ryż - 22970 przepisów (strona:319/1532)

Sałatka z makaronem z zupki chińskiej, ryżem i paluszkami krabowymi 214

ryżu 5 łyżek majonezu 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki Makaron z zupki chińskiej zalewamy wrzątkiem  i czekamy aż napęcznieje. Odcedzamy. Paluszki krabowe kroimy w kosteczkę. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Papryki kroimy w bardzo drobną(...)kosteczkę.  W wysokiej szklanej i przezroczystej misce składniki układamy następującymi warstwami: makaron z zupki chińskiej, 2 łyżki keczupu, kukurydza (zostawiamy 3 łyżki), 2 łyżki  majonezu, paluszki krabowe, ryż, 3 łyżki keczupu, 3 łyżki majonezu, reszta kukurydzy, kolorowe papryki

VioletoweKucharzenie
Czekoladowe szyszki 242

mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy mleczko będzie gorące dodać połamaną czekoladę*. Wszystko ze sobą połączyć i już nie gotować! Przygotowaną masę lekko ostudzić. 2. Do masy czekoladowej wsypać ryż preparowany i delikatnie ze sobą połączyć. Formować kulki lub podłużne kształty wielkości łyżki.  3.  Przygotowane szyszki można wkładać do papilotek, aby podczas jedzenia nie wybrudzić się czekoladą

Ugotować
Zapiekanka ryżowa z pulpecikami i warzywami 135

sycąca. Pamiętajcie, aby zalewę dosyć mocno doprawić, ponieważ zostanie ona wchłonięta przez ryż i warzywa, które wcześniej nie były przyprawione.  Składniki na 4 porcje: 1 szklanka ryżu 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowe, np. z szynki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 opakowania mrożonych warzyw sól, papryka słodka pieprz cayenne 1/4 (50 g) kostki masła Do naczynia żaroodpornego wsypać(...)szklankę suchego ryżu. Do mięsa mielonego wsypać sól, pieprz cayenne i słodką paprykę. Przyprawy połączyć z mięsem. Wylepić małe pulpeciki, które umieścić na suchym ryżu, a na sam koniec dodać mrożone warzywa.  Przygotować zalewę. Masło rozpuścić.  Do 2 szklanek wody dodać rozpuszczone masło. Przygotowana zalewę przyprawić solą i pieprzem. Na sam koniec wlać ją do naczynia żaroodpornego. Całość

Ugotować
Zielone curry z kurczakiem 121

słoiczek sosu curry zielone - pojedyncza pierś z kurczaka - pół papryczki ostrej - szalotka - sól do smaku - mięta otarta suszona - 3/4 szklanki ryżu - łyżka octu jabłkowego - 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy mieszamy z octem wymieszanym z wodą w stosunku 1:1. Umyte mięso kroimy w mniejsze kawałki. Szalotkę kroimy w kostkę, a papryczkę(...)czasu, aż zrobi się miękkie i przestanie być surowe. Solimy mięso i dodajemy sos oraz łyżeczkę mięty. Gotujemy przez parę minut. Gdy sos się zagotuje, nakładamy na talerze ryż i polewamy sosem. Teraz wystarczy posypać krążkami papryki i zajadać ze smakiem

W poszukiwaniu inspiracji
Jajka w pomidorach 139

puszki pomidorów 25 dag długoziarnistego ryżu 1 cebula 1 pęczek szczypioru z dymki 3 łyżki masła  pół szklanki bulionu z kostki 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz przepis Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo około 10 minut , zalewamy zimną wodą studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Szczypior(...)sola i pieprzem, dodajemy połowę pęczka  posiekanego szczypioru. Całość chwilę gotujemy. Nalewamy sos do miski, na wierzchu układamy połówki jajek. Całość posypujemy resztą posiekanego szczypioru. Podajemy z ugotowanym ryżem. Danie można podawać na ciepło lub zimno

Smakowite Dania
Paprykarz domowy + film 124

czerwona cebula 1 papryka czerwona 1 marchewka 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego łyżka margaryny sól papryka słodka w proszku papryka chilli woreczek ryżu przepis Makrelę obieramy i oddzielamy od kości. Ryż gotujemy w osolonej wodzie .Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę(...)Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach .Na patelni przesmażamy cebulę , dodajemy resztę warzyw, chwilę dusimy , dodajemy koncentrat pomidorowy dodajemy papryką w proszku .Masę warzywną mieszamy z makrelą , dodajemy ryż doprawiamy solą

Smakowite Dania
Gołąbki w młodej kapuście + film 197

czarny pieprz ok. 1,5 litra bulionu przepis Opłukaną kapustę obgotowujemy w dużym garnku we wrzącej wodzie kilka minut, tak aby zmiękła, po czym wyjmujemy z garnka i studzimy. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż w przepisie na opakowaniu. Następnie z kapusty oddzielamy(...)liście, z tych największych i najładniejszych ścinamy zgrubiałe części nerwu. Obrane cebule drobno siekamy a następnie rumienimy na rozgrzanym maśle od czasu do czasu mieszając. Do garnka przekładamy ugotowany ryż, dodajemy zeszkloną cebulę, mielone mięso oraz startą na tarce o dużych oczkach obraną marchewkę, dodajemy jajko, domową przyprawę typu wegeta do smaku oraz czarny pieprz. Masę wyrabiamy dłonią

Smakowite Dania
Zupa z zielonej papryki + film 167

oraz pokrojoną paprykę, mieszamy i dusimy do momentu aż papryka zmięknie. Do garnka wlewamy gorący wywar z warzyw, wsypujemy opłukany ryż i gotujemy go do miękkości. Do ugotowanego ryżu wrzucamy podduszoną paprykę oraz cebulę i wszystko razem mieszamy. Następnie przygotowujemy śmietanę do zabielenia zupy, w misce łączymy ją z odrobiną wywaru dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Zupę doprawiamy

Smakowite Dania
Sałatka z brązowym ryżem i polędwiczkami z kurcząt w marynacie jogurtowej gotowanymi na parze 379

czasie gotujemy brązowy ryż według przepisu na opakowaniu (ok. 40 minut) Majonez, jogurt, sól i pieprz - mieszamy Ugotowaną pierś kroimy w nieduże kawałki i przesypujemy do salaterki Ugotowany ryż dodajemy do kurczaka - mieszamy Kukurydzę i groszek odcedzamy i dodajemy do poprzednich składników Wymieszanym majonezem z pozostałymi dwiema łyżkami jogurtu i przyprawami łączymy wszystkie składniki Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Risotto z burakami i tymiankiem 216

zeszklą się. Dodaj 50 ml białego wina i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj szklankę buliony i gotuj mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Dodawaj po 1/2 szklanki bulionu, aż ryż będzie miękki. Wtedy dodaj puree oraz pokrojone buraczki. Odstaw z ognia. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny, dodaj 2 łyżki sera koziego. Podawaj z listkami tymianku

Kredowe Menu
Ryż z kiełbasą 193

półtalarki, czosnek w talarki. Dodać do kiełbasy. Smażyć chwile, często mieszając, by nie spalić cebuli. Wlać 2 szklanki wody, dodać ryż. Gotować ok 12 min. do czasu aż ryż zrobi się miękki. Przyprawić do smaku, pieprzem czarnym i ziołowym, curry i solą

Konrad Gotuje
Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym 302

korzeń imbiru 400 g marchewki 400 g cukinii 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 1 pęczek kolendry 40 g miodu 1 papryczka chili pieprz i sól Dodatki: ryż bosmati 1 limonka 1 papryczka chili Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek, cebulę, imbir i pozbawioną nasion papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy posiekane(...)około 5 minut. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika, polewamy go miodem i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia). Przed podaniem kurczaka dodajemy do przygotowanego sosu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, pokrojoną limonką i papryczką chili

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem. 298

Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, studzimy. Udko/a obieramy ze skóry i mięso kroimy w kostkę,odsączonego z zalewy ananasa kroimy w dogodne dla nas kawałki. Ryż ugotowany na sypko łączymy z pokrojonym kurczakiem, ananasem, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i kilka łyżek majonezu. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne miejsce do schłodzenia

Malinowe Pocałunki
Z dynią w tle 127

dyni piżmowej  sól i pieprz ok 4 łyżki masła  ok 6 łyżek mąki ok 3/4 szklanki mleka 4-5 łyżeczek curry ryż (miałam 2 worki 100g ryżu parboiled- jest super bo się nie klei) Do dużego garnka, na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w średniej wielkości kostki mięso- podsmażamy. W międzyczasie obieramy dynię- można ją wcześniej zapiec(...)resztę curry, sól i pieprz do smaku i podgrzewamy cały czas mieszając do otrzymania pożądanej gęstości. Kiedy sos jest gotowy dorzucamy kurczaka i dynię, zostawiamy na małym ogniu. Gotujemy ryż. Danie podajemy na ciepło. Stawiamy tika przy obiedzie. Jemy. Głaszczemy się po pełnym, szczęśliwym pasibrzuchu.   Jak zostanie to się dzielimy

les mirabelles
Mlecz na wynos 151

ochotę Ryż płuczemy, wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, uważając żeby nic się nie przypaliło. Gotujemy na średnim ogniu około pół godziny, aż ryż wsiąknie całe mleko. Jeśli planujemy jeść budyń na zimno, zostawiamy więcej płynu, bo budyń stygnąc jeszcze sztywnieje. Dodajemy syrop mniszkowy i dobrze mieszamy. Można jeść na ciepło

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania