pieprz i sól do smaku Z ćwiartki kurczaka ściągamy skórę i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Warzywa oczyszczamy, płuczemy i wkładamy wraz z mięsem do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i na wolnym ogniu gotujemy godzinę. Następnie wyciągamy z wywaru warzywa i mięso(...)solą oraz pieprzem. Jeżeli lubicie w zupie dodatek warzyw to zlecam marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, mięso oddzielić od kości i wrzucić wszystko do garnka z zupą. Posypać obficie zieloną pietruszką. Taką zupę można podać solo lub dodać ugotowany ryż albo makaron. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaOtrzymywany z gotowanych, suszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - mowa o kaszy bulgur. Dla mieszkańców Bliskiego Wschodu kasza bulgur to obok ryży jeden z podstawowych składników codziennej diety, i tak aż do ponad 400 lat. Nic dziwnego ta kasza to prawdziwa skarbnica cennych minerałów. Bulgur korzystnie wpływa układ nerwowy, poprawia pracę serca i obniża ciśnienie krwi(...)jest dużo mniej kaloryczny - co więcej trzeba, żeby zjeść bulgur na na wczesnoletni obiad w towarzystwie chudego mięsa i masy kolorowych warzyw. Smacznego poniedziałku ;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania 25 min 4 piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziela angielskiego pieprz 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki oliwa z oliwek Tzatzyki 2 ogórki 4 ząbki czosnku
Słodki Kompromisosolonej wodzie makaronu biawetta, orzo w kształcie ryżu ( al dente) 4 łyżki kukurydzy z puszki 1 duży pomidor 1 ogórek natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Pomidora i ogórka myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Z pomidora i ogórka usuwamy gniazdka nasienne i kroimy warzywa w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy wszystkie(...)solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki majonez i wszystko delikatnie mieszamy widelcem. Miseczkę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podajemy np. do grillowanego mięsa z kurczaka. The post Sałatka makaronowa z warzywami i majonezem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatki są dobre na wszystko i na każdą okazję. A najlepsze są te bez okazji ;) I dzisiaj taka ciekawa w smaku sałatka. Dla mnie octowe pieczarki
Lawendowe NieboSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!warzyw i ziół. Dania podawane są w koszykach - nomen omen - czyli ekologicznych jednorazowych miskach. Produkty z których są przygotowywane dania pochodzą od lokalnych dostawców. W menu znajdziemy: koszyk z sandaczem (kasza jaglana, marynowany fenkuł, chipsy z marchewki, kiełki) 35 zł koszyk z polikiem wołowym (quinoa, salsa verde, pieczona marchew i pasternak, duszone pieczarki) 28 zł koszyk z kurczakiem (kasza(...)szpinak) 28 zł koszyk z indykiem (pęczak, kolendra, chili, bakłażan, burak) 26 zł koszyk z batatem ( cieciorka z masłem orzechowym, pieczony boczniak, rukola) 25 zł koszyk z dynią (czarny ryż, piklowana brukselka, chili, orzechy włoskie, kiełki) 22 zł W menu znajdziemy także zupę dnia, są to z reguły sezonowe warzywne kremy, codziennie inne. Koszykowe porcje są spore, można się
Kulinarne przygody Gatitykurczaka, u mnie pojedyncza 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 marchewki kawałek selera łyżka bazylii tłuszcz do smażenia szklanka wody lub rosołu sól, pieprz, cukier Przygotowanie ; Mięso umyć, pokroić w paski Warzywa obrać i pokroić ( oprócz cebuli i czosnku), ( zmiksowałam na drobno) Pokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć, dodać pokrojone warzywa, gotować(...)soku pomidorowego, sól, cukier do smaku i bazylię, gotować chwile- mieszając Mięso przesmażyć krótko na patelni, dodać do sosu i chwilę razem gotować, do zupełnej miękkości mięsa Podawać z ryżem lub kopytkami i ulubioną surówką. Inspiracja "Mięsa na domowe obiady
Proste PotrawyMoją uwagę przykuł między innymi kalafior Romanesco, którego po chwili już kupiłem :) Na pierwsze danie z nim wybrałem makaron tagliatelle, którego już chwilę nie jadłem :) Poprzednio robiłem go z kurczakiem i warzywami . Tym razem wybrałem tylko kalafior romanesco i kiełki słonecznika. Zdradzę już wam, że romanesco ma wyczuwalny orzechowy smak i jest dużo lepszy od zwykłego kalafiora, a do tego(...)choć nie wiem czy nazwa piramidek czy choinek nie byłaby bardziej trafna :) Myjemy je i układamy na folii aluminiowej na 2 poziomie parowaru. Makaron tagliatelle wkładamy do pojemnika na ryż i ustawiamy na 1 poziom. Zalewamy makaron wrzątkiem na 2 cm powyżej jego poziomu i włączamy urządzenie na 8 minut. Kiełki słonecznika kroimy w mniejsze kawałki. Po 8 minutach
Parowar Facetawody + 1/2 kostki bulionowej) sól, pieprz, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego , 2 łyżki curry, 1 łyżka papryki ostrej, 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: pędy bambusa Przygotowanie: Gotujemy ryż wg wskazówek na opakowaniu. (jeśli macie ten w woreczku, to nie gotujcie go w nim!) Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Zagotowujemy wodę z 1/2 kostki bulionowej warzywnej.`Dodajemy(...)ognia. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy oczyszczonego i umytego kurczaka i smażymy na lekko złotawy kolor z odrobiną pieprzu i soli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojoną marchewkę. Po 5 minutach, gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy to sosem. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i kukurydzę. Przyprawiamy
Kitchens Alphabetmuszelki lub ziarenka ryżu * 1 puszka kukurydzy * 2 filety z kurczaka * 1 mały słoik papryki konserwowej * 3-4 ogórki korniszony * 6 łyżek majonezu * sól, pieprz * 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Sposób wykonania Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Filety umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać nieco oliwy i usmażyć mięso doprawiając przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą(...)celu osączenia z oliwy i wystudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski, w której będzie sałatka. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę i dodać do kukurydzy. Do warzyw dodać kurczaka i makaron, majonez i wymieszać, w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą
Mix smakuwedług mnie smakuje wspaniale. Można je podać z kaszą, makaronem, ryżem ... jednym słowem, co kto lubi ;) A oto moja propozycja podania: Składniki: 0,5kg piersi z kurczaka cebula 2 małe cukinie 4 pomidory 10 sztuk pieczarek papryka przecier pomidorowy 2 łyżki sezamu przyprawa do kurczaka curry papryka słodka i ostra pieprz ziołowy, sól bazylia, oregano, zioła prowansalskie(...)wrzucamy do garnka. Zaczynamy dusić. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i dorzucamy wszystko do pomidorów. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na maśle i wrzucamy do warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 30 minut. W tym czasie mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, curry, pieprzem i obtaczamy w sezamie. Smażymy na odrobinie masła
Czerwona PorzeczkaJak to się mówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku . I nie mógł
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso. Podsmażamy kurczaka, a po chwili wrzucamy na patelnię kolejno warzywa. Zaczynamy od batata, bo jest najtwardszy. Podsmażamy go z mięsem, a następnie dodajemy selera naciowego, paprykę, a na końcu startą marchewkę. Co ważne – potrawy tej nie solimy! Gdy warzywa się podsmażą dodajemy mleko kokosowe (może być domowe lub z puszki(...)limonki i gotujemy jeszcze 5 minut. Na talerzu posypujemy pokrojoną dymką i skrapiamy sokiem z limonki. Możemy też dodać posiekane orzeszki ziemne. Gotowe! Danie tajskie doskonale smakuje z ryżem albo makaronem sojowym bądź ryżowym
Dieta bez mlekagarnku podgrzewamy bulion do momentu zagotowania. Kawałki kurczaka lekko smażymy z obu stron na patelni, po czym wrzucamy je do wrzącego bulionu. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, posiekany koper oraz groszek. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wówczas na patelni roztapiamy masło i wsypujemy mąkę(...)sosu, mieszamy aby nie powstały grudki i wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie odrobiną maggi. Gotowe danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Ja wybrałam kaszę kuskus :). Smacznego
KasiekGotuje