Ciasto marchewkowe z kremem z serka śniadaniowego Ciasto marchewkowe przebojem wdarło się w świat ulubionych wypieków Polaków. Ten anglosaski przysmak cieszy się uznaniem wśród młodszych i
KorniszonkiSałatka z pieczonych buraków i awokado to pyszna i zdrowa propozycja Madzi na romantyczną kolację we dwoje :) Idealnie dobrane składniki świetnie łączą się ze sobą smakami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tyraj misiu, tyraj.... powiedział Paweł do Kohersen MyCook , włączając robota, po czym postawił mi przed nosem moje ulubione cafe latte. No cóż - nawyki managerskie nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanajbliższych kto i co chciałby zjeść przy świątecznym stole i - o dziwo - zachcianki jakieś spójne tym razem :-) Na pewno sernik i szarlotka, na pewno szynka i pasztet, na pewno sałatka jarzynowa i jeszcze jakaś z fetą, na pewno jak dołożę jeszcze swoje chcenia, to z kuchni nie wyjdę do niedzieli ;-) najważniejsze, że chcą jeść, że smakuje, że razem i rodzinnie(...)ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Obie mąki łączymy z kakao, przesiewamy i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy skórkę i delikatnie mieszamy. Następnie całość przelewamy do tortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (termoobieg
Czary - gary w kuchninasze cotygodniowe zakupy nie mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem ser feta dodałam do cieniutkich omletów(...)wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem. dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Następnie nalej na nią ok. 2 łyżki przygotowanej mieszanki jajecznej, tak aby przykryła dno patelni cienką warstwą. Smaż, aż omlet się zetnie, a jego brzegi zaczną odchodzić od brzegów patelni. Ponieważ omlet jest cieniutki, nie trzeba przewracać go na drugą
Chilli Czosnek i Oliwamisce wymieszać jajka, oliwę i mleko. Dodać skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier. Powoli dodać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać. Pod koniec mieszania, dodać sok z połowy cytryny (drugą połowę zachować do kremu). Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy/tortownicy (piekłam w formie do brownie). Piec ok. 1h w 160C(...)zaskakujących potraw. Z uwagi na swój smak i aromat Oliwa Bertolli jest polecana do każdego rodzaju dań, zarówno pieczonych jak i surowych. Idealnie komponuje się ze świeżymi surówkami i sałatkami. Z jej pomocą uraczysz swoją rodzinę pysznymi tostami, czy przygotujesz oryginalny dressing. Dzięki niej codzienny posiłek zyskuje rangę prawdziwej uczty. * przepis pochodzi z bloga 'Madame Edith
CookYourselfJednak jakiś czas temu kupiłam sobie mix sałat gdzie również był w nim szpinak baby i ZAKOCHAŁAM SIĘ w nim. Po prostu cudowny smak. Teraz gdy robię sobie sałatkę to kupuję sam szpinak baby. Jeden z przepisów na taką sałateczkę ze szpinakiem macie tutaj . A dzisiaj na obiad również zagościł u mnie szpinak, ale w postaci tarty. Polecam, ponieważ jest(...)dodajemy do rozmrożonego już szpinaku. Mieszamy. Dodajemy pieprz, można również posolić gdy jest nam za mało. Studzimy. Śmietankę i jajka wymieszać, dodać gałki muszkatołowej. Masę śmietanowo-jajeczną wlewamy do szpinaku i mieszamy. Nasz farsz szpinakowy wylewamy na tartę, układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Pieczemy około 30min w 180C
Amatorka kuchennaTyraj misiu, tyraj.... powiedział Paweł do Kohersen MyCook, włączając robota, po czym postawił mi przed nosem moje ulubione cafe latte. No cóż - nawyki managerskie nie
Cztery Fajeryjakości oleju takiego jak Wielkopolski jest nie do porównania z tym sklepowym, jest delikatniejszy no i zdrowszy bo nie pakujemy dodatkowej chemii . Dziś polecam bardzo smaczną można powiedzieć klasyczną, sałatkę śledziową w nowoczesnym wydaniu, podaną w szklanych pucharkach i ułożoną warstwowo z buraczkami i wyrazistym w smaku serem oraz czerwoną fasolką, jest pyszna ! Może kogoś zainspiruję na nadchodzące święta(...)olej cały czas miksując aż zrobi się odpowiednia konsystencja. Majonez jest gotowy. Do 6 szklanych pucharków wyłożyć połowę czerwonej warstwy warzywnej , posmarować cienką warstwą domowego majonezu wyłożyć masę śledziowo jajeczną a na wierzch rozłożyć ponownie czerwoną, udekorować porządnym kleksem majonezu posypać mielonym kolorowym pieprzem udekorować natka pietruszki. Dobrze schłodzoną podawać na stół. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji podejmij
Wanilia i KardamonDzień dobry, Z nowym rokiem wkroczyliśmy w radosny czas Karnawału. Czas przebieranych bali i różnych zwariowanych imprez. Jak wiadomo, żadne dobre przyjęcie nie uda się bez
Chilli Czosnek i OliwaBardzo fajna przekąska, która z pewnością zaskoczy domowników oraz gości. Szybka, łatwa, efektowna – świetnie spisze się na śniadanie, kolację lub na imprezie. W przygotowaniu
Kulinarne S.O.S.Bardzo fajna przekąska, która z pewnością zaskoczy domowników oraz gości. Szybka, łatwa, efektowna – świetnie spisze się na śniadanie, kolację lub na imprezie. W przygotowaniu
Kulinarny S.O.S.Od dłuższego czasu dla urozmaicenia, zarówno codziennych kanapek, jak i imprezowych przekąsek, robimy różne pasty. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem, bułeczkami, sucharkami czy bagietką. Wariacji na
Delicious TitbitsProste ciasto piernikowe tradycyjnym, długo dojrzewającym piernikiem z pewnością nie jest, ale można je przygotować błyskawicznie i jestem pewna, że polubią je wszyscy bez wyjątku. To
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe(...)pieprzymy. Plastry dyni kroimy na pół, fetę kroimy w kostkę Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, na podpieczonym cieście układamy dynię, szpinak i fetę, wylewamy masę jajeczną i pieczemy kolejne 20-25 minut, aż masa się ładnie zetnie
Kulinarne przygody Gatity