dzisiaj zapraszam Was na hinduski curry gobi motor. Gobi motor to curry z kalafiora i zielonego groszku. Jest to wegańskie curry ale często je robię jako dodatek do grillowanego kurczaka . Bardzo aromatyczne danie zresztą jak wszystkie inne dania pochodzące z hinduskiej kuchni . Jeśli bardzo lubicie bezmięsne hinduskie curry to proponuję również curry dahl . Hinduskie curry Składniki: 4 porcje 1 mały(...)Zgnieć w moździerzu i z resztą przypraw dodaj do warzyw. Podziel kalafior na małe różyczki. Dodaj do warzyw wraz z przecierem. Zalej kokosowym mlekiem i gotuj curry przez 15 minut. Na koniec dodaj zamrożony groszek i gotuj przez 5 minut. Na koniec dodaj pokrojoną świeżą kolendrę. Podaj curry z ryżem lub naan . The post Hinduskie curry gobi motor
codojedzeniaryżem lub makaronem. Ekspresowy, sycący i smaczny obiad. Przepis, który podaję jest wypadkową wielu, które robiłam korzystając z różnych źródeł. Sos nie jest ani zbyt słodki ani zbyt kwaśny. Bardziej słodki niż kwaśny:) Dzieciaczków u mnie trójka, więc smaki muszą być łagodne inaczej musiałabym jeść wszystko sama:) Składniki na 4 porcje: 45-50 dkg fileta z piersi kurczaka(...)pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek - ok. 2 min. Po tym czasie dorzucić marchewkę i dalej podsmażać ok 2 min. Następnie odłożyć warzywa na bok patelni, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron ok 3 min. Dodać ananasa i wszystko wymieszać. Trzymać jeszcze na wolnym ogniu ok. 3 min. Mieszać
Maślane ciasteczkoBROKUŁA I PIERSI Z KURCZAKA: 1 brokuł 2 piersi z kurczaka 2 jajka 3 łyżki mąki (ja użyłam ryżowej ale orkiszowa czy pszenna też nie będzie zła) sól i pieprz olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia Brokuł myjemy i blanszujemy w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu kroimy go na malutkie kawałeczki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną(...)brokuł i mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Takie kotlety z brokuła i piersi z kurczaka, możesz podać z kaszą lub ryżem ale równie dobrze smakują, na zimno więc śmiało możesz je zabrać, ze sobą do pracy SMACZNEGO A jeśli potrzebujesz innego przepisu na przyrządzenie brokuła to polecam POLĘDWICZKI
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiikurczaka; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; 1 duża czerwona papryka; 250 g pieczarek; 2 ząbki czosnku; Pęczek szczypiorku; 300 g białego ryżu; 2 + 4 łyżki sosu sojowego, jasnego; Sok wycisnięty z 1/2 cytryny; 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody; Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir, sól, pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż(...)przyprawę do potraw chińskich, imbir, curry, sól i pieprz) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i razem przez krótką chwilę podsmażać. Podsmażone mięso ściągnąć z patelni. Następnie podsmażyć warzywa: cebulę, pieczarki, paprykę i marchewki. Na rozgrzany na patelni świeży olej wrzucić pokrojone warzywa i wszystkie razem, na dużym ogniu, przez krótką chwilę podsmażać. Warzywa powinny być chrupkie! Na patelnię
Gospodyni MiejskaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: mięso z zupy (u mnie udko kurczaka), mała marchewka
JejKuchniaZbliżała się pora obiadu, wiedziałam jakie mam składniki, ale jak zawsze to bywa, nie do końca wiedziałam co powstanie. Przygotowałam kuskus, a wcześniej obsmażyłam kurczaka w
Moja smaczna kuchniapodobna do ryżu. Moje zdanie na jej temat - smakiem mało przypomina kaszę, szybko się ją przyrządza, jest bardzo wydajna, syta i świetnie łączy się z potrawą. Gdzie można kupić bulgur? Ameryki nie odkryję, oczywiście, że naleźć można ją w sklepie SKWORCU . Składniki na 3 -4 osoby: 1 szklanka kaszy bulgur Skworcu 1 duży filet z kurczaka 1/2 opakowania mrożonej(...)ziaren słonecznika uprażonego na suchej patelni Wykonanie: W woku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Posypujemy sola prowansalską, ognistą mieszanką i pieprzem i dusimy klika minut. Po tym na mięso wkładamy mieszankę mrożonych warzyw, przykrywamy i dusimy do momentu, aż warzywa będą kruche. W tej mieszance najwięcej czasu potrzebują pędy bambusa, więc
Blondynka GotujeCześć Wam, dzisiaj pokazuję Wam pomysł na kurczaka rodem z kuchni chińskiej, która bardzo mi smakuje. Kurczak w sosie sezamowym z warzywami. Danie robi się na prawdę szybko, nie wymaga żadnych większych umiejętności. Mięso kurczka jest mięciutkie, smaczne i aromatyczne a sam sos, co tu dużo gadać paluszkami się woka wylizuje ehheeh. Idealne danie dla tych, którzy wrócili z pracy(...)kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki, aby nadawały się na kęs. Dodajemy do woka wraz z przyprawami (miód, anyż, chili), ciągle mieszając podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy wodę, pastę sezamową i bulion w proszku z krewetek, dusimy dalej przez 10 minut. Doprawiamy octem ryżowym, solą i ewentualnie odrobiną chili. Gotowe danie skrop olejejm sezamowym. Kurczaka możecie podawać z ryżem, nudlami
SMYKWKUCHNIJeśli więc macie dość filetów w panierce i wszelkich nuggetsów, to zachęcam Was do przygotowania tej wersji fileta :-) Na pewno Was nie zawiedzie :-) SKŁADNIKI 3 pojedyncze filety z kurczaka 3 plasterki sera topionego 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 2 - 3 łyżki oleju sól, pieprz woda Filety myjemy, oczyszczamy z wszelkich żyłek i cienko(...)warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, a na dno wlewamy trochę wody, żeby się nie przypaliły. Przykrywamy i dusimy przez chwilę, aż warzywa zmniejszą swoją objętość. Następnie układamy na nich mięso "zapięciem" do góry i posypujemy natką (jeśli na patelni zrobiło się za sucho dolewamy trochę wody), ponownie przykrywamy i dusimy aż mięso zacznie mięknąć. Przekładamy je na drugą stronę, warzywa
Czary - gary w kuchniryżem, czy kaszą. Ponieważ dania z dynią ostatnio są coraz popularniejsze, może Was zaskoczę, że nie jest to modna nowinka a potrawa kuchni podkarpackiej. Przepis pochodzi od Pani Janiny Olszowy, wyjątkowej kobiety i znawczyni lasowiackiej kuchni, która prowadzi warsztaty kulinarne w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Składniki: 1 kilogram surowej dyni 600 g piersi z kurczaka 300 g papryki(...)kurczaka myjemy, osuszamy i również kroimy w słupki. Do garnka z grubym dnem wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody, wrzucamy cebulę i paprykę. Dodajemy 1/2 łyżki masła, dużą szczyptę soli oraz cukru i dusimy do miękkości. Dokładamy dynię i razem dusimy jeszcze 10-15 minut. W tym czasie na pozostałym maśle smażymy kurczaka, którego dodajemy do garnka z warzywami, natomiast
Trzeci talerzteż świetnie pasował do orientalnego curry, warzyw z patelni i jasnych mięs. Spróbujcie! Ryż gotujemy na sypko – podstawowy sposób gotowania ryżu wymaga użycia 2 części wody na 1 część ryżu, ale ryż będzie wtedy kleisty. Żeby ryż ugotować na sypko weźcie 4 lub nawet 5 części wody na część ryżu. Ryż przed gotowaniem płuczemy na sicie(...)żeby pozbyć się z niego skrobi i kleistości. Opłukany ryż przekładamy do garnka z lekko osoloną wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu, pod uchylonym przykryciem. Po 15-18 minutach sprawdzamy czy ryż już ugotowany i odcedzamy wodę. W szerokim rondlu lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy dwie-trzy łyżki oleju ryżowego. Na gorący tłuszcz wrzucamy czosnek, dwukrotnie
Karo in the KitchenRyż z warzywami może pełnić rolę samodzielnego dania - idealnie pasuje jako lunch box do pracy czy szkoły, ale też może być dodatkiem do dań obiadowych. Uwielbiam go podawać z różnego rodzaju placuszkami lub kotlecikami. Robi się go bardzo szybka, a do tego jest smaczny i zdrowy! Składniki: 2 torebki ryżu parabolicznego 1/2 brokułu 200 g mrożonego groszku z marchewką(...)oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę z groszkiem gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i masła. W misce łączymy wszystkie składniki: ugotowany ryż, różyczki brokuła oraz marchewkę z groszkiem. Dodajemy kukurydzę oraz ziarna
Kuchnia MagdaLenysię i co jakiś czas staram się przygotować tę ptaszynę "jakoś inaczej". Tym razem będą to pieczone udka przyprawione w stylu orientalnym. Składniki (2 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka mieszanka warzyw chińskich (ja użyłam gotową mrożonkę) chili imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry(...)zawiązuję z jednej strony. Miskę w której leżało mięso popłukuję odrobiną wody - do tego dolewam małą łyżeczkę sosu sojowego i wlewam płyn do rękawa. Na udka układam solidną garść warzyw chińskich. Zamykam rękaw. Piekę w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50-60 min. w temperaturze 185-195 stopni. Następnie zawartość rękawa "wyrzucam"do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia opiekam jeszcze
Kuchnia po mojemuciecierzycą i kurczakiem palony łosoś z kapustą kiszoną curry curry z kurczakiem zielone warzywne curry curry z ziemniakami i fasolką sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem sałatka z kurczakiem curry i granatem keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera ------------------------------------------------------------- Curry z dynią Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 spora cebula 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1 marchewka(...)Pieczone plastry dyni kroimy w grubą kostkę, dodajemy do warzyw. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 5 minut, żeby dynia się nie rozpadła. Jeśli Wasza dynia jest bardzo miękka, skracamy czas gotowania. Curry przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane posiekana natką lub kolendra. Podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu
Kulinarne przygody Gatitygotuje się jeszcze dłużej!), czy może zniechęca mnie jej wcześniejsze mycie? Sama nie wiem. Ale z braku laku, ryżu i ochoty na jedzenie makaronu postanowiłam ją dziś przygotować i zaryzykować. I było warto! Składniki: 1 x pierś kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki wody 1 łyżka oliwy marynata: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, czosnek(...)papryka ostra w proszku, szczypta soli pieprzu 1 duża marchewka, 1/2 szklanki groszku zielonego, 4 duże pieczarki, 1/2 cebuli pieprz, sól, papryka słodka w proszku, pieprz, sól Przygotowanie : Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z wszystkich niechcianych rzeczy. Wkładamy go do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do lodówki na 20 minut. Kaszę jaglaną najpierw płuczemy kilka razy w letniej
Kitchens Alphabet