bardzo dobra, polecam :) Składniki: 600 g skrzydełek lub 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera kawałek pora 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka ryżu 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę. Z fasolki odciąć(...)wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, zalać 2-2,5 L zimnej wody, zagotować. Po 15 minutach gotowania wrzucamy fasolkę i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wkładamy pokrojone warzywa, wsypujemy ryż i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy ok 15 minut do miękkości warzyw. Na koniec zupę zabielamy, zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku solą
magiczna kuchnia Kasiefektów:) Zapraszam na kolejne rozdanie: Składniki: 1 filet z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli ryż przyprawy (u mnie przyprawa naturalna Rafexu - skład: pasternak, marchewka, cebula, pietruszka, kurkuma, pieprz czarny, lubczyk, curry, czosnek) sól Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy do miękkości na wolnym gazie. Doprawiamy do smaku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSerdecznie polecam to danie. Szczególnie ciekawie smakuje podane z białym ryżem. Podudzia dokładnie umyć i oczyścić z kości. Pokroić w dużą kostkę o krawędziach około 2 cm. W moździerzu skruszyć ziarna kolendry. Kurczaka zamarynować w przyprawie do złocistego kurczaka, kolendrze oraz jogurcie. Odstawić na co najmniej 2 godziny. Warzywa obrać a następnie marchewki pokroić w cienkie paski, szalotkę
Świat Domowej KuchniPierś z kurczaka pokroić w kostkę, a obrane pieczarki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć pokrojone składniki do miski, dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Dodać przyprawy według uznania. Na patelni rozgrzać olej i porcjami nakładać masę mięsno-warzywną. Smażyć z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie ryż z warzywami na patelnię
Pasja SmakuNie samą kaszą i ryżem z kurczakiem człowiek żyję. Przy zbilansowanej diecie również pojawiają się takie smakołyki jak ziemniaczki. Czy to jako dodatek do kotletów, czy
Zdrowie i pysznie na talerzuDzisiaj przyszła kolej na makaron. Chciałabym zaproponować kurczaka w kremowym sosie pomidorowym. Danie to jest dobrą alternatywą dla osób zapracowanych, którym brakuje czasu na gotowanie, ponieważ
kuchnia doskiWpis pochodzi z mgotuje.pl Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i brokułami. Pyszne danie jednogarnkowe, w sam raz na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka
Marta Gotujemeeega smaczna. U nas bywa zwykle z dodatkiem ryżu basmati, kaszy gryczanej lub jaglanej i jarzyny, np.marchewki lub marchewki z groszkiem, itp. Ale dodatki pozostawiam już do Waszego wyboru. Jako, że jest to wersja bez sosu (sosy bywają u nas bardzo rzadko) idealnie komponuje się również z dodatkiem samych warzyw. Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji, przepis podaję(...)stworzyć z tego danie z sosem, my akurat preferujemy taki sposób jaki podaję. Przygotowanie zajmuje mi ok.30-40 minut, jest to więc danie dość szybkie. Składniki: - ok.1kg filetów z udźca kurczaka - 1 duża cebula - 1/2 główki czosnku - świeżo mielony pieprz - sól ziołowa (morska) w młynku lub sama sól himalajska lub morska - czosnek mielony (lub suszony w młynku) - 1 łyżka oleju kokosowego
Smaczne Zdrowejedno z dań które w sezonie szparagowym najczęściej pojawia się w mojej kuchni, w wersji dla mięsożerców wystarczy dodać podsmażonego na patelni fileta z kurczaka lub indyka. Składniki na 2-3 porcje: 1 czubata szklanka ryżu basmati 2 szklanki bulionu warzywnego ¾ szklanki mleka kokosowego 1 pęczek świeżych zielonych szparagów ½ szklanki zielonego groszku 1 cukinia 2 cebule 1 ząbek czosnku Kawałek(...)minuty, dodać pocięte na małe kawałki szparagi oraz pokrojoną w pół plasterki cukinię , smażyć chwilę pod przykryciem aż warzywa zmiekną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W garnku zagotować bulion warzywny z mleczkiem kokosowym i łyżeczką soli, wsypać ryż , dobrze zamieszać, i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut, aż ryż wchłonie płyn, od czasu do czasu
Wanilia i Kardamoncurry a drugą w marynacie chili. Kurczaka podawać z ryżem, posypanego po wierzchu krojoną zieloną cebulką. Kurczak na dwa sposoby O czym warto pamiętać przygotowując kurczaka. Kurczaka pokroiłam w średniej wielkości kostkę. Można oczywiście zamarynować w taki sposób całe piersi. Użyłam czerwonej papryki ale śmiało można dodać także inne warzywa, takie jak kukurydza czy cukinia. Lubisz kurczaka? Jeśli
mecookswszystkiego. Począwszy od tradycyjnych ziemniaków czy makaronu po kasze, ryż bądź warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Danie świetnie przechowuje się na drugi dzień, a po skończonym obiedzie mamy niewiele zmywania, bo zapiekanki to typowe danie jednogarnkowe. Dzisiaj prezentuję Wam szybką i bardzo smaczną zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami. Zapraszam. Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
Wędrówki po kuchnioleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w grubą kostkę pierś z kurczaka, jak się lekko zarumieni dodajemy mrożone warzywa. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Dusimy do miękkości. Dodajemy jogurt grecki do zagęszczenia. Ja dodatkowo dałam łyżeczkę maki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Podałam z ryżem ale można też z chlebkiem nan. Zapach po tym gotowaniu
Mama z miastaplasterki. Brokuł umyłam i rozdzieliłam na różyczki. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam mięso, cebulę i czosnek. Następnie dodałam pozostałe warzywa, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Dodałam ok 150 ml wody i dusiłam pod przykryciem ok 40 min. Polecam z ryżem
nietadietaprzewracając podudzia kurczaka, aby równomiernie się opiekł. Podczas pieczenia warzywa, puszczą soki a cały aromat przejdzie do kurczaka. Tak pieczony drób będzie bardziej dietetyczny. Coraz rzadziej można spotkać kury hodowane w gospodarstwach domowych, więc warto kupować ekologicznego kurczaka bez antybiotyków i innych dziwnych cudów. Tak przygotowanego kurczaka, podajemy z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub kromką chrupiącego chleba. Smacznego
Basia w kuchnisię zezłociła dodałam wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę smażyłam. Do kurczaka dodałam mrożone warzywa. Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Do warzyw dodałam koncentrat pomidorowy i ok. 6 łyżek wody. Całość wymieszałam i dusiłam jeszcze przez 2 minuty. Podawałam z ryżem brązowym
Kulinarny Pamiętnik