sałata - 10652 przepisów (strona:415/711)

Ogórki z sosem winegret 219

winegret pasuje nie tylko do sałaty, ale również wspaniale podkreśla smak świeżego ogórka. Pomysł zrodził się w chwili, gdy nie miałam czasu i ochoty na tworzenie sałatki, a lubię mieć świeży dodatek do obiadu. Ogórki z sosem winegret świetnie pasują do dań mięsnych podawanych na ciepło, jak i na zimno. W sałatce wykorzystałam ogórki sałatkowe, ale mogą to być

Kuchcik gotuje
Sandwich - Mega kanapka 186

kanapki dodałam: Pastę/serek z bakłażana mix sałat kurczaka w panierce z garam masala orzechy (włoskie, laskowe, nerkowca, migdały) rodzynki pomidorki koktajlowe kiszony ogórek kabaczek

ClauditteMissCooking
Sałatka z grillowaną brzoskiwnią, serem pleśniowym i prażonymi orzechami z dressingiem śliwkowym 135

Delikatnie grillowana brzoskwinia, pyszny ser pleśniowy, chrupiące orzechy włoskie. Wszystko to na jednym talerzu w postaci obłędnej sałatki. Koniecznie musicie ją wykonać! Składniki (na 2 porcje): garść mixu sałat 3-4 brzoskwinie 100 gram sera camembert garść orzechów włoskich 1 łyżka płatków migdałów dressing: 1 łyżka powideł śliwkowych, 1 łyżeczka oleju pistacjowego, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżeczka wody

Mango Papaja
Recenzja książki "Pszyne chwasty" Małgorzaty Kalemby - Drożdż 191

pokazuje Pani Małgorzata można z nich wyczarować coś pysznego...  Książka ma miękką okładkę i liczy 336 stron. Zawiera 137 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: Sałatki (np. Sałata stokrotkowa dla początkujących) Pasty i sosy (np. Sos pokrzywowo - miętowy) Zupy (np. Zupa z brokuła, mniszka z babki) Dania główne (np. Leczo z żółtlicą i mniszkiem) Desery i wypieki (np. Mus czekoladowo

Z miłości do słodkości
Zielony koktajl oczyszczający 437

bardziej, jeśli koktajl jest zielony, a zielony=bardzo bardzo zdrowy. Zatem dziś króluje u mnie jarmuż. Ta odmiana kapusty (tak, tak... jeśli jeszcze nie wiesz, nie jest to ani sałata,ani trawa, ani nic innego) pełna walorów odżywczych i o bajecznym kolorze, przyznajmy szczerze, sama w sobie jest po prostu niesmaczna - twarda i nijaka. Więc jeśli nie chcesz czuć się

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
4 zdrowe i aromatyczne jogurtowe dipy/sosy 229

słonecznikowy. I jest to produkt wysokoprzetworzony. Teraz pomyśl, że do sałatek nie dajesz jednej łyżki majonezu, ale kilka. I pomimo tego, że masz w niej zdrowe warzywa, mięsko, sałatę, to powstaje istna bomba kaloryczna!  Już lepiej od czasu do czasu zrobić sobie domowy majonez lub skorzystać z moich przepisów. Poniższe dipy są smaczniejsze od wszystkiego innego, a goście nawet

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
100% domowy fit burger 207

ząbki czosnku mała garść świeżych ziół (u mnie zielona pietruszka, mięta) łyżka ziół suszonych (u mnie mieszanka dalmatyńska) papryka słodka papryka ostra/chili pieprz sól ulubione warzywa (np. u mnie sałata, ogórek, pomidor, czerwona cebula) zdrowe jogurtowe dipy Przygotowanie: Mięso mielone przełóż do miski, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowane zioła i według Twoich preferencji i smaku przyprawy

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Wegański foodbook #1 131

weganizmie właściwie jeść ;).  Na śniadanie zjadłam moje ulubione kanapki czyli podpieczone pieczywo posmarowane rozgniecionym awokado z pomidorami suszonymi.  Na drugie śniadanie wybrałam omlet z ciecierzycy z sałatą, żółtym pomidorem, cebulą i ketchupem. Taki posiłek wbrew pozorom robi się bardzo szybko. Aby zrobić taki omlet wystarczy wymieszać 1/2 szkl. mąki z ciecierzycy, 1 łyżką mielonego

wegujemy
Toskańska polędwiczka w bagietce z ziołami. 188

ściśle owinąć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni i piec 1 godzinę. Po wyjęciu pozwolić odpocząć 10 minut. Kroić w grube plastry i podawać z sałatami i ulubionym sosem

zadanie-gotowanie
Kotlety z batata i białej fasoli 179

talerz, jeśli postanowimy serwować bez buły? Ja proponuję sos tahini lub ewentualnie jakiś wegański majonez . Dodatkowo fajnie może zagrać keczup. Co do warzyw to jak najbardziej awokado, ogórek, pomidor, sałata lub/i cebulka. Jak to roślinne kotlety, można je zarówno smażyć, jak i piec lub grillować. Ja jednak preferuję tą pierwszą opcję. Odrobina oleju kokosowego do smażenia, a na kotletach panierka

Blendman
Magiczne smaki serów włoskich D.O.P. 214

wspaniałe składniki. Prowadząc warsztaty, staram się przy każdej okazji przemycać cenną wiedzę i praktyczne wskazówki. – mówi Marco Ghia i zdradza jak podawać ser Gorgonzola. Zachęcam, byście komponowali go z sałatą, oliwkami, orzechami, a także z niektórymi owocami (szczególnie z gruszkami). Utarty ser Gorgonzola świetnie sprawdza się też w makaronach. Aby w pełni docenić jego kremową konsystencję, powinno się go wyjąć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowa sałatka ziemniaczano-śledziowa 164

Sałatka to mój ulubiony sposób na drugie śniadanie do pracy. Nie zawsze mam jednak czas i ochotę na jej zrobienie, szczególnie wówczas, gdy muszę płukać sałatę, czy obierać warzywa. Idealne są dla mnie sałatki, które można zrobić dzień wcześniej :) A sałatkom ziemniaczano-śledziowym takie nocne odczekanie na spożycie wyjątkowo służy :) Składniki : 2 duże ziemniaki 3 płaty śledziowe świeża papryka

Weekendy w domu i ogrodzie
Kanapki dla dzieci 297

naprawdę pyszne i można fajnie przy ich robieniu spędzić czas z dzieckiem :-))). Miłego dzionka :-)) Składniki: chleb (u mnie razowy ze słonecznikiem, może być pumpernikiel lub inny) rzodkiewki pomidorki koktajlowe sałata oliwki szczypiorek natka pietruszki ogórek świeży lub kiszony papryka marchewki serek naturalny lub z ziołami ser żółty jajko masło dobrej jakości Wszystkie warzywa myjemy, kroimy (wykrawamy noski, usta), szczypior kroimy

kruche babeczki
GRILLOWANY KURCZAK Z SOSEM BALSAMICO 217

mięso przelewamy do rondelka, dodajemy miód i chwilę gotujemy, aż całość lekko zredukuje się i zagęści. Powstaje pyszny, aromatyczny sos, którym polewamy mięso. Do tak przygotowanego kurczaka polecam podać sałatę z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret lub mizerię z ogórka oraz  ryż smażony z kalafiorem  .  SKŁADNIKI / 2 porcje 300 g filetów z kurczaka 1 łyżeczka suszonego oregano

cool and minty
“Smaki Izraela”-recenzja 154

prawdziwe fusion, które łączy najlepsze śródziemnomorskie składniki i przyprawy z całego świata. Mocną stroną książki są porady zaczerpnięte od dobrze gotujących babć np. że można przykryć rosół liśćmi sałaty, żeby się nie wygotował w czasie długiego gotowania. Wspaniałe są też opisy świąt i tradycji żydowskich, które czyta się jak najpiękniejszą opowieść. Bardzo podobały mi się wyjaśnienia symboliki dań, która jest

Ugotowane pozamiatane