Składniki: 200 g ugotowanego na sypko ryżu 200g paluszków krabowych ( surimi) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała puszka kukurydzy sól pieprz majonez Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy w misce: ryż, pokrojone w kostkę surimi, odcedzonego tuńczyka, odcedzoną kukurydzę. Solimy, pieprzymy, dodajemy majonez. Mieszamy całość i wstawiamy do lodówki na co najmniej
Walijskie PichcenieOdstawiamy do wystudzenia. Karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na mniejszych oczkach razem z 1 cebulą. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wkładamy ugotowany i zimny ryż. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Z odparzonych liści ścinamy nerw. Układamy porcję mięsa i zawijamy jeden bok liścia, następnie składamy na niego dwa boczne i zawijamy całość. Robimy gołąbki
Malinowe PocałunkiUmyte mięso zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania wyjąć pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać do wywaru ryż oraz obrany i pokrojony drobno seler(...)cebulę, marchew i groszek. Jeśli nie mamy marchwi mini, należy dodać pokrojoną drobno marchew świeżą. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i zmiażdżony czosnek. Kiedy ryż i warzywa zmiękną dodać trójkąciki sera, posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również filet) pokroić
Czerwień i błękitSkładniki: 1 sztuka kapusta włoska, 2 szklanki ryż + 1 łyżka kucharek,1/2 kg mielone z łopatki, 1 opakowanie "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka pieprz mielony, 2 litry woda, 1 łyżka olej rzepakowy, 3 łyżeczki koncentrat pomidorowy + 3 łyżki śmietana słodka 18% + 4 łyżki mąka pszenna + 1 łyżka cukier(...)smaku maggi z kapusty wyciąć głąb i włożyć główkę do gotującej się wody - ściągać z kapusty sparzone liście i jak przestygną pościnać nerw głąbowy, aby lepiej się zawijały liście ryż do miękkości ugotować z kucharkiem i wylać na sito do ryżu dodać mielone, jajko, pieprz, całe opakowanie przyprawy do pieczeni wołowej i wszystko dobrze ręką wymieszać na każdy liść
W Mojej Kuchni Lubiępapryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smaku DODATKI: ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym skórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła(...)włożyć 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki i zamieszać - nie trzeba zagotowywać sosu, taki jest dobry do wkładu na parę włożyć młode obrane buraczki, fasolkę szparagową, na to położyć woreczek ryżu, przykryć pokrywką i gotować z 35 minut, ryż przełożyć do miseczki i wymieszać z posiekanym tymiankiem................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ryż 1 szklanka, marchew 1 duża, kalafior 1 ćwiartka, cukinia 1 średnia, jajka 1 sztuka, cebula podsmażona 1 sztuka, bułka tarta 1,5 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, chili pieprz cayenne 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba cukinię opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i w rozdrabniaczu na tarczy wiórki zetrzeć i posypać ciut solą marchew(...)wody i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków z osolonej cukinii odcisną nadmiar soku i dodać do miski, dodać jajko, chilli cayenne, kucharka i zeszkloną na 1 łyżce pokrojoną cebulą dodać ryż ugotowany najlepiej dzień wcześniej, dodać bułki tartej tyle aby masa była zwarta /mi wyszło ok.1,5 szklanki/, wsypać koperek i wszystko dobrze wyrobić jak na mielone mięsne kotlety
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: fasola czerwona 1 szklanka, ryż brązowy 1 szklanka, seler naciowy 4 łodygi, papryka czerwona 1 sztuka, papryczka chilli 1 większa, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, kmin rzymski 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka, sól morska 2 łyżeczki, pomidory 10 sztuk, oliwa z oliwek 6 łyżek, woda 2 szklanka, marchew 4 średnie, por 1 mały szklankę fasoli czerwoneh(...)wsypać pokrojoną w kostkę matchewkę i podsmażać z 5 minut następnie dodać pokrojone łodygi selera, cebulę, czosnek, por, zamieszać i podsmażać z 5 minut wsypać pokrojone papryki, czerwoną fasolę, ryż brązowy opłukany pomidory umyte rozdrobnić w blenderze razem ze skórką i wlać do szybkowara - lub pomidory z puszki około 600 ml wsypać sól, kmin rzymski, cynamon, wla wodę zamknąć
W Mojej Kuchni Lubięcynamonem oraz gałką muszkatołową. Kawałki schabu grillujemy na patelni grillowej bądź smażymy na patelni, która nie wymaga użycia tłuszczu. Grillowane/usmażone kawałki odkładamy na bok. W tym czasie gotujemy ryż do miękkości, według przepisu na opakowaniu. Gruszkę oraz fenkuł siekamy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje(...)wrzucamy posiekaną gruszkę i fenkuł, całość dusimy 6-7 minut, następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz część posiekanej natki pietruszki. Gdy wino całkowicie wyparuje dodajemy grillowany schab oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy rozkruszoną gorgonzolą oraz posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe
Mango Papajamozarella saszetka (?) ryżu sól/pieprz/ ząbek czosnku/papryka/imbir 2 łyżki masła łyżka oliwy z oliwek 6 x szparagi ze słoika *można zastąpić śmietaną do gotowania Przygotowanie: Ryż gotować według instrukcji na opakowaniu Kroimy kurczaka na średniej szerokości paski, posypujemy (wg uznania) solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy z dwóch stron Rozgrzewamy masło(...)podaniem położyć je na patelnie, by zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć im będzie ryż*. *fajną alternatywą są też pieczone ziemniaki. Smacznego
Kitchens Alphabetgrzyby mun, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny .W miedzy czasie gotujemy ryż i kroimy liście szpinaku .Do poduszonych grzybów dodajemy jajko , ryż , szpinak oraz przyprawy – wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty .Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy i kiedy daje się swobodnie formować nakładamy
Anioły w kuchnipory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie: Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię(...)soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować, jeśli jest w sam raz, to doprawić pieprzem i ewentualnie solą i podawać
Anioły w kuchnidynią. Całość smażymy kilka minut, następnie dodajemy ryż Arborio, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Dusimy całość minutę lub dwie aż część wina odpruje, następnie dodajemy bulion- partiami, niech ryż "pije" bulion powoli. Za każdym razem kiedy cały bulion zostanie wchłonięty dolewamy więcej. Cały czas mieszamy. Nie powinno to trwać dłużej niż 18-20 minut, po tym czasie powinniśmy
Mango Papajacebuli Pół papryki czerwonej Oregano Sól Czosnek Pieprz zielony lub ziołowy Oliwa Przygotowanie: Fasolę opłukać i namaczać całą noc w wodzie. Następnego dnia gotować przez ok. godzinę aż zmięknie. Ryż gotować zgodnie z tym co pisze(...)opakowaniu. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy na drobniuteńką kostkę. Wrzucamy na dość głęboką patelnie i smażymy na odrobinie oliwy. Doprawiamy i smażymy dalej. Wrzucamy fasolę i ugotowany ryż. Smażymy dalej. Potrawę podajemy jako osobne danie lub np. z wieprzowiną. Moros y cristianos
CzarnawisienkaUgotować ryż. Z papieru zrobić stożek i wypełnić go ryżem. Ustawić na talerzu i zdjąć papierowy stożek. Liście pora pociąć na kawałki i wsuwać w ryż formując choinkę. Miłej zabawy
Kulinarny karnet Christopheraszklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę i będzie dostatecznie miękki. Kiedy lekko przestygnie podajemy. Zachęcam do wypróbowania tej wersji. Potrawka jest smaczna, łatwa i szybka
Kulinarny karnet Christophera