pomysłem są dietetyczne chipsy - pity kroi się w kliny, rozdziela warstwy i opieka w piekarniku, posypane przyprawami. Źródło: Wiki Chlebki pita - przepis Pity według poniższego przepisu wyszły świetne - bardzo smaczne i puszyste. Piekłam je 5 minut, zamiast rekomendowanych 3, gdyż wolę, aby się lekko przypiekły. Większość pit ładnie się napowietrzyła i wewnątrz powstała kieszeń, którą mogłam napełnić nadzieniem. na podstawie(...)ostygnąć. Następnie zapakuj je szczelnie w torbę i przechowuj przez 2-3 dni. Przed podaniem, skrop pitę wodą i następne podgrzej w piekarniku. Swoje chlebki podałam z grecką sałatką z natki pietruszki i orzeszków pinii. Przepis na sałatkę przedstawię Wam w następnym poście
Chilli Czosnek i OliwaMam wrazenie, ze w miniony weekend zawitala do nas wiosna. W sobote nagle zrobilo sie cieplej, slonko w koncu wyszlo zza chmur i juz trzeci dzien
Przysmaki KarolkiDzień dobry, Dziś chciałam pokazać Wam kanapeczki, które przygotowałam z włoskich bułeczek ziołowych . Wykorzystałam do nich ulubiony ser mojego Męża, czyli halloumi, bazyliowe pesto, świeże warzywa
Chilli Czosnek i Oliwatrip miał własnie na celu przybliżenie kultury odwiedzanych przez nas regionów, zwiedzanie zabytków i smakowanie kuchni regionalnej lub polecanej przez znajomych. Dziś opowiem Wam o dwóch uroczych i bardzo smacznych miastach. Na pierwszy rzut idzie Kraków, bo do niego udaliśmy się zaraz po Sandomierzu. O zabytkach Krakowa chyba każdy z nas kiedyś słyszał - Sukiennice, Zamek na Wawelu, Krakowski Kazimierz(...)ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym sosem i sałatką. Do picia, wybraliśmy specjalność zakładu, przepyszną, orzeźwiającą lemoniadę. Mimo nie za dużych porcji - tak przynajmniej to wyglądało, w połowie jedzenie byłam już całkowicie zapchana. Choć przyznać
Słodkie Przyjemnościktóre marynuje się w solance . Podobno mają słonawo-ostry smak , przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" ( co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego ) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych . Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić. Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki(...)Według mnie smakuje jak aromat migdałowy do ciast i nie przypadł mi do gustu. Za to syrop cynamonowy - kanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki ( hmmm... to może być ciekawe połączenie.. ). Można nim polewać lody czy naleśniki. Ouzo Ouzo to mocny alkohol (do 48% zaw. alkoholu) o charakterystycznym smaku
Chilli Czosnek i OliwaOd dłuższego czasu dla urozmaicenia, zarówno codziennych kanapek, jak i imprezowych przekąsek, robimy różne pasty. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem, bułeczkami, sucharkami czy bagietką. Wariacji na
Delicious TitbitsWszystkim nam wiadomo, że wedle polskiej tradycji gości nawet niezapowiedzianych nie można wypuścić z domu bez poczęstunku. Także idąc tym tokiem myślenia pierwsze pomysłowe żarówki zaświeciły się na ekspresową sałatkę z kurczakiem,rukolą, fetą i pomidorkami koktajlowymi i bagietkowe kanapki z delikatną pastą z jajka na twardo i awokado, ale, że jesienną, wieczorną porą nie wypada podać również czegoś(...)powierzchni naczynie nakrywamy folią aluminiową, aby przyspieszyć mięknięcie ziemniaków i zapobiec przypaleniu. Zapiekankę dekorujemy wedle upodobań. Propozycja smakuje zarówno od razu po wyjęciu z piekarnika jak i na zimno. Smacznego, kochani. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0"; fjs.parentNode.insertBefore
Symfonia Smakówsosami, tłuczonymi ziemniaczkami (mmm...) i mięskiem do każdego obiadu. No dobra, może trochę przesadzam, aż tak źle to z nami nie było... Ale chcemy jeść lżej i zdrowiej, więcej sałatek i surówek, pożywnych, a jednocześnie lekkich zup, zdrowych dodatków. Ja chcę zacząć znowu regularnie ćwiczyć (od dzisiaj!), a C. postanowił mi towarzyszyć, dopóki pogoda nie zmieni się na tyle(...)zastygniętej galaretki wycinać koła o średnicy 1,5-2 cm. Na spodzie makaronika na środku układać kółko z galaretki, dookoła wycisnąć krem. Przykryć drugą częścią makaronika. Podawać natychmiast. Smacznego! Przy przygotowywaniu makaroników bardzo ważne jest wysuszenie skorupek przed pieczeniem. Jeśli na powierzchni nie utworzy się charakterystyczna powłoczka , nie będziemy mieć falbanki . Tym razem suszenie zajęło mi 4-5 godzin
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKimchi 김치 - tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z
mojewypiekiinietylkotych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu i bibimbap. O ramenie to chyba(...)drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju. Mieszam. Formuję rulonik, zawijam w folię i do zamrażarki. Taki plasterek masła położony na ciepłym moskolu cudownie się rozpływa Spróbujcie, bo warto. Smacznego
ladykitchenTak sie sklada, ze dzisiejszy " Dzien Czosnku " to tez dobra okazja do rozpoczecia sezonu grillowego. Wszystko za sprawa mojego przepisu na salatke, ktora doskonale pasuje do
Przysmaki KarolkiSpogladam za okno i widze szare chmury, takie z ktorych pewnie zaraz spadnie deszcz. Pogoda na dzis nie jest juz taka optymistyczna jak kilka dni temu
Przysmaki KarolkiFormułą , z okazji GP Włoch. Uwielbiana przez wszystkich kuchnia włoska doczekała się wreszcie swojej prezentacji. W zasadzie nie trzeba się zbytnio rozpisywać, bo kto nie zna pizzy, crostini, sałatki caprese, semifreddo, tiramisu. A gnocci? albo panna cotta? czy pesto… Mało kto nie miał styczności z tymi potrawami. Ale są jednak i takie, o których mało kto słyszał, nie mówiąc(...)tylko. Gdy przygotowywałam ten deser zastanowiło mnie jedno. Znam tiramisu, panna cotta też mi jest znana – ale jak to się stało, że dopiero teraz poznałam cannoli z ricottą? Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sycylijskie cannoli z ricottą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoczas na feijoadę. Bardzo długo zbieraliśmy się do zamieszczenia tego wpisu. Hmmm, to brazylijska potrawa narodowa ale do pięknych i fotogienicznych nie należy. Feijoada nie stworzył wybitny kucharz jak sałatka Cezara. Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach. Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny(...)Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel. Feijoada nie jest potrawę lekkostrawną dlatego sok z pomarańczy czy też coca cola wskazane:-) Smacznego
Smaki BrazyliiPrzez bardzo długi czas żeberka kojarzyły mi się z niesmacznym, tłustym kawałkiem mięsa. Zakochałam się w nich podczas pobytu w USA. Miałam okazje wziąć udziałem w największym amerykańskim Festiwalu Pieczenia Żeberek, który odbywał się w Reno (Nevada) . Serwują tam najlepsze żeberka w całych stanach. Festiwal ma formę konkursu, po degustacji każdy ma okazje oddać głos na swojego faworyta. Jest(...)pieczemy jeszcze jakieś 20 minut. Uważamy aby glazura się nie przypaliła. Ewentualnie zmniejszamy temperaturę. Wyjmujemy żeberka i smarujemy jeszcze raz cienką warstwą sosu. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką
Mania Gotowania