kasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode ziemniaki odsmażane na maśle z kefirem koperkiem , w sałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić dodatkiem pikantnego chorizo, warzyw(...)powrotem na patelnię, doprawić wszystko solą oraz sporą ilością pieprzu i wymieszać. W misce roztrzepać jajka, dodać sól, pieprz i parmezan. Wymieszać dokładnie. Zalać masą jajeczną zawartość rozgrzanej patelni, od kilka razy odgarnąć brzegi, żeby surowa masa miała szansę także się dosmażyć. Przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu ok. 7 minut
Kulinarne Inspiracjecynamon i lokalne superfoods jak rokitnik czy jagody. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda domowy chleb, grzaniec z tarniny, tarta na ziemniaczanym spodzie, różyczki kalafiora w glazurze, sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem, skańska brązowa kapusta w wersji wege i oczywiście skandynawskie kanapki na bogato. Zielone Boże Narodzenie Autorka: Karoline Jonsson Wydawnictwo Marginesy 5. Jajko. Zofia i Katarzyna(...)karmi nasze oczy i serca. Czy w temacie jajek jakaś książka kucharska może nas jeszcze czegoś nauczyć? Przecież jajko potrafi zrobić każdy. Ale czy na pewno? Każdemu przyda się jajeczne ABC z przepisami na bardzo proste, ale też bardzo skomplikowane jajeczne dania. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Jajko. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej
Ugotowane pozamiataneChcecie poprawić swoją odporność?, lubicie ostre cebulowe smaki? Spróbujcie nowego przepisu na tartę cebulową Tarta cebulowa dobrze smakuje na zimno. Może stanowić dodatek do ulubionych warzywnych sałatek. Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 2 duże białe cebule pokrojone w cienkie plasterki – 250 g gęstej śmietany kremówki(...)czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Na tak podpieczone ciasto wykładamy przygotowane nadzienie. Piecz przez 25-35 minut w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. Wyciągnij z piekarnika ostudź. Podawaj na zimno. Smacznego Artykuł Tarta cebulowa pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFENa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiChyba każdy z nas skrycie marzy już o wiośnie, słoneczku, lekkich sałatkach z owoców i warzyw. Dlatego wreszcie stworzyłyśmy tort zbliżający nas do tych właśnie pragnień 😊 Lekki ryżowy biszkopt, przełożony kremowym serkiem kokosowym i bananami, udekorowany śmietanką kokosową i owocami. Jednak tort jeszcze skrywa w środku smaczną niespodziankę! Gwarantujemy Wam, że odrobinę więcej zabawy z wycięciem środka rekompensuje widok wysypującego(...)soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Skrobie i mąkę wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze
Candy PandasPrzepis na tę przepyszną, bardzo puszystą babkę drożdżową, którą widzicie na zdjęciach pochodzi z wydanej w 1963 roku książki Kuchnia Polska pod red. dr Stanisława Bergera
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚwietna propozycja na śniadanie oraz kolację, a także na przystawkę lub imprezową przekąskę – sałatka ryżowa z szynką i jajkiem. Sałatka ryżowa to danie wręcz uniwersalne
Kuchnia Na Wypasiebrokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie(...)przecisnąć przez praskę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Nadzieniem wypełnić bagietki, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 20 minut w temp. 180stC, aż masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem pokroić na kawałki. Smacznego! st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Obiad gotowyprzerwać gotowanie i odstawiamy do kompletnego wystudzenia. W dużej misce dokładnie ubijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki – przyprawy, czosnek, pietruszkę, cebulę, chilli, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej wsypujemy kalafior i szpatułką dokładnie mieszamy. Zaczynamy dodawać mąkę – najlepiej dodawać po jednej łyżce i mieszać. Ma wyjść gęste ciasto, które z trudem będzie spływać z kalafiora. Gotowe ciasto traktujemy(...)czosnkowego, to zróbcie z połowy składników, pamiętajcie, że majonezu, śmietany i zsiadłego mleka musi być po równo. Z czym podać placki z kalafiora? Sos czosnkowy harrisa lutenica hummus pita sałatka z pomidorów i cebuli lub to wszystko naraz wpakowane w pitę! A co! Możecie dodać do placków brokuła, zastąpić kalafior innymi warzywami, bawić się przyprawami. Próbujcie! Wiosna sprzyja eksperymentowaniu
ladykitchenSmoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lodówce. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Jajka i cukier ubijamy mikserem na wysokich obrotach do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas miksując, do ubitej masy jajecznej wlewamy powoli olej, następnie dodajemy odciśnięty szpinak, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników(...)Instagramu czym skończyła się moja niecierpliwość? ;-) . Uwielbiam to ciasto za niebanalny smak i kolor szpinaku, za cytrynowy aromat i świetny krem. Wygląda niezwykle dekoracyjnie, a tak właściwie, to przecież sałatka. Szpinak jest ponoć taki zdrowy...:-) A skoro siedzimy sobie przy kawie i kawałku ciasta, to może opowiecie czy Wy macie takie miejsca z lat szczenięcych, które pomimo tego, że idealne
les mirabelles