila, żeby przejść się po targach lub pooglądać pokazy kulinarnych gwiazd. Na przygotowanie finałowego dania mieliśmy 60 minut. Postanowiłam przyrządzić ciepłą sałatkę na bazie róźnych kasz z dodatkiem smażonych różnokolowych papryk, podaną z pomidorkami koktajlowymi i carpaccio z indyka, polaną krem balsamicznym. Razem ze mną gotowali To co kocham, Wielki Apetyt, Mój kulinarny pamiętnik
Kulinarne przygody Gatityaromatyczna, chrupiąca sałatka jest idealna. Fakt, że przygotowanie sałatki zajmuje trochę czasu (siekanie warzyw), ale gdy weźmiecie do ust pierwszy kęs, będziecie wiedzieli, że warto! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 1 szklankę kaszy kuskus – 2 szklanki świeżo zagotowanej wody – oliwę z oliwek – 1 1/2 szklanki drobno pokrojonego ogórka – kilka pomidorków koktajlowych – 15 g drobno posiekanej
Szybko Tanio Smaczniedodatków, ale warto urozmaicić nim sałatkę albo zrobić puree czy pastę, na które przepis na blogu znajdziecie już wkrótce. A na razie zapraszam pyszną zieloną sałatkę SAŁATKA z BOBEM i KASZĄ PĘCZAK Składniki: 100 g kaszy pęczak 100 g zielonego groszku 1 duża garść bobu 1/2 pęczka koperku 1-2 ząbki czosnku 3-4 ogórki małosolne sól i pieprz
Bon appetit mon amiepraskę czosnek i doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Podajemy z kaszą jaglaną i ulubioną sałatką. Smacznego
Moje-pitraszenieOstatnio zapałałam miłością do kasz. Przerabiam jej różne rodzaje, odkrywam nowe i doceniam te już znane gatunki. Dziś zapraszam Was na kuskus w wersji orientalnej, czyli
Kulinarne przygody Gatityróżyczki, cebulę pokroić w plasterki. Warzywa wyłożyć na udka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, aż udka będą miękkie. Podawać np. z kaszą jęczmienną i dowolną sałatką z ogórków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesmaczne i ekonomiczne przepisy. Dlatego chciałabym w ramach tego polowania na przepisy polecić coś bardzo prostego, a jednocześnie smacznego, pożywnego i zdrowego (bez glutenu i bez mięsa). Sałatka – danie wegetariańskie z kaszy quinoa, soczewicy plus warzywa (seler, marchewka, cebulka). Potrzebne nam będzie: 300 g soczewicy, 5 marchewek pokrojonych w plasterki, 200 g kaszy quinoa, 2 łodyżki selera, pokrojone
MODA NA BIOnaprawdę broni się smakiem. Rolada jest obłożona szynką włoską, dzięki czemu jest bardzo krucha i nie wysycha podczas pieczenia. Pasują do niej delikatne dodatki takie jak kasza jaglana i lekka sałatka lub mizeria. Zapraszam :) Składniki: duży filet z indyka bez polędwiczki 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1/2 opakowania sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 300 g bobu 100 g boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Bób wrzucamy
magiczna kuchnia Kasijest sałatka z tuńczykiem ;) dodatek kaszy, sprawia, że jest to już konkretny posiłek ;) zrobiłam ją wczoraj i chciałam już wtedy dodać przepis, ale niestety teraz szybko robi się ciemno a przy moim aparacie w telefonie, którym robię zdjęcia nie wyszłoby nic ciekawego, może kiedyś wyposażę się w coś lepszego ;) Składniki (na 2 porcje): 100g kaszy jęczmiennej firmy Kupiec
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśmietanę. Mieszamy i dolewamy pozostałą ilość wywaru. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy posiekana natkę. Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z kaszą gryczaną i np. sałatką z pomidorów lub tez z marynowanymi w occie grzybami. Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki: 100g kaszy gryczanej puszka tuńczyka w oleju 1 nie duża czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego kilka czosnkowych oliwek kilka pomidorków koktailowych sól, pieprz, tymianek
Gaździnka warzyprzykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas obracamy, tak by w środku nie były surowe. U mnie smażyły się ok. 15 minut na małym ogniu. Podajemy z kaszą gryczaną niepaloną i sałatką z rukoli polaną sosem winegret
Aga w kuchnipodstawowe pożywienie dla Indian z południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Nasiona ze względu na ich różnorodne właściwości można stosować wiele sposobów: w całości jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i chlebów bez mąki oczywiście. Zmielone łączy się z mąką przy wypieku ciat i chleba, oraz do zagęszczania zup. Po zalaniu gorącą wodą stosuje się w formie żelu
Grahamka, weka i kajzerkajogurt, sery – feta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów popularna jest także ciecierzyca, w wielu wydaniach, np. jako hummus
Chilli Czosnek i Oliwamarzeń jest znalezienie w lesie rydzów. Robimy wtedy rydze na kilka sposobów: rydze duszone na maśle lub rydze panierowane. Robimy też rydze z jajecznicą. Ostatnio przygotowywałam też sałatkę z rydzami i kaszą kuskus. Trochę później pojawiają się w lasach gąski zwane u nas zielonkami, a ich siwa odmiana siwkami, one również są pyszne smażone. Uwielbiam chodzić po lesie i szukać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię