Jest to moja wersja tego popularnego sosu sałatkowego. Dzięki nucie cytryny sałatki zyskują bogatszy smak. Składniki - 6 łyżek oliwy lub oleju - 6 łyżek wody - 3 łyżeczki suszonego koperku - 2 łyżeczki ziół prowansalskich - ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki - ½ łyżeczki suszonego szczypiorku - ½ łyżeczki soku z cytryny - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś(...)jeśli posiadamy własną doniczkową uprawę, koniecznie korzystajmy z dobrodziejstw świeżych ziół 2) jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać łyżkę oliwy/oleju oraz wody Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające
Świat SmakuŁosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku(...)powinno lekko odchodzić od skóry. Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaBułeczki, które smakują zarówno z słodkimi jak i słonymi dodatkami, czyli wędliną, sałatką, serkiem, miodem czy owocowymi dżemami. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 łyżeczka soli, 40 ml oleju rzepakowego, żółtko do posmarowania, 60 g sezamu. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy(...)pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Bułki smarujemy żółtkiem, posypujemy pozostałymi ziarnami sezamu i pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 190 ° C. Smacznego
Moniki SmakołykiRozpływająca się w ustach karkówka z ananasem często gości w mojej kuchni, a ta jest wyjątkowa. Niespotykane połączenie smaków: pora z ananasem. Idealnie pasują
Salonik smakówJest bardzo wiele wersji tego dania, ale camembert kokosowo pistacjowy, to moje ulubione. Przekąska lub danie kolacyjne. Podane z sałatką i ryżem idealnie nada się też na obiad. Składniki: - 1 serek camembert (250g) - ok.150g wiórków kokosowych - ok. 50g orzeszków pistacjowych niesolonych - 1 jajko - olej kokosowy Wiórki kokosowe i orzeszki pistacjowe mielimy w blenderze (osobno – najpierw wiórki(...)Camembert kokosowo pistacjowy, w towarzystwie sałaty, wygląda bardzo wykwintnie. Chrupiąca panierka kokosowo pistacjowa i miękki, kremowy ser, to świetne połączenie smaków i struktur. Danie ciekawe, apetyczne… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Camembert kokosowo pistacjowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkooliwie bagietkę. Ta kompozycja przypraw nadaje się również jako panierka do mięs czy warzyw, wzbogaca smak zup, z dodatkiem serka naturalnego urozmaici najzwyklejszą kanapkę (uwielbiam!), jak również fantastycznie przyprawi sałatki, czy pięknie ozdobi tort. Na pierwszą przygodę z Dukkah proponuję moje zestawienie, później polecam eksperymentowanie i tworzenie własnej kompozycji, by odnaleźć ten swój, niepowtarzalny i ulubiony smak :) Ilość(...)robota kuchennego i zmiksować pulsacyjnie (to ważne, bo inaczej powstanie oleista masa!). Można też się pobawić moździerzem i ucierać ręcznie. Moczyć bagietkę w oliwie, a następnie w Dukkah. Smacznego! * Moja wersja Dukkah jest modyfikacją przepisu 'Annabel Langbein- kuchnia w stylu wolnym
Kraina Miodem Płynącazgodzić pod warunkiem, że nie dodamy do niej żadnego ciężkiego sosu. Zresztą ta sama zasada dotyczy makaronów i ziemniaków. Wszystko z umiarem jest dobre :) Do dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty. Składniki: 1 kubek kaszy kuskus 2 szklanki gorącego bulionu 1 mała cebula 1 duża marchewka 1/2 cukini(...)zależności od konsystencji, jaką chcecie uzyskać). I gotowe! Kaszę można podawać na ciepło, jak i na zimno, a sprawdzi się jako doskonały, orientalny, inny i zaskakujący dodatek do dania :) Smacznego
Kitchens Alphabetdomowych warunkach i dla niewybrednych gości, obejdzie się i bez obciążania – wtedy tarta będzie nieco nierówna (chociaż ciężki farsz i tak później wyrówna ciasto), ale nadal tak samo smaczna, więc po co się męczyć 7. PODPIEKANIE (15 min): Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min na lekko złoty kolor. Jeśli podpiekacie z obciążeniem(...)Następnie wyjmujemy tartę z piekarnika i pozwalamy jej odpocząć co najmniej 10 minut, wtedy łatwiej będzie ją porcjować i wyjmować z formy. PODANIE: jako danie główne z sałatką z rukoli. OM NOM NOM! Post TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenSkorzystamy z tego, że mamy więcej śledzi i zrobimy śledzika pod pierzynką. Składniki: -4 wymoczone wcześniej i odsączone płaty śledziowe -kawałek selera i kawałek
Maminek kulinarnySurówka z kilku warzyw, które można dowolnie komponować. Ważnym elementem jest sos jogurtowy, który podkreśla smak. Składniki: -kilka liści sałaty radicchio -pół
Maminek kulinarnyKolejne śniadanie i kolejna sałata. Ta chyba smakuje mi najbardziej ze wszystkich. Wydaje mi się, że zawdzięcza ona swój niesamowity smak wspaniałemu dressingowi. Warto ją zrobić
Mango PapajaUwielbiam sałatki, zazwyczaj udaje mi się przygotować coś innego jednak są takie do których lubię wracać bo ich smak po prostu pieści moje podniebienie. Ponieważ nawiązałam współpracę z firmą KROKUS od której otrzymałam ogromną paczkę z przetworami mogę wam ją polecić z czystym sumienie. Wiecie już, że jestem zwolenniczką produktów eko i przyrządzanych babcinymi sposobami. Tutaj(...)sosów. Kiełki układamy na półmisku, układamy jabłka pokrojone w cienkie księżyce, buraczki pocięte w cienkie okręgi, pomidorki w ćwiartkach, orzechy. Wszystko polewamy sosem. Smacznego! KROKUS wyposaża Niezły Młynek w przetwory
Niezły Młynekłączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju do sałatki jest nawet wskazane; Potrawy dla dzieci – olej rzepakowy może zastąpić masło w zupkach lub przecierach podawanych małym dzieciom (od 6. miesiąca życia). Zawarte w nim kwasy omega(...)jogurtu greckiego 3/4 ogórka szczypior 2 ząbki czosnku sól, bazylia Ogórek pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć. Szukajcie informacji oraz smacznych przepisów z olejem rzepakowym tutaj
kolorowotorcikowoDo popołudniowej kawy najlepsza jest szarlotka, ale nie taka zwyczajna. To szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną . Biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2
Salonik smakówprzepis na śledzie pod pierzynką lub inaczej na śledziową sałatkę warstwową lub szubę. Bardzo lubię śledzie pod pierzynką ze względu na ich smak i wygląd. Oczywiście, podobnie jak z sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)! Śledzie pod pierzynką Składniki: 8 płatów śledziowych 1-2 cebul 2-3 ugotowane ziemniaki 4-5 ugotowanych/upieczonych buraków(...)pieprzem. Znowu wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Na majonez ścieramy na tarce -obrane wcześniej- jajka. Oprószamy je solą. Można jeszcze dodatkowo posmarować warstwę jajek majonezem. Wierzch posypujemy posiekaną pietruszką. Smacznego Post Śledzie pod pierzynką pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl