makaron z warzywami. Dzisiaj, kiedy już nie muszę kombinować, bo wszyscy jemy to samo albo podobnie, czuję wielką ulgę, że etap gotowania osobnych dań dla maluszka mam za sobą. A piszę o tym wszystkim, bo dzisiejsze danie to właśnie idealny przykład. Jest jedno, a i tak dzieci jedzą inaczej. Franek nie lubi boczku, więc dostaje samego kurczaka, szpinak uwielbia(...)więc sos wciąga nosem, zamiast soczewicy musiałam mu jednak ugotować ryż ;) Hania zjadła soczewicę, ale nie zjadła sosu, bo "mamo, wiesz, że nie przepadam", ale zjadła roladki w boczku. Mąż zjadł tak samo jak Hania. Mimo kilkuletniej mojej pracy nad nim, ciągle nie udało mi się przekonać go do szpinaku, choć jarmuż już je. Ja zjadłam wszystko
bistro mamaDziś zapraszam na danie kuchni indyjskiej. Jest zdecydowane w smaku, bardzo aromatyczne. Z tego względu lubimy zjeść je jedynie raz na jakiś czas. :-) Najlepiej pasuje do ryżu. 500g filetów z kurczaka 2 czerwone papryki 1 duży por 1 cebula 2 marchewki przyprawa curry (do smaku, około 2 łyżeczki) sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra olej natka pietruszki 1. Filety, paprykę(...)plastry, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Filety podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia, obsypujemy przyprawami: 1 łyżeczką curry, szczyptą soli, pieprzu i papryki ostrej. Dodajemy warzywa, dusimy do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą. 3. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy pozostałe curry i przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchniKremowe i lekkie, z dodatkiem śmietanki. Pasuje do ryb i kurczaka, ale może także stanowić samodzielne danie. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 mała marchew żółta kilka różyczek kalafiora szklanka marchewki mini(...)szklanki słodkiej śmietanki posiekana lub suszona natka pietruszki lub lubczyk sól, pieprz W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, mieszając. Wlać gorący bulion, dodać warzywa. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie. Wlać śmietankę i gotować do odparowania prawie całego płynu. Przyprawić solą
Czerwień i błękitpora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać do warzyw bo potrzebuje trochę więcej oleju przez to że jest "pomazany" masłem orzechowym. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy (papryczki kruszymy przed dodaniem), polewamy sosem sojowym i odrobiną wody(...)około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego
Lubczyk i Waniliarondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka marchewkę, por , pomidorki . Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć. Dolać około 2 szklanek wody lub bulionu warzywnego i dusić do miękkości . Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu warzywnego. Tak przygotowane mięsko z warzywami można już podawać. Jeśli chcecie zrobić(...)tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody. Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliGdy nie mamy ogródka lub jest brzydka pogoda a mamy ochotę na obiad z grillowanym mięsem, polecam domowe szaszłyki z piekarnika. Podałam je z ryżem (z
Ana Mari's worldpiersi z kurczaka 1 cebula kawałek pora kilka marchewek pietruszka 1 łodyga selera naciowego kilka ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól Na zupę : wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić 2 łyżeczki nasion kolendry 0,25 łyżeczki nasion kozieradki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 łyżeczki ryżu 0,5 łyżeczki ziarenek czarnego(...)mleczka kokosowego (użyłam śmietany) sok z cytryny (do smaku) sól Przygotowanie : Wszystkie składniki wywaru umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Kolendrę, kozieradkę, kmin, koper włoski i ryz uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydobywać się z nich aromat, ale uwaga aby ich nie przypalić! Następnie utrzeć
Codzienne Gotowanietygodniu to u mnie znajdziecie podsumowanie błyskawicznych piątków . I tak oto prezentuje się dzisiejsza lista : Kasia Brus chetta al pomodoro Makaron z warzywami Sałatk a warstwowa z czarnym ryżem i tuńczykiem Dian a Masełko z kremówki Kruche ciasteczka z kokosem i pistacjami Agnieszka Łosoś pieczony na pomidorach Marzena Kwiaty cukinii nadziewane ricottą Bożena Bułeczki(...)shake bananowy Monika Placki z zielonej cukinii z pieczarkami Justyna Tarta z czarną porzeczką i płatkami migda ł owymi Marta Sałatk a z rukolą , kurczakiem i żółtymi pomidorkami koktajlowymi Marzena Owsianka z owocami Małgosia Jajka dekorowane na śniadanie Dziękujemy za kolejne przepisy i zapraszamy za tydzień
Magiczne Życie Martyjakości sezonowych produktach, pochodzących od sprawdzonych dostawców, przygotował Szef kuchni Maciej Majewski. Miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu prezentującym nowe menu. Zaprezentowane zostały nam: Łosoś, dynia, cykoria, chrupiący ryż Ostrygi z kurczaka, risotto ziemniaczane, trufla Filet jagnięcy confit, topinambur, jarmuż Pistacje, oliwa z oliwek, zielona herbata Oprócz prezentowanych dań, w menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia bałtyckiego w stylu gravad(...)łososia, filet z sandacza z risotto z pęczaku, małżami i sosem grzybowym, filet jagnięcy confit z purée z topinamburu i jarmużem, pierś z kurczaka z rzepą i grzybami, wolno gotowane policzki wieprzowe z zimowymi warzywami oraz purée z chrzanem, kurczaka po normandzku z cydrem lubelskim oraz spätzlami, carpaccio z ananasa, z estragonem i sorbetem z trawy cytrynowej, duszoną łopatkę
królestwo garów2 kabaczki 2 piersi z kurczaka ok. 40 dag sól, pieprz, słodka i ostra papryka, rozmaryn Kurczaka i kabaczka myjemy i kroimy w dużą
Humanistka w kuchnigorącym sosem. Wybierzcie swój ulubiony: biały, jaśminowy, brązowy lub dziki. Moim zdaniem wszystkie pasują, ale najlepszy jest ryż jaśminowy :) Nie pomijajmy żadnego ze składników, tylko wyważone połączenie ich wszystkich zaowocuje pysznym sosem :) Składniki : 300 g filetu z piersi kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki soku z ananasa 3 łyżki(...)minut. Dodać ananasa i podlać warzywa odrobiną wody. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Przygotować sos. W misce wymieszać sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy i ananasa oraz koncentrat. Dodać cukier i mąkę, rozmieszać. Sos wlać do warzyw i dusić ok. 5 minut. Dodać mięso i gotować jeszcze chwilę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Ryż ugotować zgodnie z opisem
Chocolate Muffin BlogDelikatna odmiana zupy ogórkowej. Ugotowana na piersi z kurczaka, z dodatkiem pysznej kaszy jaglanej i zabielona śmietanką. Nic dodać - nic ująć. Pychota! Składniki: pi erś
Walijskie Pichceniejako dodatek do dań mięsnych, na przykład pieczonych filetów z piersi kurczaka w bezglutenowej panierce , czy też rybnych. Można ją także potraktować jako osobne danie i zjeść ją na drugie śniadanie czy też kolację. Zielono znaczy zdrowo Polecam dodawanie tego typu sałatek do dań głównych zamiast standardowych ziemniaków, ryżu czy kasz, ponieważ antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne, które możemy dostarczyć(...)sposób w podstawowym posiłku są niezwykle istotne dla naszego zdrowia. Na pewno będzie nam łatwiej zjeść zalecaną ilość warzyw i owoców w ciągu dnia, jeśli w naszych posiłkach zastąpimy “wypełniacze” zieleniną. Po takim po łączeniu z pewnością zauważysz różnicę, zniknie uczucie ciężkości po jedzeniu a organizm z pewnością Ci za to podziękuje.Oczywiście nie rezygnujmy zupełnie z ziemniaków
Book of spellssmakuje. Jeżeli chcemy, żeby była gęsta ugotujmy ją razem z makaronem a podawajmy z pieczywem, np. bułeczką. Składniki: 2 filety z kurczaka 100 gramów makaronu w kształcie ryżu 2 garście włoszczyzny krojonej w paski 1 garść mrożonego groszku 3 łyżki masła(...)posypania Sposób przygotowania: Filety myjemy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz curry), gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk. Uzupełniamy wywar, wsypujemy makaron (ja makaron gotuję oddzielnie), warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy
Cukiernia Pychotkiciążową (a było ich wiele ;) i jak tylko odwiedzam dom rodzinny, mama przygotowuje ją dla mnie, więc same najlepsze skojarzenia :) Składniki: udko z kurczaka/ skrzydełka 2 marchewki, pietruszka, seler średni słoiczek szczawiu* 3 łyżki ryżu pół szklanki śmietany sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek jedno jajko na osobę * jeśli mamy świeży szczaw - myjemy go, odcinamy ogonki, kroimy w paski(...)czosnek do smaku. Udko zalewamy zimną wodą, gotujemy kilkanaście minut, zbieramy szumowiny, dodajemy domową vegetę, marchewkę, seler i pietruszkę i gotujemy. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą półtwarde wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut co chwile mieszając. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy przygotowany szczaw, mieszamy i chwilę gotujemy. Wyłączamy kuchenkę, do śmietany dodajemy gorącej zupy, mieszamy i wlewamy
NA MOIM TALERZUkurczaka i przyprawy curry, jednak jeśli macie możliwość to polecam użyć curry indyjskiego ze sklepów z egzotyczną żywnością a nie gotowej mieszanki z popularnych firm, bo te curry mocno różnią się w składnikach i w późniejszym smaku potrawy, ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego curry, tez będzie dobry efekt końcowy. To danie można zjeść samo albo z warzywami jako(...)posiłek tłuszczowy w diecie montignaca ale z kuskusem lub ryżem, gdy diety nie stosujemy. Inspiracja książka "Schudnij z Montignakiem". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkurczaka wraz z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz pastą curry. Po paru minutach dodać suchą soczewicę, kurkumę, curry oraz cukier do smaku oraz pieprz cayenne. Cukinię i dynię pokroić w większą kostkę, paprykę drobniej- dodać do potrawy. Dodać również fasolkę szparagową ( u mnie mrożona). Całość zalać bulionem oraz mlekiem kokosowym. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw(...)około 20 minut, do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Na sam koniec obficie posypać poszatkowaną natką pietruszki. Potrawę podaję z ryżem
W garach u GosiDobre to było :) Łatwe, smaczne, dziecko zjadło, czego chcieć więcej? Do tego mało składników i nieskomplikowane. Polecam. Składniki na 2 - 3 osoby: 2 podudzia z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 2 marchewki 4 średnie pieczarki 1 zielona papryka 1 łyżeczka mąki 100 ml wody 1 gałązka natki pietruszki olej sól pieprz biały(...)myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy ok. 15 minut. Mąkę mieszamy z wodą (zamiast wody możemy użyć śmietany) i wlewamy do mięsa. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Udka i warzywa nakładamy na talerze. Ja podałam z ryżem udekorowanym natką pietruszki. Ryż układałam przy pomocy obręczy do potraw . SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotuje