duże kawałki, żeby doszły do miękkości w mniej więcej jednym momencie. Gdy warzywa już zrobione zabieramy się za kurczaka. Kroimy go w kostkę/paski (jak kto woli) i przesmażamy w woku na oleju kokosowym. Doprawiamy przyprawami do smaku i dorzucamy najtwardsze warzywa – paprykę, kalafior i por. Smażymy całość przez 3-4 minutki i dorzucamy pieczarki/resztę opcjonalnych warzywek ;) Przesmażamy kolejne(...)będzie tak jak chcemy wystarczy wziąć łychę/widelec i zajadać :D W wersji low carb zjadamy bez dodatków, w wersji o niskim ig – możemy samo lub z brązowym/dzikim ryżem ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaći dobrze wymieszaj z warzywami. Dodaj cynamon, trochę soli i wlej wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez ok. 10 minut, w tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę i zrobić się miękki. W międzyczasie warto jest zajrzeć pod przykrywę i upewnić się, że ryż nie przywiera(...)wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam Wam również: Pilaw z bobem i szparagami Pilaw z kurczakiem i granatem Korzenny pilaw z bobem
Chilli Czosnek i Oliwaprzede wszystkim baardzo zdrowa zupka. Jarmuż zawiera wapń, wit. A, wit. B, wit. C, beta-karoten, żelazo; odmładza organizm i działa przeciwzapalnie. To tylko niektóre zalety tego niedocenianego warzywa :) Chipsy z jarmużu możecie przygotować jako przekąskę zamiast klasycznych chipsów. Przed podaniem posypcie je odrobiną soli i/lub ulubionymi przyprawami. Mus może nam posłużyć jako dodatek do różnych mięs(...)dyni: 250 g dyni kilka liści świeżej bazylii 1 żółta papryczka chilli Chipsy z jarmużu: kilka listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa (4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka 1/2 łyżki zielonej pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody
Tajskie smakiprzepis na niezwykle rozgrzewające danie rodem z kuchni indyjskiej. Marynowana w jogurcie, rozpływająca się w ustach jagnięcina, duszona w aromatycznym sosie pomidorowym pełnym warzyw i dalekowschodnich przypraw przypadnie do gustu każdemu. Danie nie jest pikantne jak kurczak tikka masala Jamiego Olivera , chociaż każdy może regulować ostrość według własnego uznania. Polecam dla całej rodziny! Scroll down for recipe in English Tikka(...)cukru (mniej lub więcej do smaku) 1 łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki śmietanki 30-36% 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry, plus więcej do podania ugotowany ryż do podania Przygotowanie: W celu przygotowania marynaty, wymieszaj w misce wszystkie jej składniki, łącznie z jagnięciną i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą
karmelowypapirusie. Paprykę pokroić kostkę, a ogórka i cebulę w niewielkie ćwiartki. Na dno słoika wsypać garść sałaty i połowę warzyw, następnie przełożyć kurczaka, drugą część warzyw i sałatę. Dzień 6. Omlet na słono z szynką i warzywami Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki 50 ml mleka szczypta soli 20 g szynki(...)Pokroić na 4 części i przełożyć do pudełka. Dzień 7. Frittata z salami Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 3 łyżki ugotowanego makaronu (w kształcie ryżu) 1 jajko 3 łyżki mleka kawałek papryki (różne kolory) 3 plastry salami 3 plastry sera Przygotowanie: Jajko roztrzepać w mleku, dodać ugotowany makaron (można ugotować dzień wcześniej), pokrojoną w kostkę
KuchniaWeDwoje.plW lecie rok temu robiłam swoje pierwsze suszone pomidory, długo się wahałam, jak i kiedy je wykorzystać. Wybór padł na sobotni obiad, bo chciałam go trochę
Pasja Smakuarachidowy. Na gorący, wsypujemy początkowo małą ilość ryżu, aby sprawdzić, czy olej się rozgrzał. Jeżeli ryż zacznie zmieniać barwę, a olej lekko się spieni, znaczy, że możemy wsypać pozostałą część. Smażymy, często mieszając, dodajemy sól. Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę na kuchence. Gotujemy do chwili, aż ryż wchłonie prawie całą wodę. Wyłączamy kuchenkę(...)zostawiamy przykryty garnek na 20 minut. Po 20 minutach ryż jest gotowy. W międzyczasie kroimy warzywa – paprykę w paski, cebulę i szalotki w piórka, czosnek na plasterki, zieloną cebulkę wzdłuż na połówki, rzepę – używając obieraczki do warzyw – na długie paski. W woku rozgrzewamy olej arachidowy i porcjami smażymy na rumiano mięso. Umażone przekładamy do miski i smażymy
mojewypiekiinietylkoSkładniki do sosu tikka masala: - 5 pomidorów (lub kartonik przecieru) ja swoich nie obierałam, bo były z przydomowej szklarni, a jak wiadomo skórka ma najwięcej witamin, ale jeżeli używamy warzyw ze sklepu lepiej pozbawić je skórki ze względu na środki chemiczne używane do pędzenia pomidorów i wydłużania ich trwałości. - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - 1 papryczka chilli - 1 łyżeczka(...)całość się nie przypaliła. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mleczko kokosowe, śmietankę, cukier, ocet, sól oraz pieprz. Wkładamy do sosu podsmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem (można go przybrać liśćmi curry). Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakukurczaka przeciąć na mniejsze porcje. Z jednej podwójnej piersi kurczaka powinny powstać 4 kawałki, czyli łącznie będzie 8 kawałków mięsa. Piersi przyprawić solą oraz pieprzem. Obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć kawałki mięsa. Przygotowane piersi przełożyć do garnka, zalać 1,5-2 szklankami wody, wsypać suszone warzywa i gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Zieloną pietruszkę(...)garnka. Dzięki temu sos się zagęści. Całość gotować jeszcze parę minut na małym ogniu. Sos posmakować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Przygotowane danie podawać, np. z ugotowanym ryżem
Ugotowaćchcieć więcej?! W składzie karm znaleźć można KURCZAKA I OWOCE MORZA. Dlaczego? To świetne źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kurczaki pochodzą z wolnego wybiegu, a ryby i kryl są wolne od zanieczyszczeń. JABŁKA I WARZYWA Z karmą psiak zjada średnio jedno jabłko, zawierające ok. 30 witamin, wiele minerałów i błonnik dziennie co wpływa świetnie na jego metabolizm(...)Wyprodukowane w Danii Do wyboru są 4 karmy: Dla szczeniaka i matki FREJA - bez zbóż i glutenu Dla psa dorosłego IDUN - bez kukurydzy, soi, pszenicy, ryżu Dla psa wrażliwego i skłonnego do alergii SIF - bez zbóż i glutenu Dla psa seniora MIMER - karma na stawy, bez kukurydzy, soi, pszenicy, ryżu
Czarnawisienkasię wywarze z drobiu i warzyw. Do tego dobry koncentrat pomidorowy i kremowa śmietanka. U mnie na jednej porcji się nie kończy! 1,5 l wody 1 ćwiartka z kurczaka 1 kostka rosołowa 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do zup 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 marchewki 1 korzeń pietruszki (duży) 1/4 korzenia selera 1 liść pora (zielona część(...)dokładamy wszystkie obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołowa i przyprawę uniwersalną. Gotujemy do miękkości mięsa i warzywa na wolnym ogniu. Wyjmujemy z wywaru. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do miseczki odlewamy trochę zupy, dodajemy mąkę i śmietanę. Energicznie mieszamy i przelewamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Wyjęte z zupy warzywa i mięso kroimy, przekładamy
VioletoweKucharzeniezespól policystycznych jajników), więc bierze hormony, dlatego nie może jeść takiego mięsa, bo wiadomo że spożywając kurczaki spożywamy także hormony jakimi były karmione, a to dla niej byłoby za dużo. Stąd podstawą rosołu jest indyk, wzbogacony o mięso wołowe. Do tego dużo warzyw, zioła, wolne gotowanie i powstaje nam pyszny, esencjonalny wywar, który można wykorzystać do przygotowania wielu bezglutenowych(...)Pamiętać należy, że zabronione dodawanie jest wszelakich przypraw typu maggi, vegeta czy kostki rosołowe. Taki wywar na mięsie i warzywach naprawdę już niczego takiego nie potrzebuje. W przypadku rosołu został on podany z makaronem ryżowym gdyż wszystkie inne nie wchodzą w grę. Córka jest na bezglutenie, więc zwykły makaron odpada (co prawda można użyć makaron bezglutenowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikJest to pomysł na szybki i prosty sposób na codzienny obiad. Idealnie nadaje się do serwowania z ryżem a leśne grzyby nadają temu daniu niepowtarzalnego aromatu. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka(...)solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz zahartowaną śmietaną ( śmietana wymieszana z kilkoma łyżkami sosu ). Całość wymieszać i gotować tak długo aż sos zredukuje
Świat SmakuKurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bulgur, warzywa, passata pomidorowa i ser...... ja zjadłam dwa talerze:) Składniki (minimum 3 osoby pojedzą :): 1 szklanka drobno posiekanej włoszczyzny (u mnie cebula, seler, pietruszka) 2 łyżki oleju 300 g kurczaka sól, pieprz, papryka słodka w proszku 200 g kaszy bulgur 1,5 szklanki wrzątku 1 szklanka passaty pomidorowej 100 g sera żółtego 1 łyżka masła oregano Kurczaka umyć, osuszyć(...)podsmażyć kurczaka, wyjąć. Na tym samym oleju podsmażyć włoszczyznę, wsypać kaszę, zalać wrzątkiem, posolić, gotować ok 15 minut aż kasza wchłonie wodę. Do ugotowanej kaszy dodać masło, wymieszać, na górę ułożyć kurczaka, passatę pomidorową, posypać oregano i startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku ok 15 minut (temperatura 180 stopni z termoobiegiem) Smacznego! P.S. Zamiast kaszy można użyć ryżu, zamiast passaty
coolinarny