mały por, 1/2 papryki zielonej, cebula, 2 marchewki, pietruszka, ziemniak, 1/2 małego selera, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, bułka tarta, 4 jajka, olej. Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy na małą kostkę. Warzywa gotujemy do miękkości i studzimy. Cebulę obieramy(...)kroimy w drobną kosteczkę, pora kroimy w cienkie talarki a paprykę w paseczki. Cebulę, pora i paprykę podsmażamy na oleju i studzimy. Wszystkie warzywa siekamy na mniejsze kawałki. Ryż, ugotowane i podsmażone warzywa mieszamy, dodajemy 2 jajka i przyprawy. Formujemy kotleciki które, obtaczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej i smażymy na głębszym oleju z obu stron
paapilotkaamelona zawiera tylko 36 kcal. Sałatka jest bardzo soczysta. Składniki: 1/2 melona siatkowego 2 kiwi 100 g ryżu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Melona przekroić na pół, łyżką wydrążyć ze środka miąższ z pestkami. Połówki przeciąć jeszcze na 4 części(...)poodcinać z każdej skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi obrać ze skórki, przeciąć na 4 części i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Rozmieszać miód z cytryną, polać nim ryż, melona i kiwi, wszystko wymieszać
Kuchcik gotujeborówki amerykańskiej*, 2 – 3 brzoskwinie, łyżka listków melisy, Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić w cząstki. 50 g masła rozgrzać w garnku z grubym dnem. Wsypać ryż i smażyć(...)minuty ciągle mieszając łyżką drewnianą. Wlać wino i mieszając gotować aż płyn odparuje. Dodać szczyptę soli, skórkę cytrynową i stopniowo (po około 100 ml) wlewać wodę kokosową. Aby ryż się nie rozgotował, powinien gotować się łącznie 18 minut. Dodać zimne masło i dokładnie wymieszać, aż masło się rozpuści. Wrzucić owoce, dodać pokrojone w cienkie paski listki melisy. *Borówka amerykańska
królestwo garówryż i smażyć 3 minuty ciągle mieszając łyżką drewnianą. Wlać wino, sepię i mieszając gotować aż płyn odparuje. Stopniowo (po około 100 ml) wlewać wywar z ośmiornicy. Aby ryż się nie rozgotował, powinien gotować się łącznie 18 minut. Dodać zimne masło i dokładnie wymieszać, aż masło się rozpuści. Następnie dodać parmezan i wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać ośmiornicę
królestwo garówjakiś czas zdejmować wierzchnie liście. Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać
O kuchni z uczuciemRyba ma być usmażona. Dodamy warzywa, sos pomidorowy i ryż a powstanie smaczne danie. Składniki: -1 kg dorsza -3 cebule -2 marchewki -czerwona papryka -10 dkg ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi lub majeranek -olej -2 łyżki miodu -sok z cytryny -1/2 szklanki wody Rybę płuczemy(...)cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy miód i podsmażamy do zeszklenia warzyw. Dodajemy paprykę. Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i smażymy kilka minut. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę warzyw, układamy rybę i przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyząbki * mleko kokosowe- 400 ml * świeża kolendra- 3-4 łodyżki * imbir- 1 łyżeczka * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * ryż brązowy- 100 g Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać sprasowany czosnek oraz świeżo starty imbir, całość podsmażyć około 1 minutę. Pieczarki umyć, przekroić na pół(...)około 15-20 minut). Odkryć, jeżeli sos nie jest odpowiednio gęsty, to należy go odparować przez chwilę. Doprawić solą, pieprzem i papryczką chili oraz posypać świeżą kolendrą. Podawać z ryżem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącawrzątku - w ten sposób odrywamy kolejno liście. Te największe układamy na dnie garnka (w tym przypadku garnków) Porcje mięsa (kulki) zawijamy w liście. W jednym garze układamy gołąbki z ryżem, w drugim z bułką. Przykrywamy warstwą liści. Podlewamy wodą. Do każdego gara wrzucamy kostkę wołową. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Zaprawiamy pomidorami. Ja "swój gar" kapusty z bułką(...)głowy i to dla dwóch rodzin ;) Oczywiście produkcja gołąbków na dwa garnki to moje "widzi-mi-sie". Po prostu ja wolę mięso wyrabiane z bułką, a nie z ryżem. To już wszystko kwestia smaku. Uwaga: ilość jak dla pułku wojska - w przypadku mniejszej rodziny zweryfikować proporcje. Nie ma jak to gołąbki mojej Mamy, a z tymi drobnymi modyfikacjami i domowymi
Kuchnia po mojemuwycisnięty z 1/2 cytryny; 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody; Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir, sól, pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy (2 łyżki) i sok z cytryny i wymieszać. Przykryć(...)mięsem i warzywami. Zagotować często mięszając i gotować jeszcze przez chwilę od pojawienia się pęcherzyków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami i ewentualnie sosem sojowym. Podawać gorące z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Warzywa w potrawie powinny być chrupkie, dlatego należy je smażyć krótko, na dużym ogniu, na bardzo rozgrzanym oleju. W razie braku dużej patelni warzywa
Gospodyni Miejskakosteczkę cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, usmażyć dodając przyprawy. W tym czasie gotujemy ryż- ok 12 min :D,po odcedzeniu rozcinamy woreczek i wsypujemy ryż do mięsa Podobnie wykonujemy drugi farsz, na początek należy zeszklić cebulkę, dodać pokrojone pieczarki, dusić do zmiękczenia pieczarek, przyprawić. Zetrzeć ser na dużych oczkach. Nie dodawać na razie do pieczarek
MarciochaKucharzybotwinki (takie z dużymi liśćmi) 1 woreczek ryżu 2 piersi kurczaka szpinak mrożony 1 marchewka śmietana 18% ser feta sól, pieprz, czosnek Na początek trzeba zająć się farszem. Ryż ugotować al dente. Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie podsmażyć(...)oleju, dodać 8 kostek mrożonego szpinaku. Po 5 minutach dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Doprawić solą pieprzem i jednym ząbkiem czosnku. Dusić jeszcze ok 5 minut. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Opłukać botwinkę a następnie odciąć liście, łodygi pozostawić na sos. Jeszcze raz dobrze oczyścić liście. Sparzyć by zmiękły. Ułożyć farsz na wierzchnią część liścia przy węższej
MarciochaKucharzypapryczkę chilli i czosnek. Na patelnię wsypać ryż. Smażyć chwilę i zalać winem. Kiedy wino prawie całe wyparuje dodawać sukcesywnie bulion (po około 1/2 szklanki) do momentu, aż ryż będzie al dente. Jeszcze chwilę przed tym (po około 2 szklankach bulionu) dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego i 3 łyżki tartego parmezanu. Następnie dodać krewetki i smaż przez
MarciochaKucharzychwili mięso mielone Usmażyć mięsko i dodać szpinak. Na koniec przyprawić według uznania. W miedzy czasie gotujemy ryż- ok 12 min :D, po odcedzeniu rozcinamy woreczek i wsypujemy ryż do mięsa. Przygotowane papryki umieszczamy w naczyniu. Faszerujemy aż po brzegi. Zamykamy nafaszerowane papryki denkiem paprykowym. Do naczynia wlewamy pomidory z puszki. Przykrywamy folia aluminiową i w stawiamy
MarciochaKucharzywino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie wlać łyżkę wazową pozostałego bulionu i gotować risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, od czasu(...)czasu zamieszać. Wlewać po jednej łyżce wazowej bulionu, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotować tak przez około 15 minut. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać natkę pietruszki i odłożone świeże grzyby, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty Parmezan i pozostałe
MarciochaKucharzyzakupach odkryłam ryż jaśminowy nie mogłam się oprzeć pokusie i go zakupiłam okazał się bardzo smaczny i polecam go wszystkim którzy go jeszcze nie jedli ;] Składniki: - 1 torebka ryżu jaśminowego - 200g malin - 3 łyżki jogurtu greckiego - 2łyżki cukru Wykonanie: Do małego garnuszka wrzucamy maliny zasypujemy je cukrem i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, po przestygnieciu dodajemy jogurt i mamy(...)gotowy sos ;] Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Smacznego
Tanio szybko zdrowo