Co powiecie na drobiową roladę (pieczeń) z posiekanymi jajkami i serem, zamiast tradycyjnej pieczeni rzymskiej? Moim zdaniem to miła odmiana. Lżejsza, delikatniejsza, ciekawsza. Baaardzo smaczna. Smakuje
Smaki Na Talerzucamembert. Spód jest serowy, a farsz delikatny i puszysty. Danie sprawdzi się idealnie na lunch czy kolację dla 4 – 5 osób. Można podawać ją samą lub w towarzystwie sałatki z rukoli, roszponki, pomidorków koktajlowych i sosu winegret. Tarta z łososiem, porem i camembertem porcja dla 4 – 5 osób Składniki: jaglany spód: 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki(...)szklanki parmezanu 1/3 szklanki mąki jaglanej 1 łyżka masła do wysmarowania formy sól farsz: 300 g łososia 1/2 pora 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz, szczypta cukru masa jajeczna: 4 jajka 120 g sera camembert 80 ml śmietanki 30% sól, pieprz 3 łyżki tartego parmezanu Przygotowanie: Jaglany spód: Kasze jaglaną przepłukać pod wodą. Czosnek, cebulę obrać i drobno posiekać
JaglusiaPolecam Wam także: – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację kotlety z quinoa PRZYGOTOWANIE: 25 minut Ilość porcji: 5-6 SKŁADNIKI: – 2 szklanki gotowanej quinoi – 2 jajka(...)mięty – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – ½ szklanki startego sera cheddar lub parmezanu – ½ szklanki tartej bułki – ¼ łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: W misce ubij lekko jajka, do masy jajecznej dodaj dymkę, pietruszkę, miętę i sól. Następnie dodaj 2 szklanki ugotowanej quinoi oraz bułkę tartą i wymieszaj dokładnie2 całość. Jeśli Twoja masa jest zbyt mokra dodaj jeszcze nieco bułki tartej
nietylkopasta.plmajonezem. Nie zapominajcie, że z jajek robi się także świetne pasty. W tym przypadku jest to pasta z suszonymi pomidorami. Bardzo szybka w przygotowaniu. Zobacz tutaj szczegółowy przepis. Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami 4. Twarożek z fetą i rozmarynem – na zimno Teraz coś dla tych, którzy będą mieli dość już jajek rano podczas Wielkanocy. Warto połączyć ze sobą(...)sprawdzony przepis nie tylko na świąteczne śniadanie. Połączenie wszystkich składników zajmuje mniej niż 30 minut. Całość podajemy na grzankach. Zobacz szczegółowy przepis. Twarożek z fetą i rozmarynem 5. Sałatka z awokado – na zimno Na koniec polecam wszystkim pachnącą cudownie sałatkę z awokado. To bardzo delikatna sałatka z dodatkiem majonezu i śmietany, z tym że śmietanę możemy też zastąpić
Kuchennyviral.plmiski wbić jajko, dodać śmietanę, przyprawy i roztrzepać, następnie dodać ser (zostawić trochę do posypania muffinek na wierzchu) i wymieszać. 5. Do makaronu dodać pokrojoną wcześniej paprykę oraz cebulę, mieszanką jajeczną i wszystko wymieszać. 6. Wnętrze kokilek wysmarować olejem, a boki wyłożyć wokół bakłażanem. 7. Nakręcić na widelec przygotowany makaron i przełożyć do kokilek pomagając sobie drugim widelcem, jeśli jest(...)pomidorków i posypać na wierzchu resztą sera. 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 min. 9. Podawać z rukolą i pomidorkami koktajlowymi lub ulubioną zieloną sałatką. Smacznego
Podwójnaporcjaowocowe. Wszystko podlane delikatnym, kwaskowym dresingiem. Przepis na kulki z koziego sera pochodzi z bloga Halfbakedhaervest.com Polecamy przepis na sałatkę z kulkami z kremowego, koziego sera z melonem Sałatka ze smazonym serem w malinowo-pomarańczowym dresingu Składniki: 100 g kremowego koziego sera (w formie roladki) 1 awokado 100 g malin (garść) Duża garść pomidorków truskawkowych lub koktajlowych Opakowanie roszponki(...)każdą kulkę delikatnie tymiankiem. Wbij jajo do miseczki, rozkłóć widelcem. Do kolejnej miseczki wsyp mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Panieruj ser: obtocz kulkę w mące, włóż do masy jajecznej, a następnie do bułki tartej, dociśnij i dokładnie zapanieruj. Strząśnij nadmiar bułki tartej i przełóż na talerz. Zapanieruj wszystkie kulki i wstaw je do lodówki. Krok 2 Przygotuj dresing. Rozgrzej
Niedzielny kucharzklimat na stole już mamy A jeżeli jesteśmy już przy stole, to podam Wam co u nas się na stole znalazło. Zaczynamy od nieśmiertelnej sałatki warzywnej oraz sałatki z pieczarkami. Następnie zimne nóżki – nie zapomnijcie o occie w szklanej butelce! Kolejnymi przysmakami była zimna płyta (a na niej kiełbasa, pasztet, kaszanka i wędlina), ogórki kiszone, śledzik (rolmopsy(...)domowe pikle oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się bez ciepłych dań. Kuchnia serwowała kotlety jajeczne , bigos , mielone i schabowe w panierce . Jeśli chodzi o słodkości był niezapomniany blok czekoladowy , babka oraz kolorowa galaretka z bitą śmietaną, o której zapomnieliśmy i jedliśmy ją wszyscy na śniadanie
CookYourselfklimat na stole już mamy A jeżeli jesteśmy już przy stole, to podam Wam co u nas się na stole znalazło. Zaczynamy od nieśmiertelnej sałatki warzywnej oraz sałatki z pieczarkami. Następnie zimne nóżki – nie zapomnijcie o occie w szklanej butelce! Kolejnymi przysmakami była zimna płyta (a na niej kiełbasa, pasztet, kaszanka i wędlina), ogórki kiszone, śledzik (rolmopsy(...)domowe pikle oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się bez ciepłych dań. Kuchnia serwowała kotlety jajeczne , bigos , mielone i schabowe w panierce . Jeśli chodzi o słodkości był niezapomniany blok czekoladowy , babka oraz kolorowa galaretka z bitą śmietaną, o której zapomnieliśmy i jedliśmy ją wszyscy na śniadanie
CookYourselfWszyscy uwielbiają brzoskwinie w zalewie! Tym razem pomysł na ciasto z brzoskwiniami i kremem kajmakowym, które jest przepyszne! Smaczne, słodkie, mięciutkie i niesamowicie wilgotne, takie przekładańce
Kuchnia Łukaszanaprawdę długo i bardzo powoli , powinien tylko mrugać. Po ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito(...)koniec noża – kurkumy, jeśli stwierdzimy że kolor jest jeszcze za mało nasycony (nie zawsze jest to potrzebne). Ja uwielbiam podany bardzo gorący, na granicy wrzenia, z cieniutkim makaronem jajecznym, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki lub lubczyku. Nic tak nie poprawia samopoczucia w szary, deszczowy dzień jak miska pełna aromatycznego, esencjonalnego domowego rosołu. SKŁADNIKI 1,2 kg podudzi lub udek
Karo in the Kitchendzisiaj sałatkę ze smażonym serem kozim z dodatkiem warzyw, malin i super dresingu, zrobionego na bazie malin, octu balsamicznego i soku pomarańczowego. Dla smaku można go dosłodzić miodem. Sałatka ze smażonym serem kozim łączy w sobie smaki wytrawne – kozi ser jest wytrawny – i owocowe. Wszystko podlane delikatnym, kwaskowym dresingiem. Przepis na kulki z koziego sera pochodzi z bloga Halfbakedhaervest.com Składniki(...)każdą kulkę delikatnie tymiankiem. Wbij jajo do miseczki, rozkłóć widelcem. Do kolejnej miseczki wsyp mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Panieruj ser: obtocz kulkę w mące, włóż do masy jajecznej, a następnie do bułki tartej, dociśnij i dokładnie zapanieruj. Strząśnij nadmiar bułki tartej i przełóż na talerz. Zapanieruj wszystkie kulki i wstaw je do lodówki. Krok 2 Przygotuj dresing. Rozgrzej
Niedzielny kucharzobiad? No wiadomo, ryba! Od zawsze u mnie w domu, tak jak w wielu domach, w piątki jadało się jarskie posiłki. Czasem zupełnie bezmięsne, jak naleśniki, czy kotlety jajeczne, a czasem pojawiały się ryby. Teraz staram się tę tradycję podtrzymywać i przynajmniej ten jeden raz w tygodniu ryby jeść. Najczęściej na stole pojawia się pieczony łosoś, którego kocham całym sercem(...)coś, co nie znudzi się nigdy. Mięsko jest bardzo soczyste i mięciutkie dzięki krótkiemu pieczeniu w folii. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub klasycznie z ziemniakami z wody i sałatką ze świeżych warzyw. Mmm.. pycha! Składniki 350 g filetu z łososia pół cytryny 2 gałązki tymianku i rozmarynu świeżo mielony pieprz szczypta pieprzu cytrynowego sól do podania: masło czosnkowe
Analiza Smakujakiegoś czasu chodził za mną na śniadanie omlet. Znalazłam rano kilka chwil więcej i przygotowałam taki z cukinią i sałatką z małymi słodkimi pomidorami oraz roszponką. Omlet wyszedł bardzo puszysty i sycący - mniam ;) Składniki: (porcje dla dwóch osób) 3 duże jajka, 3 płaskie łyżki mąki, szczypta soli, 1/4 małej cukinii, kawałek masła kilka małych pomidorków, garść roszponki, pieprz Przygotowanie: Cukinię(...)soli ubijamy na pianę. Następie stopniowo dodajemy żółtka, delikatnie mieszając np. za pomocą trzepaczki. Na końcu przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy. Patelnię smarujemy kawałkiem masła, na rozgrzaną wylewamy masę jajeczną. Układamy delikatnie cukinię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut - po tym czasie spód powinien być dobrze ścięty i lekko zarumieniony. Przekładamy na drugą stronę i smażymy
Lena Gotujeróżne sposoby przerabia na zimę a ze szpinaku ja wymyślam różne dania. Tym razem powstała zapiekanka ryżowa ze szpinakiem jajkami i różnymi serami. Proste danie, do którego sprawdzi się sałatka, które można wziąć potem na wynos do pracy lub odsmażyć na chrupiąco na patelni. Tak zwana domowa kuchnia, nic fikuśnego, powstałe w odpowiedzi na potrzebę chwili:) A my na ostatniej(...)tymczasem… odliczam godziny:) Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem Drukuj Prep time 25 min Cook time 35 min Total time 1 godzina Letnia zapiekanka ryżowa ze szpinakiem, masą jajeczną i pomidorkami. Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients 200 g ryżu 4 łyżki masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 g szpinaku sok z ½ cytryny 100 g startego
Cooking for Emilysoli i pieprzu. Dużą patelnię o grubym dnie rozgrzewamy z tłuszczem, tak by całe dno było równomiernie pokryte cienką warstwą. Szybko zanurzamy kromki chleba z dwóch stron w mieszance jajecznej i kładziemy na gorącą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, zaglądając pod spód kromek (trzeba podważyć lekko łopatką lub widelcem) czy się za bardzo nie podpiekają - nie powinny zbrązowieć, tylko lekko(...)minuty, uważając, żeby nie przypalić kromek. Ser nie musi całkowicie się rozpuścić na kromkach, i tak będzie miękki i gorący. podajemy z ketchupem (u mnie własnej roboty) lub z sałatką z pomidorów i szczypiorku. Uwielbiam takie śniadanko. Smacznego
Kuchnia Prezydentowej