salatka jajeczna - 579 przepisów (strona:23/39)

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem kajmakowym. 406

Wszyscy uwielbiają brzoskwinie w zalewie! Tym razem pomysł na ciasto z brzoskwiniami i kremem kajmakowym, które jest przepyszne! Smaczne, słodkie, mięciutkie i niesamowicie wilgotne, takie przekładańce

Kuchnia Łukasza
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48143

naprawdę długo i bardzo powoli , powinien tylko mrugać. Po ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito(...)koniec noża – kurkumy, jeśli stwierdzimy że kolor jest jeszcze za mało nasycony (nie zawsze jest to potrzebne). Ja uwielbiam podany bardzo gorący, na granicy wrzenia, z cieniutkim makaronem jajecznym, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki lub lubczyku. Nic tak nie poprawia samopoczucia w szary, deszczowy dzień jak miska pełna aromatycznego, esencjonalnego domowego rosołu. SKŁADNIKI 1,2 kg podudzi lub udek

Karo in the Kitchen
Wtorek: Sałatka z malinami ze smażonym kozim serem 172

dzisiaj sałatkę ze smażonym serem kozim z dodatkiem warzyw, malin i super dresingu, zrobionego na bazie malin, octu balsamicznego i soku pomarańczowego. Dla smaku można go dosłodzić miodem. Sałatka ze smażonym serem kozim łączy w sobie smaki wytrawne – kozi ser jest wytrawny – i owocowe. Wszystko podlane delikatnym, kwaskowym dresingiem. Przepis na kulki z koziego sera pochodzi z bloga Halfbakedhaervest.com Składniki(...)każdą kulkę delikatnie tymiankiem. Wbij jajo do miseczki, rozkłóć widelcem. Do kolejnej miseczki wsyp mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Panieruj ser: obtocz kulkę w mące, włóż do masy jajecznej, a następnie do bułki tartej, dociśnij i dokładnie zapanieruj. Strząśnij nadmiar bułki tartej i przełóż na talerz. Zapanieruj wszystkie kulki i wstaw je do lodówki. Krok 2 Przygotuj dresing. Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Ziołowy łosoś pieczony 105

obiad? No wiadomo, ryba! Od zawsze u mnie w domu, tak jak w wielu domach, w piątki jadało się jarskie posiłki. Czasem zupełnie bezmięsne, jak naleśniki, czy kotlety jajeczne, a czasem pojawiały się ryby. Teraz staram się tę tradycję podtrzymywać i przynajmniej ten jeden raz w tygodniu ryby jeść. Najczęściej na stole pojawia się pieczony łosoś, którego kocham całym sercem(...)coś, co nie znudzi się nigdy. Mięsko jest bardzo soczyste i mięciutkie dzięki krótkiemu pieczeniu w folii. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub klasycznie z ziemniakami z wody i sałatką ze świeżych warzyw. Mmm.. pycha! Składniki 350 g filetu z łososia pół cytryny 2 gałązki tymianku i rozmarynu świeżo mielony pieprz szczypta pieprzu cytrynowego sól do podania: masło czosnkowe

Analiza Smaku
Omlet z cukinią 175

jakiegoś czasu chodził za mną na śniadanie omlet. Znalazłam rano kilka chwil więcej i przygotowałam taki z cukinią i sałatką z małymi słodkimi pomidorami oraz roszponką. Omlet wyszedł bardzo puszysty i sycący - mniam ;) Składniki: (porcje dla dwóch osób) 3 duże jajka, 3 płaskie łyżki mąki, szczypta soli, 1/4 małej cukinii, kawałek masła kilka małych pomidorków, garść roszponki, pieprz Przygotowanie: Cukinię(...)soli ubijamy na pianę. Następie stopniowo dodajemy żółtka, delikatnie mieszając np. za pomocą trzepaczki. Na końcu przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy. Patelnię smarujemy kawałkiem masła, na rozgrzaną wylewamy masę jajeczną. Układamy delikatnie cukinię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut - po tym czasie spód powinien być dobrze ścięty i lekko zarumieniony. Przekładamy na drugą stronę i smażymy

Lena Gotuje
Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem 102

różne sposoby przerabia na zimę a ze szpinaku ja wymyślam różne dania. Tym razem powstała zapiekanka ryżowa ze szpinakiem jajkami i różnymi serami. Proste danie, do którego sprawdzi się sałatka, które można wziąć potem na wynos do pracy lub odsmażyć na chrupiąco na patelni. Tak zwana domowa kuchnia, nic fikuśnego, powstałe w odpowiedzi na potrzebę chwili:) A my na ostatniej(...)tymczasem… odliczam godziny:) Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem   Drukuj Prep time 25 min Cook time 35 min Total time 1 godzina   Letnia zapiekanka ryżowa ze szpinakiem, masą jajeczną i pomidorkami. Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients 200 g ryżu 4 łyżki masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 g szpinaku sok z ½ cytryny 100 g startego

Cooking for Emily
Tosty francuskie 135

soli i pieprzu. Dużą patelnię o grubym dnie rozgrzewamy z tłuszczem, tak by całe dno było równomiernie pokryte cienką warstwą. Szybko zanurzamy kromki chleba z dwóch stron w mieszance jajecznej i kładziemy na gorącą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, zaglądając pod spód kromek (trzeba podważyć lekko łopatką lub widelcem) czy się za bardzo nie podpiekają - nie powinny zbrązowieć, tylko lekko(...)minuty, uważając, żeby nie przypalić kromek. Ser nie musi całkowicie się rozpuścić na kromkach, i tak będzie miękki i gorący. podajemy z ketchupem (u mnie własnej roboty) lub z sałatką z pomidorów i szczypiorku. Uwielbiam takie śniadanko. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose 125

lekko już staromodny ale dalej przepyszny koktajl z krewetek i sałaty, na pewno był w nim właśnie ten a nie inny sos. Jest powalająco prosty i nieziemsko smaczny! Do sałatki z paluszków krabowych pasuje idealnie. Krewetki maczane w tym sosie stały się swoistym kulinarnym symbolem lat 70 ubiegłego wieku. Sam sos jak i koktajl z krewetek powstały(...)właśnie sos Marie Rose i koktajl z krewetek są czymś, co znajdziecie w restauracjach na całym świecie. Pamiętajcie o Fanny Ten sos to mieszanina kilku podstawowych popularnych sosów – jajecznego majonezu, pomidorowego ketchupu, octowego sosu Worcestershire i pikantnego Tabasco lub Srirachy. Wszystkie składniki sosu podane w liście składników bardzo dokładnie ze sobą mieszamy – sos gotowy!   Łodygę selera naciowego myjemy

Karo in the Kitchen
Puszyste ciasto kokosowe z orzechami macadamia 285

Hej! Czas na kolejne połączenie zdrowia i pysznego smaku! Znakomite puszyste i wilgotne ciasto aż z 3 jajkami, z kokosem i niebiańskimi orzechami macadamia. Jest nadzwyczaj

Kuchnia PROzdrowotna
Przystawka – babeczki z pastą jajeczną i łososiem 1351

Już niejednokrotnie widzieliśmy na różnego rodzaju przyjęciach, spotkaniach babeczki z kruchego ciasta podane w postaci wytrawnej. Tym razem Madzia postanowiła przygotować domową wersję przystawek – babeczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 99

więc lepiej przed wyjazdem przestawić się na zieloną herbatę albo zabrać własną kawę. Bierzcie i jedzcie W Uzbekistanie je się razem, dlatego wiele dań jak płow, chleb czy sałatki dostaje się na środek stołu jako jedną dużą porcję do dzielenia. Dotyczy to czasem nawet czakki, czyli ayranu do picia. Herbatę też dostaniemy zawsze w imbryczku dla wszystkich. Wschód – Zachód(...)policzkiem, kiedy pijemy herbatę. W Chiwie mamy sporo regionalnych dań typowych dla Chorezmu – moje ulubione to zielony domowy makaron shuvit oshi, ale są też pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Wyglądają prawie jak nasze pierogi, ale wyróżnia je to że napełnia się je surowym płynnym jajkiem, które zastyga dopiero podczas gotowania. Buchara była najmniej zrusycyzowana, więc jest tu najmniej

Ugotowane pozamiatane
TARTA Z RUKOLĄ, KOZIM SERKIEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI 134

Lekka wytrawna tarta z serkiem kozim i rukolą, idealna na letnie obiady, pikniki i przyjęcia w ogrodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim biesiadnikom. Podana z sałatą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jajecznica z szynką, cebulą i szczypiorkiem 189

Jajecznica z szynką i szczypiorkiem to bardzo proste danie najczęściej wybierane jednak na śniadanie. Jedni lubią z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Każdy przygotowuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Buraki pieczone (przepis plus kilka informacji, w tym rada dla diabetyków) 156

gotowego buraka łatwo wchodzi wykałaczka lub ostrze noża. Skórka też lżej odchodzi.) Po ostudzeniu i bezpośrednio przed spożyciem - buraczki należy obrać. Ja z nich przygotowuje koktajle i różnorodne sałatki. Przyznam, że uwielbiam je po prostu z odrobiną soli i wtedy nic więcej mi nie potrzeba. A ostatnio trafiłam na czarną sól - Kala Namak (do nabycia w Ale Raj) , która jest(...)głębokości.  Jest bogata w minerały: wapń, potas, magnez, sód, jod, żelazo pochodzenia naturalnego, które nadają jej specyficznego słono-ostrego smaku i jajecznego zapachu. Wbrew swojej nazwie ma kolor różowo-szary. W medycynie ajurwedycznej Kala Namak uważana za przyprawę chłodzącą i polecana jest dla osób z wysokim ciśnieniem, na diecie małosolnej

Di gotuje
Grzane piwo z żółtkiem - idealne na przeziębienie 159

Grzane piwo z jajkami - rozgrzewająca bomba Składniki na piwnego grzańca z żółtkami 500 ml jasnego piwa 2 żółtka 1 duża łyżka drobnego cukru 1 łyżka miodu

Korniszonki

Proponowane wyszukiwania