Sałatka z papryki i cukinii Na 2 słoiki 800ml: 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cukinii 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 100 ml oleju roślinnego 3 goździki 1 łyżka soli 2 łyżki cukru białego świeżo mielony pieprz Warzywa myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i wraz z cukinią kroimy w nieduże słupki Cebulę obieramy
peggiwkuchniPolecam sałatkę jajeczną z marynowanymi grzbami leśnymi 1 słoik marynowanych grzybów (420g po odsączeniu z zalewy) 10 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy -odsączona 1 duży
Ugotujmy CośSzybka i pożywna sałatka, jedna z ulubionych mojego męża. Składniki: słoik mieszanki sałatkowej (groszek, kukurydza, marchewka) 3 ogórki kiszone 1 duża pierś z kurczaka 2 szklanki makaronu świderki czerwona papryka 1/2 cebuli 5 łyżek majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku szczypta chili sól pieprz łyżka oleju Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobrać i pokroić w cienkie plasterki. Z warzyw odcisnąć sok, dodać czosnek, cukier, ocet i olej. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po 12 godzinach sałatkę jeszcze raz zamieszać i przełożyć do słoików. Słoiki muszą być czyste i suche bez ani jednej kropli wody. Słoiki pasteryzować np w piekarniku. Pasteryzacja w piekarniku: Do zimnego piekarnika włożyć słoiki tak, żeby
Mama GotujePropozycja podania sałatki śledziowej, aby jej podanie było urozmaicone, a na stole kolorowo. A co do sałatki - ulubiona mojego męża Składniki: 1 duży słoik 0,7 l mieszanki konserwowej: groszek, kukurydza, marchewka 3 jabłka 4 ziemniaki ugotowane 1 duży burak ugotowany 30 dag filetu śledziowego solonego 4 łyżki majonezu sól,pieprz do smaku jabłka do wydrążenia do nafaszerowania Wykonanie
Z Majeczką w kuchnicałe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam!składniki (na 1 słoik)pęczek rzodkiewek3 duże ząbki czosnku mały pęczek koperku lub koperkawałek chrzanuparę ziarenek pieprzusól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wodyPrzygotowanie
Stare GaryDziś przypomniałam sobie, że podczas wakacji dostałam przepis na sałatkę od Cioci. Zrobiłam ją i nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła zdjęcia!Zobaczcie efekt: Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1 por słoik marynowanej marchewki słoik marynowanego selera duży świeży ogórek 20 dag szynki konserwowej majonez, pieprz, sól Najpierw kroimy pora w półksiężyce, następnie sparzamy go, studzimy
Kuchnia moimi oczamiteż już późnojesienne gatunki jak zielonki czy opieńki. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. Zebrane grzyby trzeba jak najszybciej i najlepiej przetworzyć. Część oczywiście trafi do słoików bo bardzo lubimy kurki marynowane i sałatkę z opieniek. Na swoje świąteczne występy czekają w słojach suszone borowiki a ja nabrałam ochoty na grzybowy obiad. Dawno nic nie piekłam więc postanowiłam przygotować
Smaczna PyzaPomysł zrobienia tej sałatki zrodził się po tym jak zauważyłam w lodówce słoik z resztką własnoręcznie zrobionych, śledzi w oleju, które, zostały z Wigilii i puszkę fasoli, której zbliżał się termin przydatności do spożycia. Dorzuciłam do tego kiszone ogórki ze spiżarni i wyszła całkiem smaczna sałatka. Przepis dodaję do akcji Ag Pe - Tylna ścianka Sałatka
Wiem co jemPolecam bardzo smaczną sałatkę, doskonała przystawka na Sylwestrowe manu.SKŁADNIKI1 słoik selera konserwowego1 puszka kukurydzy4 marchewki1 puszka ananasa15 dag. sera żółtego ( twardy)3 łyżki majonezu1 łyżka jogurtu naturalnegopół łyżeczki curryWYKONANIEMarchewki płuczemy , szorujemy i gotujemy w skórce. po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do głębokiej miski. Ananasa, ser żółty również kroimy w kostkę. Seler(...)kukurydzę odcedzamy dodajemy do pozostałych składników. Z majonezu , jogurtu i curry robimy sos, dodajemy do sałatki mieszamy. sałatka gotowa do spożycia zaraz po przygotowaniu.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyZanim zaczną się świeże warzywa wykorzystuję zrobione wcześniej w słoikach. Aby nie było nudno wymyślam różne kombinacje. Tak więc dzisiaj prezentuję sałatkę z kiszonym ogórkiem w roli głównej i pewnie nie ostatniej. Składniki: Kilka kiszonych ogórków ( ja miałam 4, a tak to w zależności od potencjalnych głodnych ) Kilka kawałków papryki konserwowej ( 2 średnie kawałki ) 1 mała cebulka
Smaki EwyIdealna sałatka do codziennych obiadów. Składniki: 1 kg kapusty czerwonej 30 dag jabłek 3 cebule Składniki na zalewę: 1,3 dag cukru 7 g soli 7 g kwasku cytrynowego Pieprz, ziele angielskie i liść laurowy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować, skropić wodą z kwaskiem i odstawić na 2 godziny. Jabłka zetrzeć(...)tarce i razem z pokrojoną cebulą połączyć z kapustą. 1 l wody zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Gorącą zalewą zalać kapustę, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut. Do takiej sałatki możemy również dodać ugotowaną fasolę
Tradycyjna KuchniaKarnawale zrobi furorę. Najlepiej smakuje schłodzona, więc albo po przygotowaniu wsadźcie ją na godzinę do lodówki, albo wszystkie składniki przed jej przyrządzeniem, porządnie schłodźcie. Sałatka warstwowa z selerem i kurczakiem Składniki: 1 słoik selera konserwowego 2 plastry ananasa z puszki 1 puszka kukurydzy z chili (212ml) 1 wędzone ćwiartka kurczaka 1 kopiasta łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego pieprz młotkowany(...)kostkę. Układamy warstwami: kurczaka, seler, kukurydzę z chili. Polewamy sosem przygotowanym z majonezu i jogurtu z odrobiną pieprzu. Przykrywamy pokrojonym ananasem, posypujemy szczypiorkiem i doprawiamy pieprzem. Smacznego! The post Sałatka warstwowa z selerem i kurczakiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcałego roku różne rzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych dżemów, konfitury, galaretki i powidła. Kiszę ogórki i kalafiora. Robię domowy ketchup, chutneje i zamykam w słoiki pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne, pikle no i oczywiście grzyby - różne gatunki w różnych odsłonach. Po przynajmniej kilka słoiczków z rodzaju tych letnich i jesiennych skarbów żeby zimą było
Smaczna PyzaOLEJU: 200 g pomidorów koktajlowych, pieprz kolorowy świeżo mielony, suszona bazylia, sól himalajska, suszona papryczka chili świeżo mielona, olej rzepakowy, 3 ząbki czosnku, kilka ziaren czarnego pieprzu, SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ 2 PORCJE.: 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, 1 duża kula mozzarelli light, 2 garście sałat różnego rodzaju, kilka całych zielonych oliwek, pieprz czarny świeżo mielony, świeży tymianek. Przygotowanie: Suszone pomidorki(...)parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pomidorki studzimy, przekładamy do słoiczka, dodajemy ziarna pieprzy, obrane, lekko zmiażdżone ząbki czosnku i zalewamy olejem rzepakowym. Zakręcamy słoik odstawiamy na kilka godzin. Przechowujemy w lodówce. Sałatka: Na talerzu układamy umyte i osuszone liście sałat, dodajemy zwiniętą w „trąbkę” szynkę, oliwki, mozzarellę pokrojoną w plasterki, pomidorki suszone i świeży tymianek. Całość polewamy
Moniki Smakołyki