jako dodatek smakowy na kanapki do pomidora, ogórka, do zup warzywnych, bardzo intensywny smak i zapach, nadaje daniu głębi i aromatu. Przyprawy przypadły mi do gustu, są bardzo fajne i smaczne, na pewno jeszcze je kupię. Dziękuje. Ewelina : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)mają bardzo duży wpływ na smak. Pieprz czarny ziarnisty – użyłam do zup i sosów. Smak dobry, wpływ na smak w jakimś stopniu jest. Magda : Pieprz czarny ziarnisty - sałatka wiosenna z jajkiem, doprawiłam całą sałatkę, pieprz wyrazisty w smaku, dobrze wysuszony, w smaku dosyć ostry. Sałatka nabrała ostrości i smak sezonowych warzyw został mocno podkreślony. Jestem zadowolona
Magiczne Życie MartySurówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki... Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora. Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki. Kosteczki czerwonej papryki i dymki. Oblane gęstym
Gospodyni MiejskaWalentynki - święto zakochanych z całego świata. Świętujecie? My z eM. planujemy dziś nie robić nic :) Zjemy lekką sałatkę z grzankami, cukierki przygotowane przeze mnie na tegoroczne święto i popijemy to wszystko pyszną domową mokką, do tego może spacer albo leniuchowanie przed dużym ekranem. Nic wymyślnego, po prostu spędzanie czasu we dwoje - a przecież o to chodzi(...)rozpuszczonej białej/gorzkiej czekolady, wyjmujemy. Odstawiamy do zastygnięcia na kratce. Gdy czekolada zastygnie, pralinki możemy przełożyć do pudełka i trzymać w lodówce, albo ładnie zapakować i podarować bliskiej osobie. Smacznego! PS. Wszystkiego Najlepszego dla Panny Magdaleny
Słodkie PrzyjemnościMój przepis na mizerię z ogórków.. Akurat z mizerią zawsze miałam mały kłopot bo ja lubię mizerię na słodko tak jak robiła to zawsze moja
SMYKWKUCHNIAzjatycka surówka z kapusty pekińskiej... Drobno poszatkowane kawałki kapusty. Półplasterki pora. Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka. A całość oblepiona majonezowym, słodko-kwaśnym sosem. Pychotka! Składniki
Gospodyni Miejskawarzyw: sałatą lodowa, pomidorami, cebulką, papryką, oliwkami, papryczką jalapeño (w wersji dla dorosłych). Całość zwieńczam kiełkami brokuła, które od wielu lat namiętnie dodaję do wszelkich kanapek, surówek, sałatek i wielu przekąsek. Kiełki brokuła to ogromne źródło sulforafanu, dzięki czemu wykazują bardzo silne działanie antynowotworowe. Pomagają zapobiegać udarom mózgu raz obniżają ciśnienie krwi. Dzięki wysokiej(...)piórka, paprykę pocięta w słupki, drobno pokrojone oliwki i papryczkę j alapeño. Górę posyp sporą ilością kiełków brokuła i polej całość sosem. Złóż ciabattę na pół i gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyDostałam od koleżanki dwie wielkie torby sałaty. Takiej swojskiej, z ogródka, bez nawozów :) Część pozjadaliśmy w sałatkach i na kanapkach, a z części postanowiłam zrobić pesto. Klasyczne pesto to zielony sos ze zmiażdżonej w moździerzu bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu ( pesto alla genovese ) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory(...)Podawać do makaronu, pieczywa, serów i...do czego jeszcze nam podpowie wyobraźnia i smak :) Moje pesto wykorzystałam do makaronu oraz do kanapki z miękkim serem Valbon. Smakowało wyśmienicie :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakońcu mamy ciepło jeść się zbytnio nie chce. Dobrym rozwiązaniem na tą porę są surówki, sałatki szybkie w zrobieniu co nie wymagają dużego nakładu gotowania. A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest jak możemy pójść do ogródka i stworzyć coś pysznego w jedną chwilę, nie bójmy się eksperymentować możemy siebie sami nie raz zaskoczyć odkryciem smaku i wizualnego połączenia. Dziś zaproponowałam(...)owoce granatu, fetę oraz kwiaty lawendy (ja dodaję same kwiatki wyciągnięte z łodygi mają posmak zbliżony do oregano(wedle mnie)) - polewam całość dressingiem i można zajadać Szybko kolorowo i smacznie a przy tym jak można nasze kubki smakowe zadowolić dając im taką gamę smaków oraz witamin. Smacznego tworzenia
Basia w kuchnikulinarnej: rukola i koperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam nic przeciwko tej odmianie sałaty, chociaż też nie szalałam za nią jakoś specjalnie. Od pierwszego spróbowania sałatki z tuńczykiem , którą teraz wprost ubóstwiam, rukola zaczęła się pojawiać w moim menu zdecydowanie częściej, żeby nie powiedzieć "codziennie". Warto wspomnieć, że jest ona źródłem wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego(...)Pomidory pokroić w ósemki lub drobniej Na wypłukanej i odsączonej rukoli ułożyć odcedzony makaron, łososia i pomidory Posypać pestkami dyni oraz pieprzem i koperkiem według uznania Banalnie proste- niesamowicie smaczne. Jeśli nie potraficie obejść się bez sosu można śmiało dodać do całości łyżkę oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
peanutbuttermonsterSuflet to przysmak dla cierpliwych bo nie wolno zaglądać do piekarnika :), niby proste a jednak czasem może sprawić kłopoty. Przygotujemy lekki suflet w którym pesto nada
Kuchnia PROzdrowotnaWiosna idzie, idzie i...dojść nie może. Tęsknimy za słońcem, świeżymi warzywkami, prawda? Marzą mi się moje ukochane sałatki z pachnących pomidorów, ogórków i chrupiącej sałaty. Pochrupałabym marchewkę i rzodkiewkę. Echhh...Tymczasem trzeba zadowolić się tym, co mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie(...)wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego. Przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania . Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaOglądając telewizję wiele razy zwróciła moją uwagę reklama o kurczaku smażonym w pergaminie (papiru s) czy torebce papierowej . Trochę bałam się, że kurczak będzie niedosmażony lub po prostu mało smaczny, jednak e fekt mnie zachwycił, przede wszystkim kurczak jest mięciutki, soczysty, aromatyczny, zdrowy z minimalną ilością tłuszczu. Pierwszy raz jadłam taki pyszny kawałek kurczaka, zrobienie obiadu zajęło mi mniej niż(...)spoko jnie mogę smażyć kilka minut i mię su nic nie grozi :) . Można poda ć z wieloma składnik ami i wy jdzie nam wspaniały obiad (frytki, ryż, ziemniaki, sałatka
NA MOIM TALERZUChyba wszyscy znają popularną sałatkę gyros . Ja zamiast sałatki wolę gyros w wydaniu na ciepło, czyli aromatyczną zapiekankę ;) Szybkie danie, niewymagające zbyt dużo czasu ani wielu wyszukanych składników, a jednak efekt jest naprawdę super ;) Polecam, dla wszystkich zabieganych!:) Składniki: 3 woreczki ryżu podwójna pierś z kurczaka czerwona papryka 3 ogórki kiszone cebula 200g żółtego sera 5 czubatych łyżek majonezu(...)Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 15 minut, najlepiej na termoobiegu, wtedy z sera zrobi się pyszna chrupiąca skórka ;) Podajemy na ciepło. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaJarmuż. Wstyd się przyznawać, ale jadłam go pierwszy raz, zetknęłam się z "nim" na Sylwestrze, ponieważ występował w roli ozdobnika sałatek. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że te pomarszczone, zielone listki mają tak dużo wartości odżywczych i zapobiegają wielu groźnym chorobom. Znaleźć możemy przede wszystkim bogactwo białka i błonnika(...)blendera wkładam: garść jarmużu, pół banana, 1cm pasek imbiru. Wszystko zalewam szklanką maślanki i blenduję. Na koniec wsypuję łyżeczkę siemienia lnianego . . . i gotowe !!! Pycha ! SMACZNEGO
Życie na widelcuŁosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Łosoś(...)zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku. Moje posty
Słodka Strona