salatka jajeczna - 579 przepisów (strona:25/39)

Chińska zupa bogów 227

Choć kuchnia chińska rozgościła się na polskich stołach już dość dawno, to nadal duże zaskoczenie wywołuje dodawanie do rosołu wieprzowiny. Warto jednak czasami spróbować nowych orientalnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
O makaronie słów kilka 113

znajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam, jak w rodzinnym domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała(...)więc dla Was garść porad, jak wybrać sensowny makaron. Makaron – co to w ogóle jest? Obecnie mamy na rynku dwa główne rodzaje makaronu: z naszej rodzimej pszenicy, zarówno jajeczny jak i jeszcze można znaleźć tradycyjny, bezjajeczny oraz z pszenicy durum (semoliny). Coraz częściej można również spotkać makarony z mieszanek z tych pszenic. Ten „nasz” jest przygotowywany najczęściej z mąki miękkiej

Kate's Kitchen
O makaronie słów kilka 116

znajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam, jak w rodzinnym domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała(...)więc dla Was garść porad, jak wybrać sensowny makaron. Makaron – co to w ogóle jest? Obecnie mamy na rynku dwa główne rodzaje makaronu: z naszej rodzimej pszenicy, zarówno jajeczny jak i jeszcze można znaleźć tradycyjny, bezjajeczny oraz z pszenicy durum (semoliny). Coraz częściej można również spotkać makarony z mieszanek z tych pszenic. Ten „nasz” jest przygotowywany najczęściej z mąki miękkiej

Kate's Kitchen
Frittata z białymi szparagami 108

świeże szparagi. Do wyboru mamy zarówno zielone jak i białe szparagi. W sezonie jak często tylko mogę kupuję oba rodzaje szparagów. Zielone zapiekam, dodaję do potraw, robię zupę, sałatki, podaję jajko dodatek. Z białych najczęściej robię zupę, piekę lub ostatnio właśnie dodałam do frittaty. Zielone szparagi są nieco delikatniejsze w smaku i nie mają, aż tak bardzo łykowatej łodygi(...)białych szparagów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 średniej wielkości cebula czerwona 12 dkg pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczka soli 6 jajek szczypta pieprzu mały pęczek świeżego koperku Jak przygotować jajeczną frittatę z białymi szparagami . Na patelnię wlać oliwę, dodać pokrojoną w ósemki cebulę czerwoną. Podsmażyć przez dwie minuty na średnim ogniu. Szparagi, których użyjemy powinny być miękkie. Szparagi pokroić

mecooks
Jogurtowe placki z jabłkami 146

Lubimy od czasu do czasu słodkie kolacje. Dzisiaj padło na placki z jabłkami, które dość często jadaliśmy w Al-Khobar. Przepis jak zwykle bardzo prosty, a

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Omlet Caprese 116

Porcje 1 Omlet na śniadanie? Czemu nie! Wystarczy kilka prostych składników i pożywne, zdrowe śniadanie gotowe. Przedstawiam Wam kolorowe fit śniadanie inspirowane włoską kuchnią i znaną wszystkim sałatką Caprese. Świeże i pożywne jajka, kilka skąpanych w letnim słońcu pomidorków, śnieżnobiała mozzarella i cudownie pachnąca bazylia. Wspaniałe śniadanie w pięknych kolorach mijającego lata jak i rozpoczynającej się barwnej jesieni. Voilà! Drukuj(...)smaku Instructions Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu pokrojone

Wędrówki po kuchni
Majonez sojowy 95

składników trzeba będzie się nieco nachodzić po sklepach, ale sól kala namak czy płatki drożdżowe przydadzą się do innych przepisów kuchni wegańskiej. Jeśli brakuje Wam tego dodatku do kanapek, sałatek i innych obiadowych dań, to nie zwlekajcie i bierzcie się do roboty! Majonez sojowy Przepis na ok. 300 g Potrzebujemy: 1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego 3/4 szklanki oleju rzepakowego(...)chwilę, aby składniki dobrze się wymieszały. Nasz majonez jest już zagęszczony (jeżeli jest zbyt płynny dolewamy jeszcze trochę oleju). Dodatkowo stężej w lodówce. Majonez do złudzenia przypomina ten prawdziwy, jajeczny. To za sprawą soli kala namak o jajecznym posmaku oraz płatków drożdżowych - są one ważnym składnikiem tego przepisu. Jeżeli majonez jest dla nas zbyt mdły (co jest chyba jedną

Bananowe Pole
Włoski tort makaronowy 341

idzie w trzech smakach. Złożony w formie tortu i pieczony w piekarniku, to propozycja na smaczny i sycący obiad dla dużej rodziny. Można go podać dodatkowo z sałatką pomidorową lub sosem czosnkowym ;) 500g makaronu spaghetti 2 jajka 1/2 szklanki śmietany 18% WARSTWA CZERWONA: 1 cebula 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1łyżka bazylii(...)pokroić drobno i usmażyć na oliwie z oliwek. Wlać przecier pomidorowy, koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać. WARSTWA BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać. WARSTWA

https:KKuchniaMniam
sernik pina colada 169

diecie dzieci. Pamiętajmy o tym, że tłuszcze są nam potrzebne, bo to w nich rozpuszczają się niektóre witaminy. Olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie- od ciast po mięsa i sałatki. Można na nim smażyć bez obaw, bo ma wysoką temperaturę dymienia. A tak poza tym, używając oleju rzepakowego wspieramy polski przemysł olejowy i polskich rolników.   *tortownica 26 cm Składniki(...)pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, wlać też olej i wszystko razem bardzo delikatnie ale dokładnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec kwadrans.  W tym czasie przygotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Omlet z szynką, pieczarkami i kukurydzą 121

Bardzo sycące śniadanie lub kolacja. Doskonała alternatywa dla chleba. Pierwszy raz robiłam omlet. Jakoś nigdy mnie do niego nie ciągnęło, ale już wiem z czym zrobię

Karola gotuje
Jedzonko do pracy #65 123

lunch zaczerpnęłam z kuchni japońskiej (z której w końcu wywodzi się bento, czyli tradycja szykowania posiłków w pudełkach). Cały zestaw okazał się niezwykle smaczny, lekki i sycący ;) Polecam! Śniadanie: Sałatka fattoush - pomidorki, czerwona cebula, rzodkiewka, ogórek, koperek, sumak, granat, feta, pieprz, oliwa, cytryna, zgrillowany chlebek arabski (u mnie tortilla). Lunch: Soboto z indyka z jajkiem i groszkiem* Soboro z indyka(...)ciągle mieszając, aby mięso dobrze się rozdrobniło. Smażyć do czasu aż mięso nie będzie surowe, a nadal wilgotne i soczyste. Przełożyć na talerz, aby mięso ostygło. Jak zrobić soboro jajeczne: 4 jajka (porcja na 2 osoby) 1 łyżka cukru sól Jajka roztrzepać z solą i cukrem. Na patelni roztopić masło i wylać na nią roztrzepane jajka. Smażyć przez kilka minut

Codzienne Gotowanie
Jajecznica z pomidorami i szynką 141

Jajecznica z pomidorami i szynką to pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. Do jej przygotowania możecie użyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kanapkowa pasta jajeczna z serkiem granulowanym i świeżymi ziołami z szybkowaru 181

Dawno temu miałam okazję posmakować tej pysznej pasty. Tak przypadła mi ona do gustu, że od tamtej pory regularnie ląduje na moim stole. Nie jest ani

Szybko Szybkowar
Pasta z awokado na ostro 201

Pasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 169

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata