smaczna sałatka - 2279 przepisów (strona:119/152)

Surówka z ogórka i papryki 179

Nie każdy wie, że podczas przygotowywania potraw ważnym elementem jest odpowiedni dobór składników. Surówka z ogórka i papryki, mimo swojego apetycznego wyglądu, należy niestety do tych

mojewypiekiinietylko
Ziarenkowa współpraca :) 128

naturalnej. Tak jak wspomniałam wcześniej obecnie dostępne są trzy rodzaje mieszanek. A są to: SŁONECZNE POLA (ziarna słonecznika, sezamu, siemienia lnianego) To zdrowy, aromatyczny i chrupiący dodatek do kanapek, sałatek, zup, dań obiadowych, deserów, muesli, wypieków, panierek i przekąsek. Wzbogaca smak i nadaje nową jakość każdej potrawie. Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów(...)Węglowodany: 15,31 g Błonnik: 11,2 Moja ocena Po otrzymaniu paczuszki od razu zabrałam się za smakowanie :) Wrażenia? Same pozytywne :D Wszystkie mieszanki są bardzo smaczne. Każda jest wyjątkowa. W każdej poczujemy coś innego. Wszystkie ziarenka są wyjątkowo chrupiące i ciężko oderwać od nich rękę :D Zaciekawiła mnie mieszanka Euforia z konopią siewną, ponieważ nigdy jej nie próbowałam, jest

Zdrowie na języku :P
1. Jesień na talerzu! 176

niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! /* Style Definitions(...)boczku tłuszcz. Po dokładnym wymieszaniu możemy zabrać się do wałkowania ciasta, wykrawania kółek, napełniania i zalepiania naszych pierogów  wedle własnych upodobań. Pierogi idealnie smakują polane roztopionym masłem. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk

Symfonia Smaków
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 160

poradzę - wyszła idealna), wygrałyśmy pudełko czekoladek.  W czasie pikniku, poza grami, delektowaliśmy się pysznościami, które ze sobą zabraliśmy. Moja nauczycielka upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek(...)stykać. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut. Przestudzić. Z cukru pudru i wody ukręcić lukier. Polać nim jeszcze ciepłe ciasto. Smacznego! Formy użyłam takiej, jaką miałam. Może być nieco dłuższa, ale raczej nie szersza.  Dżemu można użyć dowolnego - z każdym będą pyszne. Na piknik - idealne. Sprawdziłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grecka Musaka 215

bogactwem kultury i sztuki. Z kuchnią grecką nie miałam do czynienia, a nawet jeśli miałam, to nie byłam tego świadoma ;) Myśląc o kuchni greckiej zawsze przychodzi mi na myśl sałatka grecka i na tym się kończy. Poczytałam trochę i zdecydowałam się  na Musakę (Mousaka)- trochę z ciekawości, a trochę z miłości do bakłażana, który jest jednym ze składników(...)bakłażana połowa mięsnego farszu 1/3 bakłażana połowa farszu reszta bakłażana sos beszamelowy pokruszony ser feta ser żółty starty na tarce Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Babeczki z tuńczykiem i kiełkami 256

Babeczki z tuńczykiem i kiełkami... Kruche, złociste babeczki. Wypełnione nadzieniem z tuńczyka. Udekorowane kiełkami brokułu. Pyszna ozdoba stołu! Polecam! Składniki: Ciasto: 130 g mąki; 60 g

Gospodyni Miejska
Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem 205

spieszę jeszcze do Was z ostatnimi przepisami na pyszne, letnie potrawy. Dziś na blogu znowu będzie królowała cukinia, moja tegoroczna miłość:) W tym sezonie przygotowałam już dla Was elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki , greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią . Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola(...)liście bazylii i złóż cukinie w roladki. Ułóż na półmisku i udekoruj listkami bazylii. Podawaj na przystawkę lub kolację ze świeżym pieczywem i mocno schłodzonym białym winem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Myslac o wiosnie. Salatka. 205

Ostatnio zauwazylam, ze im blizej wiosny tym czesciej na moim stole goszcza roznego rodzaju zielone salatki. Nie wiem czy to podswiadome zaklinanie zimy by juz sobie

Przysmaki Karolki
Obiad w promieniach slonca 293

Maj to zdecydowanie moj najukochanszy miesiac. Tyle sie teraz dzieje i nie mam tu na mysli wszelakich uroczystosci rodzinnych, ktorych w kalendarzu jest az za duzo

Przysmaki Karolki
Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 205

Ziemniak - niby takie zwyczajne warzywko, a można z niego wyczarować wielce smaczne i aromatyczne danie. Farsz do ziemniaków przygotowałam z filetu indyka z dodatkiem kremówki oraz orzeźwiającej kolendry. Indyk świetnie komponuje się także z innymi ziołami, więc jeśli nie masz kolendry, użyj innego, świeżego zioła. Jeżeli wolisz, aby farsz był mniej zbity, dodaj(...)ziemniaka - ugotował się, jeśli jednak poczujesz najmniejszy opór, należy go dogotować ( max. jedna lub dwie minuty) serwuj ziemniaki na gorąco z surówkami lub sałatkami. Obrane polej roztopionym masłem lub ułóż na każdym po kawałku zimnego masła. Ułożony poziomo, wydrążony ziemniak ze ściętym wierzchem. Ziemniak wypełniony farszem. Ścięty wierzch z powrotem

Szybko Szybkowar
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 223

Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota(...)zmiękną. Kiedy już wszystko jest odpowiedniej miękkości, dodaję ugotowane osobno ziemniaki, dodaję majeranek i zagotowuję całość. Odstawiam - kapuśniak najlepiej smakuje na dzień następny, wtedy wszystkie smaki się odpowiednio przegryzą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Co zjesc w pracy? 7179

To pytanie nurtuje mnie bardzo czesto i za kazdym razem zachodze w glowe co moglabym uszykowac do pracy np. mojemu Ukochanemu. Takiego problemu nie bylo we

Przysmaki Karolki
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 355

Z dzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :)  Udka są

Kraina Miodem Płynąca
Tarta cebulowa 239

pomysł przygotowania tarty cebulowej. Dzisiaj postanowiłem go zrealizować. Tarta cebulowa zaskakuje przyjemnym aromatem i delikatnym smakiem karmelizowanej cebuli, której połączenie z żółtym serem i masą jajeczną tworzy sycące i smaczne danie na rodzinny obiad. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram pszennej mąki tortowej (typ 450), 5 jajek, 120 gram masła, 200 gram sera żółtego gouda, 1 kg cebuli, 1 ząbka(...)piekarnika i odstawiłem na 10 minut do lekkiego ostygnięcia. Wierzch udekorowałem gałązkami tymianku.  Tarta doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Proponuję podać ją w towarzystwie sałatki - na przykład  taką

Wyprawy kulinarne
Szparagi 167

maja przyszłego roku. Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle. Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach(...)Gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową. Na ugotowanych szparagach kładziemy nasze jajko w koszulce, dodatkowo podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami. Całe danie posypujemy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania