ryż z warzywami i kurczakiem - 1766 przepisów (strona:46/118)

Orientalna wołowina 151

Wielu z was zna przepisy typu orientalnego głównie z kurczakiem. A co Wy na to, aby dodać wołowinę? Danie ma zupełnie inny smak, niż typowe potrawy azjatyckie. Sos jest bardzo gęsty i idealnie pokrywa wszystkie warzywa i mięso. Makaron ryżowy lub ryż będą wspaniałymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie. Orientalna wołowina porcja dla 2 osób Składniki: około 100 g makaronu ryżowego

Jaglusia
Mocno zupa LIGHT 137

bardzo smaczną a zarazem bardzo lekką fit zupę , z dodatkiem warzyw i piersi z kurczaka .  Mam nadzieje że takie wydanie zupki znajdzie swoich zwolenników , jest w miarę szybka w przygotowaniu . Składniki  ( dla 3 osób ) 1 pierś podwójna średnia  2 marchewki  1 torebka ryżu  koper ( ilość według uznania ) 1 kostka rosołowa  sól  pieprz(...)naszą pierś z kurczaka , gotujemy około 25 minut , następnie odbieram marchewkę i ścieram na tarce na małych oczkach , dodaję do naszego mięsa , koper siekam i także dodaje , oraz kostkę rosołową,  jak mamy dodane nasze składniki , gotuję  wszystko około 20 minut . Kiedy zupka nam się gotuje , w osobnym garnku wstawiam osoloną wodę i gotuję ryż , jak już ryż

Mój Smak
Sajgonki (z mięsem mielonym i warzywami) 192

smak jest zupełnie inny.  Składają się z farszu (najczęściej z mięsa oraz warzyw) zawiniętego w papier ryżowy. Dobieranie dodatków to rzecz indywidualna, ale bardzo często można spotkać się z sajgonkami nadzianymi mięsem wołowym lub po prostu kurczakiem. Niekiedy dodaje się też cienki makaron lub ryż. Z tego co zauważyłam, popularnością cieszą się również sajgonki wegetariańskie, Sajgonki można podawać

Di gotuje
Kurczak w aksamitnym sosie ze szparagami i boczkiem 160

szparagi nadal trwa. Kolejną naszą propozycją na danie z udziałem tego fantastycznego warzywa jest kurczak w aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml śmietany

Kolizje Smaków
Kung Pao Chicken 438

smażenie. Orzechy i papryczki powinny się lekko przypalić. Dodajemy fasolkę, pędy bambusa oraz kurczaka. Smażymy jeszcze około 3 minuty aby smaki się połączymy. Składniki sosu mieszamy dokładnie i dodajemy do mięsa z warzywami. Mieszamy energicznie do momentu, aż sos zgęstnieje.   Posypujemy cebulką dymką. Podajemy z ryżem. *ja używam mrożonej fasolki. Wcześniej ją jednak rozmrażam. Jeśli używacie świeżej należy

Mania Gotowania
Rolowane , glazurowane udko na risotto z warzywami 108

pięknie zrumieniona . Warzywa na risotto , obieramy , kroimy w równą kosteczkę jak najmniejszej wielkości ,żeby zbytnio , nie dominowały nad ryżem . Na patelni o wysokim brzegu, rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa , razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku , kiedy zmiękną , dodajemy surowy ryż , podsmażamy jeszcze chwilę ,żeby nabrał lekko orzechowego posmaku , a następnie zalewamy całość winem . Gotujemy na małym ogniu , często

Ogrodnik w podróży
Gumbo 161

Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu, a nawet pochodzenia domowników, którzy je przygotowują. Tradycyjnie podaje się je z ryżem.  Gumbo jest wynikiem mieszanki kultur(...)książkach kucharskich. Jest też oficjalnym daniem stanu Luizjana. Poniżej, jak zawsze, Rumcajsowa wariacja na temat.   (*w Rumcajsowej kuchni nie ucierpiała żadna wiewiórka) Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 papryczki chilli 2 papryki 200g pieczarek 1 puszka pomidorów w zalewie (krojonych) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu Worchester 2 łyżki soku

Gotuj z Rumcajsem
Chińskie z kurczakiem, papryką, marchewką i fasolką szparagową z limonkowym ryżem 227

limonki, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki ketchupu przyprawy: szczypta papryki wędzonej, szczypta kolendry mielonej cebula dymka limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę w słupki a fasolkę na mniejsze kawałki. Cebulę siekam w piórka, czosnek, chili i imbir kroję w drobną(...)pokrojonego kurczaka, którego smażę do momentu aż się zarumieni. Dodaję pokrojone warzywa i smażę przez minutę. Wlewam bulion i gotuję całość przez 7-8 minut. Składniki sosu mieszam i wlewam do woka. Całość gotuję jeszcze 3-4 minuty, tak by sos uległ redukcji i stał się gęsty. Na koniec gotowania dodaję czarny sezam oraz posiekaną dymkę. Ryż gotuję

Mango Papaja
Krupnik 138

Krupnik tradycyjny gotowany jest na wywarze z warzyw lub mięsa z dodatkiem kaszy bądź ryżu. krupnik U mnie w domu mama zawsze gotowała tę zupę na żeberkach. Przejełam ten zwyczaj i gotuję tak samo. Nie używałam jeszcze innego rodzaju mięsa jako bazy wywaru. Na pewno fajnie sprawdzi sie wieprzowina czy też kurczak. Moją zupę krupnik zasypuję kaszą jęczmienną. Próbowałam(...)pęczek natki pietruszki krupnik Przygotowanie. Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Gotować 30 minut na małym ogniu od momentu zagotowania. Po 30 minutach dodać pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, estragon, pieprz oraz sól. Ziemniaki można dodać trochę później aniżeli marchew, selera i pietruszkę. Potrzebują one zdecydowanie mniej czasu na ugotowanie. Kiedy warzywa powoli stają się

mecooks
Piersi kurczaka w sosie porowo-śmietanowym 154

ryżem - idealny pomysł na szybki obiad. Poniższe danie zasmakuje smakoszom piersi z kurczaka, jak również osobom, które cenią swój czas. Składniki na 2 porcje: 1 dosyć duża pierś z kurczaka 1,5 kawałka pora (biała część) olej do smażenia 3-4 łyżki serka mascarpone (można zastąpić śmietaną 18%) 3/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki suszonych warzyw sól, pieprz(...)Pora umyć i pokroić w plasterki. 2. Do garnka wlać odrobinę oleju i gdy rozgrzeje się - dodać przyprawione mięso z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Do przesmażonego mięsa wrzucić pokrojone pory i suszone warzywa. Całość dusić przez kilka minut pod przykryciem. 3. W międzyczasie do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać serek mascarpone i mąkę - wszystko

Ugotować
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 360

łyżki białego octu winnego; 1 płaska łyżeczka białego cukru; 1/2 szklanki zimnej wody. Szczypta vegety; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 300 g ryżu. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Polać sosem sojowym (2 łyżki) i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut(...)smak potrawy.  Sos sambal oelek można dostać w większości hipermarketów, na działach dotyczących kuchni świata, jak również podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Ryż można zastąpić chińskim makaronem jajecznym. Do marynaty do kurczaka, zamiast samego sosu sojowego, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży, starty imbir. Ilość sambal oelek należy dostosować do własnych upodobań smakowych. 1/2 łyżeczki

Gospodyni Miejska
Shoarma drobiowa (z udek kurczaka) 445

szybkie przygotowanie mięsa drobiowego, które idealnie sprawdzi się do nadziana bułki, podania z ryżem bądź samodzielnie z dużą ilością warzyw. Udka przygotowane w poniższy sposób będą lekko pikantne i orientalne w smaku. Polecam przygotować :) Składniki na 2-3 porcje: około 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 łyżeczka masła klarowanego 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki: pieprzu

Ugotować
Kurczak po chińsku 172

mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente. 3. Na koniec dodajemy słodki sos chilli. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Gotową porcję posypujemy prażonymi nasionami. Gotowe! Smacznego

Mama z miasta
Klopsiki w sosie koperkowym 158

miękkie, mają niezbyt zbitą strukturę. Te wieprzowe klopsiki są idealne. Można również wykorzystując kurczaka i warzywa z rosołu przygotować drobiowe pulpety , a z przepisu poniżej zrobić do nich sos koperkowy, Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką , Przepis na idealne klopsiki w sosie koperkowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pomidorowa na rosole 169

średnio raz w tygodniu! Postanowiłam zrobić ją na rosole. Składniki -porcja z kurczaka -zupa pomidorowa z ryżem SYS -Zioła Małgorzaty i Kuchmistrz od  SKWORCU -cebula -2 ząbki czosnku -sporo marchewki -śmietana -oliwa z oliwek -bazylia lub szczypiorek,pieprz z młynka Myjemy kurkę i wraz z warzywami gotujemy z niej rosół.Dodajemy przyprawy, zieleninkę oraz trochę oliwy z oliwek. Kiedy

Z Kuchni Do Kuchni
Zielone risotto 142

jedynie kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok.  2 filety z kurczaka 1/3 pęczka natki pietruszki 250g ryżu do risotto 100ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka selera naciowego(...)Filety kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cebulę, szpinak i seler drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, przesmażamy, po czym wlewamy białe wino, które odparowujemy. Po tym czasie dodajemy po chochelce wody, za każdym razem czekając aż ryż ją wchłonie. 3. Kiedy ryż będzie

Szefowa kuchni
Kurczak na zielonej łące... 190

tajemnicą, że zimą powinniśmy korzystać z dobroci warzyw strączkowych takich jak: fasola, groch, ciecierzyca. O ile groch nie jest moim faworytem w kuchni, o tyle fasola szparagowa budzi moje uznanie. Dlatego też połączyłam ją z chrupiącą panierką, z kurczakiem i ryżem. Zapraszam na zieloną ucztę ! SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka szpinak  pół cebuli, 2 ząbki czosnku 4 plastry(...)szynki prosciutto 100 gram fasoli szparagowej mrożonej 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej ryż KURCZAK Najpierw przygotowujemy szpinakowy farsz. Na odrobinie oliwy smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak.   Piersi rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Układamy na niej szpinak i zawijamy w roladkę. Każdą pierś dodatkowo owijamy w szynkę. Smażymy 20 minut w piekarnika 180 stopni. FASOLKA

Mój Smak na Życie
KURCZAK Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU! PRZEPYSZNY! 427

ogniu. Mięso musi być miękkie i swobodnie odchodzić od kości, a warzywa jędrne ale uduszone. Ostatnie 7- 10 minut smaż bez przykrycia, tak aby sos zgęstniał. Ja kurczaka podałam z kaszą kuskus, ale swobodnie możecie go podać z makaronem chińskim, kaszą jęczmienną czy z ryżem. SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Kurczak w porach z suszonymi pomidorami wg Pascala 288

suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy bazylią, ostrą papryką w proszku oraz cayenne. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy kurczaka i wlewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 45-60 minuty. 15 minut przed końcem odkrywamy, aby skórka była chrupiąca. Podajemy z ryżem albo młodymi ziemniakami. Mi zostało tego kurczaka jeszcze na drugi dzień, jako

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania