ryż z warzywami i kurczakiem - 1766 przepisów (strona:58/118)

Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym 120

kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek. Uwagi:   Polecam podawać filety te z ryżem i warzywami

Gorący kąsek
Chiński kurczak z brokułami 659

Propozycja na dzisiejszy obiad bazuje na połączeniu typowo orientalnych smaków - imbiru, czosnku, chili i sosu sojowego, a to w towarzystwie warzyw, ryżu i mięsa kurczaka. Danie

Wyprawy kulinarne
Pierś z kurczaka z warzywami chińskimi (duża porcja ok. 425 kcal) 240

Danie mojej mamy - możemy przygotowywać je z ryżem, jak podałam poniżej, albo z makaronem ryżowym (ilość makaronu podobna do ilości ryżu). Obie wersje bardzo

Malowane smakiem
Ryż jaśminowy po tajsku 232

kurczaka po tajsku (to będzie temat kolejnego wpisu), dań z ryb , czy krewetek . Zaletą kuchni tajskiej jest bardzo swobodna kompozycja potraw. Używamy składników takich jakie lubimy i w takiej ilości, jaka nam pasuje. Oryginalność smakowa dań jest powodem, że kuchnia tajska jest bardzo popularna w Europie. Ryż jaśminowy sam w sobie jest wybitnie aromatyczny, a w towarzystwie warzyw

mojewypiekiinietylko
Curry z kurczaka w sosie saté 364

kurczaka, obtaczamy w powstałej na woku masie i smażymy na złotawy kolor.  Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy warzywa, sos rybny oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, i na małym ogniu gotujemy około 20 minut (lub do momentu w którym uznamy, że warzywa są wystarczająco miękkie). Tuż przed podaniem posypujemy orzeszkami ziemnymi (*papryczką chili, kolendrą).  Serwujemy z makaronem noodle lub ryżem

W mojej holenderskiej kuchni
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 299

kiszona papryczka chili mąka do zagęszczenia Przygotowanie:  Warzywa przysmażam lekko na maśle. W tym samym czasie nastawiłam w trzech garnkach (dopasowanych rozmiarowo do potrzeb konsumujących) wodę do zagotowania. Wrzuciłam kostki rosołowe - również dbając o zachowanie proporcji. Kiedy buliony już bulgotały - rozłożyłam proporcjonalnie po garnkach podsmażone warzywa. Do zmięknięcia potrzeba warzywom około 10 minut gotowania.W tym czasie można się zająć(...)warzyw i przypraw. Mój sos to prościzna - do gotujących się warzyw wtarłam dwa małe ząbki czosnku, odrobinę imbiru oraz wrzuciłam te same ostre specyfiki. Kiedy warzywa były miękkie wystarczyło zagęścić sosy mąką i gotowe. Niestety nie doszłam jeszcze jak w naszej knajpce przygotowują pyszną, chrupiącą panierkę do mięsa - dlatego mojego chińczyka podaję z typowo polskim kotletem "schabowym" z piersi kurczaka

Kuchnia po mojemu
Piersi kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi 149

Piersi z kurczaka można przygotować na wiele sposobów i wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj upiekłam je pod pierzynką z natki pietruszki, orzechów włoskich, czosnku oraz

Oryginalny smak
Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem 127

warzywa będą już miękkie, dodajemy suszone oregano, ostrą paprykę w proszku. Doprawiamy do smaku. Po chwili gasimy płomień. Tak przygotowany gulasz warzywny podajemy z kaszą gryczaną posypaną parmezanem. W wersji mięsnej do potrawki można dodać ulubione porcje kurczaka lub innego drobiu. Świetnie sprawdzi się mielone mięso, tak jak np. do chilli con carne. Kasze wtedy można zastąpić ryżem

Moja smaczna kuchnia
Leczo z Cukinii. Przepisy: Pomysł na Jednogarnkowy Obiad: Dietetyczna i Wyjątkowa - Moja Ulubiona Wersja Leczo z cukinii. 409

kurczaka , podsmaż chwilkę. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj zawartość patelni. Dopraw i duś pod przykryciem (podlej niewielką ilościa wody) przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. W tym leczo z cukinii kolor czerowny musi przeważać, jesli jest inaczej dodaj pomidora albo paprykę czerwoną. Skosztuj i dopraw wedle uznania. Gotowe! Smacznego! *Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu nawet

IzaGotuje
Moqueca de frango czyli brazylijska potrawka z kurczaka. 315

przyprawą karaibską.  Krok 2:  Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi.  Krok 3:  Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Trzecia warstwa kawałki pomidora. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i nasze kostki knorr. Doprawiamy chilli.  Krok 4:  Garnek przykrywamy i dusimy(...)minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki.  Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał. Krok 5:  gotujemy ryż biały długoziarnisty. A o to i efekt końcowy

Smaki Brazylii
Mulligatawny (maligetouni) z Indii 199

dziś Państwu serdecznie. :) 1 kura rosołowa/kurczak (może być bez piersi, ok. 1,5kg) 2 duże cebule 2 duże ząbki czosnku 250ml jogurtu naturalnego (u mnie bałkański) 250g białego ryżu długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka przyprawy curry sól do smaku sok z połowy cytryny(...)poćwiartowane mięso tak, by z każdej strony lekko się zarumieniło. Cebulę kroimy w grubsze plastry, czosnek grubo siekamy i wrzucamy do kurczaka. Podduszamy razem kilka minut i przekładamy wszystko do wysokiego garnka. Do  mięsa i warzyw dokładamy jogurt naturalny, dobrze mieszamy i na niezbyt dużym gazie doprowadzamy wszystko do wrzenia. Kilka minut gotujemy wszystko razem. Na dnie garnka

Kuchenna Kontrrewolucya
Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem 183

podać duszoną. Dopiero w trakcie duszenia, skomponowałam potrawę, dodając kolejne składniki. Moim zdaniem, jej smak jest niebanalny, szczególnie dla miłośników orientalnych smaków. Kalarepę podałam z pełnoziarnisty ryżem i kurczakiem w sosie serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew 3 łyżki posiekanej natki lub kolendry 1 łyżeczka drobno posiekanego lub startego imbiru 3 łyżki mleczka kokosowego 2-3 łyżki soku(...)grubej tarce. Dodać do kalarepy i dusić aż warzywa będą miękkie. Odkryć patelnię, dodać posiekaną natkę, zredukować wytworzony sos. Dodać mleczko kokosowe i sik oraz skórkę z cytryny i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypać czarnym sezamem. Podawać do ryżu, wieprzowiny, drobiu

Czerwień i błękit
Zapiekanka ryżowa. 116

kurczaka 100 g startego żółtego sera puszka kukurydzy sól i pieprz do smaku. Zapiekanka ryżowa - sposób przygotowania. Ryż ugotować i wymieszać ze śmietaną. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę pierś, posolić, popieprzyć i dusić ok 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dusić dalsze 10 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż, na to warzywa z mięsem, posypać kukurydzą i startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.  Takie w sumie nic, a zapiekanka wyszła naprawdę pyszna.  Czy Wy też macie codziennie problem co zrobić rodzince na obiad

Pani domowa
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 195

kurczaka, jakie przyozdabia ł y wierzch, wielkością nie oszałamiały... Kura jednak ostatecznie tu zwyciężyła! D anie zjadłam z wielk ą przyjemnością i smakiem. Dobrze wydane 10 PLN i pysznie wypełniony brzuch :) 201 6 : Kolejne danie , kt ór e degustowa ł am to kura smażona ze świeżym chilli , sezonowymi warzywami z oryginalnymi tajskimi sosami i sosem sweet chilli; brązowy ryż

Grunt to przepis!
Udka zapiekane z kaszą gryczaną i warzywami 231

można przygotować z użyciem tylko 1 naczynia - to ta zapiekanka przypadnie Wam do gustu. W taki sam sposób można zapiec surowy ryż jak i ziemniaki .   Składniki na porcję dla 4 osób*: 4 duże udka z kurczaka 3/4 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia(...)ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz zioła do drobiu oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę obrać i posiekać w półplasterki (mniejsze kawałki mogą być w plasterkach). Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchą kaszę, następnie dodać posiekane warzywa. Na wierzchu ułożyć

Ugotować
Drobiowe kieszenie pełne sera 335

kurczaka solimy , pieprzymy , prószymy czosnkiem i upychamy do niego ser , oraz gałązkę majeranku . Zapinamy wykałaczkami ( jak na zdjęciach ) . Smażymy z obu stron na małym ogniu , aż filety zrobią się apetycznie złociste , trwa to około 15-20 minut w zależności od ich grubości . Po zdjęciu z patelni , wyciągamy wykałaczki , kroimy w plastry i podajemy na ryżu lub kaszy z warzywami . Smacznego

Ogrodnik w podróży
Drobiowe szaszłyki z małych roladek 173

warzywo, itp... Jak się okazuje: NIE !  Przedstawiam Wam nowy pomysł i sposób na efektywne szaszłyki z mini roladek, jak Wam się podobają takie szaszłyki? ;) Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1 por, 1/2 czerwonej papryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy do drobiu, do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, ryż

Aga w kuchni