dag.pieczarek 1 cebula przyprawa do kurczaka oregano bazylia sól himalajska lub morska pieprz biały olej ********************************************** Piersi kurze płuczemy,osuszamy i rozbijamy na płaty.Pieczarki płuczemy ,oczyszczaniu i osuszamy,kroimy w kosteczkę.Cebulę obieramy i siekany drobno.Cebulę szklimy , dodajemy do niej pieczarki i smażymy do miękkości ,przyprawiamy solą i pieprzem , wstydzimy farsz.Dodajemy pomidory suszone .Kurczaka lekko solimy ,pieprzymy , posypujemy ziołami(...)roladkę.Rolady obsypujemy przyprawą do kurczaka i lekko skrapiamy olejem z suszonych pomidorów.Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i Pieczemy ok.1 godziny ( do miękkości w 180 st.)lub panierujemy w jajku i bułce tartej i smazymy na zloty kolor.Roladki możemy też upiec w rękawie do pieczenia!.Gotowa potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem z sosami lub bez jeśli danie ma być
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzepadam ze względu na kleik, który pojawia się przy obróbce termicznej tego warzywa. Istnieją jednak wersje gumbo zagęszczane w polskim stylu - zasmażką z mąki pszennej. Szczerze przyznam, że następnym razem, gotując gumbo, zrezygnuję z zagęstnika - wolę mocniej odparować sos. Składniki (na 3-4 porcje): podwójna pierś kurczaka pół pętka kiełbasy jałowcowej cebula łyżka mąki 3 łodygi selera naciowego pół czerwonej(...)włoskiego) płaska łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki suszonego oregano szczypta tymianku czarny pieprz sól Do garnka wlać pół litra wody. Zagotować. Pierś kurczaka pokroić na kawałki, a kiełbasę jałowcową na plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić kurczaka i kiełbasę. Obsmażyć i przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Przełożyć
Weekendy w domu i ogrodzieOdwieczny problem wielu pań domu: co zrobić z gotowanym mięsem z zupy? U mnie z reguły trafia ono ponownie do garnka, ale np. kiedy gotuję rosół z całego kurczaka i mięsa jest na prawdę dużo, mimo, że część trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo. Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię(...)zemleć w maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej cebulą. Dodać jajko, ok 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, paprykę do smaku oraz natkę pietruszki. Zmoczonymi w wodzie dłońmi formować kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Sos: Cebule podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone papryki.Podsmażamy, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte pieczarki
Walijskie Pichceniesmaku Umyć mięso. Przekroić ćwiartkę na pół. Obrać warzywa ( cebulę zostawić w łupinie zdejmując tylko wierzchnią warstwę.). Rozgrzać suchą patelnie i ułożyć na niej pokrojone warzywa , ziele angielskie, liście laurowe, goździk, pieprz ziarnisty i opiekać aż się zrumienią tak by pojawił się na nich naturalny karmel. Włożyć mięso , opieczone warzywa z przyprawami , grzybek i lubczyk do garnka. Zalać 4 szklankami(...)usunąć skórę, chrząstki i kości. Warzywa podzielić na te do sałatki i resztę ( nie potrzebne wyrzucić razem z kośćmi)** W garnuszku rozgrzać masło. Wlać mleko i śmietankę. Wrzucić sery i ogrzewać na małym gazie aż się rozpuszczą. Doprawić utartą gałką muszkatołową, otartą skórką z cytryny i sokiem cytrynowym. Włożyć mięso i podgrzać. Podaję z ryżem i marchewka z groszkiem
Buniabaje w kuchniSkładniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 0,5 kg zielona papryka 1 szt czerwona papryka 1 szt marchew 2 szt cebula 1 szt pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt (lub mrożonka typu mieszanka chińska) czosnek 1 ząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej do smażenia woda(...)pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Jeśli używamy suszonych grzybów mun, trzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski. Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać wodę. Doprawić solą, pieprzem
głodny alergikBardzo ciekawa propozycja obiadowa dla dzieci: połączenie warzyw, owoców i piersi kurczaka w jednym. Soczyste i słodziutkie mango, na zmianę przekładane plasterkami pieczonego kurczaka, a na wierzchu orzeźwiająca i świeża (głownie za sprawą kolendry) salsa z ogórków, cebulki oraz soku z limonki. Całość tworzy kolorową piramidkę, która na pewno zainteresuje dzieciaki swoim wyglądem, a tym samym skłoni je do poznawania(...)solą. Powinna powstać drobna sałatka o wyraźnie orientalnym i świeżym smaku. Upieczoną pierś kurczaka kroimy w plasterki w poprzek włókien. Układamy na talerzu na przemian najpierw plasterek mango, potem kawałek kurczaka itd. Na wierzch nakładamy porcję salsy (1-2 łyżki). Podajemy najlepiej z ryżem (ja użyłam ryżu brązowego). Smacznego
MyCookBook.plSUPER SZYBKIE PIEROŻKI Z CHLEBA TOSTOWEGO Zaskakujące pierożki z chleba tostowego z kurczakiem w gyrosie, kremowym serkiem, jajkiem oraz sałatą w środku. Przygotowuje się je rzeczywiście
Moja Książka KucharskaJest to potrawka z nutą orientu. Jest sycąca i lekka. Fasolka jest chrupiąca, a kurczak soczysty. Sezam i sos sojowy nadają charakterystycznego smaku, dzięki czemu potrawka
Kuchnia Paulettespapryka staną się miękkie (może to trwać do 2 - 3 godzin, w zależności od jakości i gatunku wołowiny oraz wielkości kostek mięsa). Pod koniec duszenia, gdy mięso i warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat pomidorowy (4 łyżki). Przyprawić ostrą papryką w proszku (1/2 łyżeczki), solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego na patelni oleju(...)karkówki wołowej. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały. Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy. Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi czy z pieczywem. Boeuf Stroganow idealnie nadaje się do mrożenia . Wystarczy jedynie włożyć porcje gotowego, wystudzonego gulaszu do woreczków strunowych przeznaczonych do kontaktu z żywością
Gospodyni MiejskaUwielbiam dania, które mogę zrobić w mig ! Lekkie, sycące i smaczne ! Polecam risotto z kurczakiem i szparagami, w nieco odmienionej
kolorowotorcikowoLatem mam niezwykłą chęć na pomidory w różnej formie. Cieszę, że mój wewnętrzny zegar smakowy zgrywa się z sezonem, chociaż nagrzane mieszkanie nie sprzyja kulinarnym eksperymentom
Życie zamknięte w smakuzapiekanki z makaronem, ryżem itp. Pora chyba więc wziąć się w garść i przysiąść nad tym na dłuższą chwilę. Na pierwszy ogień - Chicken Pie wg Jamiego. W oryginalnym przepisie autor przygotowuje wszystko od początku, tzn. piecze specjalnie kurczaka itd. Ja wykorzystałam mięso z ćwiartek, na których gotowałam rosół. Oszczędność czasu oraz zagospodarowanie kurczaka i marchewek z rosołu, czyli niemal(...)ćwiartki. Podsmażamy na drugiej patelni na pozostałym maśle. Obieramy mięso z ćwiartek kurczaka i rwiemy je na kawałki (mogą być również większe). Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Dodajemy przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Do kurczaka wlewamy wino, dodajemy marchewkę, ziemniaki, pieczarki, sok z cytryny oraz śmietankę. Gotujemy razem przez chwilkę
bistro mamapłaska ryba. Filety z gładzicy są cienkie i dosyć spore. Odkryłam, że swobodnie mogę je zwinąć jak roladki z wieprzowiny czy roladki z kurczaka . Przyprawiłam je na ostro i idealnie pasują do delikatnego w smaku ryżu. Ryby na obiad mogę jeść codziennie. Wiadomo, ryby są smaczne i zdrowe. Staram się je przyrządzać najczęściej jak mogę, przynajmniej 2 razy w tygodniu(...)czerwone chili sok z cytryny sól i pieprz do smaku 1 jajko tarta bułka lub zmielone migdały do panierki 4 łyżki ziemniaczanej mąki ghee do smażenia Kolorowy ryż 400 g ugotowanego ryżu, ostygniętego 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 100 g fasolki szparagowej 1 marchewka 1 łyżka szczypiorku 1 zielona papryka 2 łyżki oleju 2 pak choi 1 łyżka
codojedzeniapierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był(...)Składniki : 4 ćwiartki kurczaka 200 ml mleka kokosowego 4 łyżeczki mieszanki curry pół pęczka kolendry lub garść listków tajskiej bazylii 3 papryczki chilli łyżeczka startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru mielonego sok z jednej limonki sól i pieprz do smaku łyżka oleju kokosowego łyżka czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy
Niezły Młynek