potem do pieca trafił kurczak zielonej bogini. W międzyczasie udusiliśmy czyli wołowinę z chorizo i rodzynkami – czyli przyrządziliśmy picadillo oraz ugotowaliśmy zupę z orzo. Na niedzielny obiad zjedliśmy kurczaka z kuglem i groszkiem. Wieczorem ugotowaliśmy penne, groszek i przysmażyliśmy prosciutto. Następnego dnia wystarczyło połączyć makaron z sosem alla vodka i danie było gotowe. Lancz na wtorek zrobiliśmy od podstaw(...)gotowe. Od podstaw zrobiliśmy też sushi bowl na piątek – przygotowaliśmy je w czwartek wieczorem. Ten przepis jest dziecinnie prosty – praca ogranicza się do ugotowania ryżu i posiekania warzyw. Ryż bardzo dobrze się mrozi – jeśli nie chce Wam się gotować go dwa razy w tygodniu (ryż jest potrzebny też do picadillo) – możecie od razu zrobić
Niedzielny kucharzmleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor(...)rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone
Codzienne GotowanieUlubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Składniki (dla 4-5 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g
Tajskie smakisauté , nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym , delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem , proste i szybkie, wegetariańskie leczo , zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :) Roladki z polędwicy(...)sporą polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu i nacinamy z dwóch
Ratunku obiadBardzo lubię dania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż
Buniabaje w kuchniwami dwoma: kurczakiem faszerowanym suszonymi pomidorami zrobionym na parze i zupą krem z kukurydzy i kurczaka. Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami na parze Składniki: 1 pierś z kurczaka (ok. 280 g) 5 sztuk pomidorów suszonych (ok. 100 g) Solidna szczypta czosnku granulowanego 1 brokuł 1 l wody Sól i pieprz do smaku Pierś kurczaka przemywamy i delikatnie rozbijamy(...)kawałki. Do misy multicookera wlewamy wodę, wkładamy koszyczek do gotowania na parze i układamy w nim kurczaka i brokuły. Zamykamy pokrywę. Wybieramy program STEAM/COOK – CHICKEN, a czas przygotowania 20 minut. Wciskamy przycisk START. W międzyczasie gotujemy w garnku kaszę gryczaną lub brązowy ryż. Przy najbliższej okazji sprawdzimy możliwość robienia wszystkiego razem, czyli kurczak (czy coś innego) się paruje
Marder&Marder ManufactureDanie idealne dla miłośników bardzo ostrych przypraw i smaków. Ostrości nadaje harissa – połączenie kolendry, papryki, kminu rzymskiego, czosnku i soli. Danie charakteryzuje się ostrym, przyjemnie palącym
VioletoweKucharzeniedość dużego garnka wlewamy wodę oraz wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy aż nie zmiękną. Cebulę oraz czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Tak samo kroimy paprykę. Mięso oraz paprykę dodajemy do cebulki. Całość podsmażamy(...)naszego bulionu. Gotujemy chwilę. Wlewamy mleczko kokosowe. Przyprawiamy do smaku. Jeszcze chwilę gotujemy. Przelewamy do miseczek i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Zupę można podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub zwykłym makaronem. Idealnie rozgrzewa a chłodniejsze dni. Smacznego
Health-Fit-LifeNazwałam ją wielkanocną bo idealnie będzie się komponowała na świątecznym stole. Mogłabym nazwać wiosenną bo idealnie wpasuje się do wiosennego obiadu. Mogła by być też imprezowa
Mój pomysł naOstatnio w mojej kuchni goszczą często dania lekkostrawne. Dzisiaj dla Was przygotowałam pulpeciki gotowane na parze. Dodatkowo wybrałam chude mięso i tu stawiam na drób - indyk
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipatelni, po smażeniu filetów, olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i chili i krótką chwilę (około 5 minut) podsmażać. Do podsmażonych warzyw dodać wodę, ketchup i miód i wymieszać. Na wierzchu ułożyć podsmażone kotelty i całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez 10 - 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed(...)oddzielonych od piersi polędwiczek). Ostrość dania można dowolnie regulować, zmniejszająć ilość papryczek chili i zastępując pikantny ketchup - łagodnym. Potrawa ma pyszny, słodko - pikantny smak. Kurczaka z tego przepisu można podawać z ziemniakami, ryżem czy ulubioną kaszą. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaCzęsto przyrządzam taki ryż jako dodatek do pieczonego lub smażonego kurczaka, możemy też usmażyć pokrojoną pierś i dodać do ryży, mamy wtedy smaczne kolorowe danie. Ryż zabarwiłam na żółty kolor kurkumą od firmy Skworcu . . Składniki: 2 torebki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 300 gram pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona 1,5 łyżki kurkumy(...)Skworcu curry ostra papryka sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, pieczarki i paprykę oczyszczamy , kroimy w kostkę , podsmażamy na rozgrzanym oleju. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do podsmażonych warzyw. Dodajemy ostudzony ryż , podsmażamy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą
Bajeczna Kuchniamały seler 1 cebula natka pietruszki sól i pieprz *************************** Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy , dodajemy drobno posiekaną cebulę , zeszklić , dorzucamy starte warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę.Smażymy,przekładany wszystko do garnka i zalewamy esencjonalnym bulionem.Gotujemy ok.30 minut.Dodajemy posiekaną matkę pietruszki,przyprawiamy.Smacznego!. PRZEPISY ,KTÓRE MOGĄ WAM SIĘ PRZYDAĆ -CZĘŚĆ DRUGA(...)pierwszy zaczynałam ha ha ,ale przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE Z KAWY PIEROŻKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI SAŁATKA ŚLEDZIOWA POD PIERZYNKĄ SOS CZEKOLADOWY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirosołu 80 gram rodzynek 1 łyżeczka octu 10% 2 łyżeczki cukru pieprz 100 ml śmietany 18% słodkiej Ok 3 łyżeczki mąki Wykonanie: Kurczaka myjemy, ćwiartujemy i gotujemy w osolonej wodzie z warzywami ( gotujemy rosół ). Gdy rosół będzie trochę podgotowany, odbieramy z niego ok. 250 ml i zalewamy nim rodzynki. Po ugotowaniu rosołu odbieramy od niego kolejne 250 ml, wlewamy(...)mieszamy i wlewamy do garnka z rodzynkami. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Pamiętajmy, że zawsze możemy dodatkowo doprawić i znaleźć odpowiedni smak dla siebie. Najlepiej smakuje podany z ryżem. SMACZNEGO
Smaki EwyPyszna potrawka, którą lubię robić w różnych wersjach. Szybka w przygotowaniu, zajmuje około 20-25 minut i możemy się delektować ciepłym posiłkiem. Gdy się spieszę zawsze
Kolorowy Przepisownik