papryką i bazylią. Wszystko dusimy do momentu zagotowania. Dolewamy bulion i wsypujemy suchy ryż. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem, około 20 minut, od czasu do czasu mieszając (żeby ryż się nie przypalił). Pod koniec na wierzchu układamy usmażonego kurczaka, polewamy sosem. Zdejmujemy z ognia, dekorujemy pokrojonymi czarnymi oliwkami. Smacznego
VioletoweKucharzeniecurry sól, olej Ryż ugotować na sypko. Wołowinę pokroić na cienkie paseczki, posypać obficie curry i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia posolić. Wrzucić do miski razem z ryżem. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju tak, by lekko zmiękły (powinny być nadal lekko chrupiące). Groszek ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać warzywa z ryżem i mięsem jeszcze
Kulinarne Inspiracjearborio i wszystko dobrze wymieszać. Wlać wino i podgrzewać kilka minut aż alkohol odparuje. Teraz zaczynami zabawę z bulionem - wlewamy do risotta po chochli bulionu, mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie płyn i powtarzamy czynność - i tak dopóki cały bulion nie zostanie wypity przez risotto. Teraz dodajemy łyżkę masła i parmezan. Danie robi się kremowe. Teraz dodajemy rybę, delikatnie
Kulinarne Inspiracjebyłam mała i leżałam w łóżku z gorączka, babcia często robiła mi gołąbki. Mięso, marchewka i ryż, owinięte były lekko chrupiącą sałatą. Zawsze po babcinych gołąbkach(...)kubku herbaty z dużym plastrem cytry czułam się lepiej. Od kilku dni bierze mnie jakieś choróbsko więc dziś postanowiłam odtworzyć babcine gołąbki. Wyszły prawie tak jak je pamiętam, delikatny ryż owinięty w lekko chrupiącą
wegetalerzesuchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Chipsy serowe: Ser żółty trzemy na tarce. Patelnię rozgrzewamy i na suchą (bez żadnego tłuszczu !) układamy ser w kształcie koła(...)cynamonem i anyżem, całość delikatnie mieszamy. Rybę smażymy od str. skóry do ¾ jej grubości, odwracamy na ok. 20 sek. i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Ryż podajemy z pesto z rukoli, rybą, dodajemy plasterki rzodkiewki, kiełki rzodkiewki i chipsy serowe. Smacznego
Moniki Smakołykimożna zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - ananas (świeży) - 1/2 sztuki - pomarańcze - 2 sztuki - kukurydza - 3 łyżki - ryż brązowy - 1 woreczek - jogurt naturalny - 3 łyżki - zielona pietruszka - bazylia - miód - 2 łyżki - curry, pieprz, kurkuma, zioła (suszone) - oliwa(...)łyżki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z curry, 1 łyżką miodu, kurkumą, pieprzem oraz ziołami. Odstawić na 30 min do lodówki. Ryż ugotować w wodzie. Ananasa oraz pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z pieprzem, posiekaną pietruszką oraz bazylią, dokładnie wymieszać. Pierś grillować na patelni. Do ryżu
Fit-aminasię zbytnio – wystarczy jedno płukanie, jeśli jednak mocno się pieni i jest dosyć mętna – płuczemy ziarna 2-3 razy i odcedzamy na sicie). Gotuje się ją podobnie jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej 10-15 minut. Ma lekko słodkawy smak, nadaje się jednak zarówno do potraw na słodko, jak i na ostro. - Na każdą szklankę nasion – ok. 2 szklanki(...)cytrynowa, imbir oraz liście kaffiru. Bazą tej soli smakowej jest himalajska sól sprzed 250 mln lat. Uważa się ją za najczystszą na ziemi. Azjatico idealnie pasuje do potraw z ryżu, dań z makaronami, zup, mięs oraz wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza. Doprawianie nią potraw ułatwia i umila praktyczny młynek). Dostępna w Almie i Piotrze i Pawle świeżo mielony pieprz
ClauditteMissCookingpieprz oliwa z oliwek Na oliwie z oliwek smażymy posiekaną szalotkę, dodajemy ryż i całość chwilę prażymy na patelni. Wlewamy część bulionu i tak stopniowo dolewamy aż ryż wchłonie cały bulion, stanie się miękki a zarazem kremowy. Zajmie to około 20 minut. Wlewamy białe wino i czekamy aż alkohol całkowicie odparuje a pozostanie jedynie smak. Doprawiamy solą
Mango Papajaząbki czosnku 1 pęczek koperku kilka łyżek kukurydzy 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 l bulionu 1. Ryż ugotować (osolić jak zwykle). 2. Kapustę umyć, oddzielić liście i obgotować tak, aby dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka) 3. Cebulę posiekać drobno, zeszklić(...)Marchewki zetrzeć na tartce o dużych oczkach, paprykę pokroić drobno, udusić. 5. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. 6. Mięso wymieszać z jajkami, cebulą, marchewką, papryką, czosnkiem, koperkiem i ryżem. Doprawić do smaku. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (aby wszystkie były
Kto ugości moich gości?miski przełożyć zmielone herbatniki i migdały , dodać roztopione masło , wymieszać. Spód tortownicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki przełożyć do tortownicy , równo rozprowadzić i docisnąć tłuczkiem. Ser . Ryż śmietanę i masło mieszamy mikserem aż składniki dokładnie się połączą. W dużej misce ubijamy ser ricotta , twaróg i cukier , aż składniki się połączą i będą puszyste. Następnie wbijamy pojedynczo
Sama słodycz i szczypta chiliwarzyw pozostałą po mięsie marynatę, dodałem zawartość jednej puszki pomidorów i całość przyprawiłem solą i pieprzem syczuańskim. Ryż ugotowałem według przepisu na opakowaniu. Na talerze wyłożyłem porcję ryżu, na których ułożyłem warzywa i polałem sosem. Kaczkę po wyjęciu z piekarnika pokroiłem w cienkie plastry i ułożyłem na wierzchu dania. Udekorowałem kilkoma listkami bazylii tajskiej
Wyprawy kulinarneJeśli lubicie smak szyszek z preparowanego ryżu, propozycja wielkanocnych baranków powinna Wam się spodobać:) Baranki z preparowanego ryżu Składniki: ok 1 kg krówek (tych ciągnących się - ilość można zmniejszyć do 70 dkg 160 g ryżu preparowanego (2 opakowania) 150 g masła 4 łyżki kakao biszkopty białe draże pudrowe (idealne byłyby jadalne cukrowe oczy) czekoladowy pisak (zastąpiłam go rozpuszczoną(...)uzyskaniu jednolitej masy odstawić z ognia, przelać połowę do innego naczynia, dołożyć do niej kakao i dokładnie wymieszać. Do każdej porcji wsypać połowę porcji preparowanego ryżu (u mnie po jednym opakowaniu), dokładnie połączyć krówkową masę z ryżem i formować baranki (do tego zadania polecam gumowe rękawiczki) dokładając biszkopty udekorowane cukrowymi oczami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamleka kawałek kory cynamonu 4 łyżki płatków migdałowych 2-3 łyżki cukru 1 żółtko (opcjonalnie) Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Dokładnie wysuszyć i zmielić. Rodzynki opłukać, osączyć na sitku. Ryż ugotować na sypko. Mleko zagotować z kawałkiem cynamonu i cukrem. Dodać zmielone migdały, gotować na minimalnej(...)mocy przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać rodzynki. Jeżeli zupa ma być zaprawiona żółtkiem należy zahartować je 3 łyżkami zupy. Następnie cały czas mieszając wlać żółtko do garnka. Ryż przełożyć do wazy, zalać gorącą zupą. Od razu podawać. Smacznego
Pełny talerzDodatkowo: 500 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 cebule Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano. Ziemniaki obieramy i kroimy
VioletoweKucharzeniejajka 5 łyżek majonezu 4 łyżki ketchupu 1 puszka kukurydzy 100 g oliwek Wykonanie: Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo. Układać sałatkę warstwami: 1 ryż 2 tuńczyk rozdrobniony widelcem wraz z olejem. 3 ogórki pokrojone w kostkę 4 cienka warstwa majonezu 5 kukurydza z puszki 6 cienka warstwa majonezu 7 jajka drobno posiekane
O kuchni z uczuciem