ryż - 22970 przepisów (strona:323/1532)

Papryka faszerowana mięsem, świeżą natką pietruszki i ryżem 114

warzywna lub rosołowa Sposób przygotowania: 1. Paprykę dokładnie umyć, wydrążyć. 2. Ugotować ryż, ostudzić. 3. W misce doprawić mięso delikatem, solą oraz pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Całość wymieszać. 4. Papryki nafaszerować. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na dno dodać wodę do 1/3 wysokości papryki i pokruszoną kostkę. 5. Piec w temp. 200 st. C pod przykryciem

A Ty Smakuj Mnie
"Risotto" 141

kukurydzy 2 łyżki ketchupu sól, pieprz 15 dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować. Gorący przełożyć do miski. 2. Kiełbasę pokroić w spora kostkę. Usmażyć. Dodać do ryżu. 3. Kukurydzę odsączyć i dodać do ryżu. 4. Całość doprawić solą oraz pieprzem, dodać ketchup wymieszać i przełożyć na blachę. Ugnieść łyżką. 5. Na wierzch zetrzeć ser. 6. Zapiec

A Ty Smakuj Mnie
Pomidorowa z ryżem 189

Dodać zmiksowane pomidory, kostki rosołowe/warzywne  i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. 4. Do zupy dodać koncentrat i wsypać ryż. Gotować do momentu aż ryż będzie gotowy. 5. Doprawić solą i pieprzem. ( Wywar z warzyw można zastąpić rosołem

A Ty Smakuj Mnie
TU I TAM. Botwinka i nowe szaty gołąbka. 200

wodę i ugotować w niej ryż. Ja w tym samym garnku ugotowałam też marchewkę. Szpinak rozmrozić i odparować. Doprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.    Ryż odcedzić. Dodać do niego roztartą, ugotowaną marchewkę, przygotowany wcześniej szpinak, pokruszoną fetę i jedną łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Można dodać troszkę soku z cytryny.  Gotowy

KUCHARNIA
kubba 156

pieprz, kurkum ,,gerfa-cynamon ,rodzynki Sposób przyrządzenia: - ugotować ryz na sypko z kardamonem ,lub szafranem aby mial ładny kolor - ugnieść ryż,--Arabowie ugniataja denkiem butelki--zeby sie kleil. ryż (musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz - podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek

w mojej kuchni
kubba 230

Sposób przyrządzenia: - ugotować ryz na sypko z kardamonem ,lub szafranem aby mial ładny kolor - ugnieść ryż,--Arabowie ugniataja denkiem butelki--zeby sie kleil. ryż (musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz - podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek ,szczypte cynamonu, - wystudzić nieco ryżową

w mojej kuchni
GOŁĄBKI Z JAJKIEM 136

duża cebula 3 ząbki czosnku 1 kostka margaryny sól, pieprz wykonanie: Kapustę sparzyć, ryż ugotować. Jaja ugotować na twardo. Cebulę i czosnek zeszklić na margarynie. Ryż jaja pokrojone w kostkę, zeszkloną cebulę wymieszać i doprawić solą, pieprzem, można dać 1 łyżeczkę wegety lub kucharka zawinąć i zalać 1 litrem wrzącej wody z 1 łyżką kucharka. Smażyć w piekarniku

w mojej kuchni
Gołąbki z mieszanki kasz i ryżu 157

mięsa mielonego (zamiennie można użyć gulaszu angielskiego w konserwie) -100 g ryżu -100 g kaszy gryczanej -85 g kaszy kuskus -1 cebula -masło (do podsmażenia) -kminek, pieprz, sól Wykonanie: Ryż i kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy (wg przepisu na opakowaniu). Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni, dodajemy(...)trochę kminku i odrobinę oleju. Gotujemy od 10-20 minut w zależności od kapusty (jeśli jest młoda, nie wymaga długiego gotowania). Po tym czasie kapustę odstawiamy do ostudzenia. Gdy ryż i kasze są już gotowe, mieszamy je ze sobą. Dodajemy też cebulę z mięsem i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ostrożnie oddzielamy liście kapusty, z każdego wycinamy zgrubienie

KasiekGotuje
Domowy paprykarz 325

pietruszka 1 cebula 100 g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki przyprawy harissa 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy szczypta pieprzu cayenne olej Rybę dokładnie oddzielić od ości.  Ryż ugotować. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Warzywa udusić na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać(...)przecier pomidorowy i mieszankę przypraw (  kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek)   wymieszać i   chwilę poddusić razem. Do przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną rybę i ugotowany ryż, dokładnie wymieszać, dodać odrobinę pieprzu cayenne, aby zwiększyć pikanterię smaku:). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym pieczywem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tradycyjnie- Gołąbki 372

sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany!   Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę zadzwonić do Mamy, napewno mi nie uwierzy... Podsumowując wyszło(...)tłusto, a co najważniejsze przygotowanie trwało nie więcej niż pół godziny:). Gołąbki z włoską kapustą i sosem pomidorowym Gołąbki 6 liści włoskiej kapusty 350g piersi z kurczaka 100g ryżu 1 jajo sól, pieprz Sos pomidorowy 6 pomidorów Lima 2 duże ząbki czosnku 2 małe cebule lub 1 duża 1 łyżka oliwy sól, pieprz zioła prowansalskie Gołąbki: Liście kapusty oczyścić

Zapiski Młodej Żony
Gołąbki inaczej 424

smażenia 1/2 szklanki śmietany 1/2 litra wody WYKONANIE:  Kapustę szatkujemy i obgotowujemy parę minut, aby trochę zmiękła. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wrzucamy mięso, kapustę, ryż oraz podsmażoną na oleju cebulkę.\ Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Niektórzy obsmażają. Pomijam ten etap Gołąbki są zdrowsze. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pastę pomidorową wodę, śmietanę

W kuchennym oknie Ewy
Risotto z dynią, soczewicą i porem 238

pory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie: Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię(...)soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować, jeśli jest w sam raz, to doprawić pieprzem i ewentualnie solą i podawać

Anioły w kuchni
Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem 459

kolacje. Tym razem zrobiłam pyszną sałatkę z ryżem, kurczakiem, ananasem, kukurydzą i jajkami. Wszystkim bardzo smakowała. Użyłam ryżu z firmy Piątnica, która posiada w swojej ofercie dużo ciekawych produktów, tj. kasze, ryże, bakalie czy przyprawy. Polecam wam odwiedzenia ich sklepu internetowego. Post Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
FASZEROWANA PAPRYKA 101

obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak aby był lekko twardy. Wszystkie składniki czyli ugotowany ryż, cebulę z pieczarkami, mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem, wypełnić wydrążone papryki i ułożyć je w garnku. Zalać wodą wymieszaną

Kuchnia w opałach
Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 229

brokułów ( użyłam mrożonych firmy Saint Eloi) ½ szklanki kaszy kus-kus  (Reva) ½ kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól , pieprz, oregano Przygotowanie Wersja z mięsem Ryż ugotować(...)sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku: solą, pieprzem, oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać. Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki wypełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania