zgodzić pod warunkiem, że nie dodamy do niej żadnego ciężkiego sosu. Zresztą ta sama zasada dotyczy makaronów i ziemniaków. Wszystko z umiarem jest dobre :) Do dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty. Składniki: 1 kubek kaszy kuskus 2 szklanki gorącego bulionu 1 mała cebula 1 duża marchewka 1/2 cukini(...)zależności od konsystencji, jaką chcecie uzyskać). I gotowe! Kaszę można podawać na ciepło, jak i na zimno, a sprawdzi się jako doskonały, orientalny, inny i zaskakujący dodatek do dania :) Smacznego
Kitchens Alphabetdomowych warunkach i dla niewybrednych gości, obejdzie się i bez obciążania – wtedy tarta będzie nieco nierówna (chociaż ciężki farsz i tak później wyrówna ciasto), ale nadal tak samo smaczna, więc po co się męczyć 7. PODPIEKANIE (15 min): Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min na lekko złoty kolor. Jeśli podpiekacie z obciążeniem(...)Następnie wyjmujemy tartę z piekarnika i pozwalamy jej odpocząć co najmniej 10 minut, wtedy łatwiej będzie ją porcjować i wyjmować z formy. PODANIE: jako danie główne z sałatką z rukoli. OM NOM NOM! Post TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenSkorzystamy z tego, że mamy więcej śledzi i zrobimy śledzika pod pierzynką. Składniki: -4 wymoczone wcześniej i odsączone płaty śledziowe -kawałek selera i kawałek
Maminek kulinarnySurówka z kilku warzyw, które można dowolnie komponować. Ważnym elementem jest sos jogurtowy, który podkreśla smak. Składniki: -kilka liści sałaty radicchio -pół
Maminek kulinarnyKolejne śniadanie i kolejna sałata. Ta chyba smakuje mi najbardziej ze wszystkich. Wydaje mi się, że zawdzięcza ona swój niesamowity smak wspaniałemu dressingowi. Warto ją zrobić
Mango PapajaUwielbiam sałatki, zazwyczaj udaje mi się przygotować coś innego jednak są takie do których lubię wracać bo ich smak po prostu pieści moje podniebienie. Ponieważ nawiązałam współpracę z firmą KROKUS od której otrzymałam ogromną paczkę z przetworami mogę wam ją polecić z czystym sumienie. Wiecie już, że jestem zwolenniczką produktów eko i przyrządzanych babcinymi sposobami. Tutaj(...)sosów. Kiełki układamy na półmisku, układamy jabłka pokrojone w cienkie księżyce, buraczki pocięte w cienkie okręgi, pomidorki w ćwiartkach, orzechy. Wszystko polewamy sosem. Smacznego! KROKUS wyposaża Niezły Młynek w przetwory
Niezły Młynekłączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju do sałatki jest nawet wskazane; Potrawy dla dzieci – olej rzepakowy może zastąpić masło w zupkach lub przecierach podawanych małym dzieciom (od 6. miesiąca życia). Zawarte w nim kwasy omega(...)jogurtu greckiego 3/4 ogórka szczypior 2 ząbki czosnku sól, bazylia Ogórek pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć. Szukajcie informacji oraz smacznych przepisów z olejem rzepakowym tutaj
kolorowotorcikowoDo popołudniowej kawy najlepsza jest szarlotka, ale nie taka zwyczajna. To szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną . Biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2
Salonik smakówprzepis na śledzie pod pierzynką lub inaczej na śledziową sałatkę warstwową lub szubę. Bardzo lubię śledzie pod pierzynką ze względu na ich smak i wygląd. Oczywiście, podobnie jak z sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)! Śledzie pod pierzynką Składniki: 8 płatów śledziowych 1-2 cebul 2-3 ugotowane ziemniaki 4-5 ugotowanych/upieczonych buraków(...)pieprzem. Znowu wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Na majonez ścieramy na tarce -obrane wcześniej- jajka. Oprószamy je solą. Można jeszcze dodatkowo posmarować warstwę jajek majonezem. Wierzch posypujemy posiekaną pietruszką. Smacznego Post Śledzie pod pierzynką pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plSurówka z selera... Białe, aromatyczne wiórki selera. A pośród nich nitki soczystego jabłka. Całość skropiona sokiem z cytryny. Doprawiona śmietaną i cukrem. O delikatnym, słodko-kwaśnym
Gospodyni MiejskaJeśli podobnie jak ja lubicie kasze, koniecznie przygotujcie to danie. Kasza gryczana należy do moich ulubionych, chociaż musiało upłynąć sporo czasu, aby się przekonać do jej
Moja smaczna kuchniaZielony ogórek jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Cenimy go ze względu na fajny świeży smak i uniwersalność w używaniu. Idealny do sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną. Dorzuciłyśmy do niej awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe(...)mieszamy. Mąkę rozpuszczamy w śmietance i dorzucamy do zupy merdając widelcem, by nie zrobiły się grudki. Dodajemy sporą ilość pieprzu i odrobinę soli. Dorzucamy pozostały koperek. Podajemy na ciepło. Smacznego
Kolizje Smakówsię przekonać do smaku sklepowych ogórków kiszonych, kilka razy je kupiłam gdy moje się skończyły, niestety do moich się nie umywają. Ogórki kiszone są w moim domu obowiązkowym składnikiem sałatek jarzynowych .i zupy ogórkowe j . Do bieżącego jedzenia przygotowujemy ogórki małosolne , jemy ich w okresie letnim sporo w różnej postaci. Przeważnie przygotowuję ogórki w słoikach typu weck (z gumką, szklaną(...)łyżka na litr wody Wodę bardzo gorącą wlewamy do litrowego pojemnika, wsypujemy 1 łyżkę soli (20 g), którą rozpuszczamy mieszając łyżką, te proporcje są idealne, ogórki są bardzo smaczne i niezbyt kwaśne. Słoiki i nakrętki dokładnie myjemy wrzącą wodą. Ogórki gruntowe dokładnie myjemy. Do umytych słoików o pojemności 1 litra wkładamy 1 ząbek czosnku przekrojony na pół, trochę wiórek chrzanu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednym sklepie udało mi się znaleźć wafle ryżowe (i to z brązowego ryżu!) oraz moją ulubioną Wasę :) Takie codzienne produkty, które kupuję to serek wiejski, który jest tutaj bardzo smaczny, jogurt grecki, marchewki typu baby carrot (są tutaj bardzo tanie, nie to co nasze marwitki), owoce - głównie jabłka, borówki, jeżyny, truskawki, nektarynki i warzywa, których jest tu bardzo dużo. Ostatnio(...)lepsza niż niektóre włoskie. 2 dni temu jadłam owoce morza i sushi, pycha! A niżej moja kolacja (serek wiejski z warzywami), śniadanko (jogurt naturalny, płatki, borówki i truskawki) i sałatka którą sobie skomponowałam w pracy. Na koniec kilka zdjęć ze sklepowych półek
Zgrabne GotowanieSałatki są bardzo zdrowe i kolorowe, można ją jako przystawkę podawać lub na kolację zajadać :) Składniki: 1 opakowanie sera mozzarella, 6 pomidorków koktajlowych, 3 plastry boczku, 1 mała cebulka biała, 1 mała cebulka czerwona, 1 mała cebulka czosnkowa, ¼ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, listki młodej botwinki, świeża roszponka, ziarna młodej kukurydzy(...)chili. Dodajemy ser mozzarella na przemian z pomidorkami i listkami zielonej pietruszki. Ser delikatnie polewamy olejem. Dodajemy również oliwki, kapary, roszponkę, listki botwinki, cebulki i całość doprawiamy pieprzem. Smacznego
Moniki Smakołyki