osobnej patelni podsmażyć zamarynowaną pierś z kurczaka, a następnie dodać ją do duszących się warzyw razem z passatą pomidorową. Wszystkie składniki dusić na małym ogniu przez minimum godzinę, a następnie doprawić do smaku solą i przyprawami – chaat masala i chicken masala. Kurczaka podawać z ryżem np. firmy Britta lub plackami hinduskimi
Kuchnia Bon AppetitBardzo lubię tego rodzaju zupy, gdyż zawierają większość wiosennych warzyw i na długo sycą. Polecam na letnie i jesienne dni. Składniki: 1/2 opakowania mrożonej mieszanki wiosennej 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki suchego ryżu białego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli, suszone pomidory woda Sposób(...)wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Między czasie obieramy cebulę i opalamy ją od palnika kuchenki gazowej. Do gotującej się wody wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną, cebulę i ryż. Gotujemy około 15-20 minut. Następnie dodajmy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestasoczystego i pachnącego przyprawami kurczaka i kolorowymi, zdrowymi warzywami. Możecie posypać danie innym serem, np. parmezanem, pokruszoną fetą lub twarożkiem. Obowiązkowo także coś zielonego - natka, rukola, roszponka, posiekany szpinak czy jarmuż. Kasze są doskonałym źródłem niezbędnych dla zdrowia składników spożywczych, takich jak skrobia, błonnik pokarmowy, witaminy, żelazo, magnez. Najwięcej składników odżywczych zawiera nieoczyszczony ryż oraz mąki i kasze(...)zawsze delikatnie solimy. Składniki (dla 4 osób): 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 6 średnich pieczarek 1 średnia cebula 1 czerwona papryka pół szklanki mrożonego zielonego groszku 200 g kaszy jęczmiennej opcjonalnie - kilka plasterków chili (będzie gorąco!;) przyprawy do kurczaka: kebab-gyros, pieprz ziołowy, lubczyk przyprawy do warzyw na patelni: płaska łyżka vegety natur kilka łyżek oleju
Zasmakuj Kuchnicurry: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub z udek) 200 g mieszanki warzyw orientalnych 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 4 łyżeczki zielonej pasty curry (u mnie Tao-Tao - naprawdę dobry skład) 1 dymka lub zwykła cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku olej kokosowy lub sezamowy do smażenia sól i pieprz Kurczaka myjemy, usuwamy wszystkie chrząstki(...)wrzucamy na niego mieszankę warzyw, podsmażamy do miękkości i odkładamy na bok. Na patelni ponownie rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę oraz czosnek, podsmażamy do miękkości. Dorzucamy pastę curry i chwilę przesmażamy. Do całości dorzucamy kurczaka, solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie obtaczamy w paście. Gdy kurczak nabierze już koloru dodajemy do niego warzywa i całość zalewamy mleczkiem kokosowym
Cooking Monsterwrzącej osolonej wody wkładamy ryż, gotujemy do miękkości, następnie studzimy. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Kiedy będzie już rozgrzana wykładamy mięso. Smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. 3. Do wrzącej osolonej wody wkładamy różyczki brokuła, gotujemy do miękkości. 4. Warzywa myjemy,proimy w kosteczkę. 5. Wykładamy wszystkie składniki(...)składników. 7. Przygotowujemy sos ziołowy. Dodajemy do sałatki. (w zasadzie możemy zacząć przygotowywanie sałatki od tego elementu, aby sos się "przegryzł":) Enjoy!!!;-) Sałatkę możemy przygotowywać także w wersji bez ryżu lub z makaronem
Kuchnia Pełna Pasjiidealną zapiekankę, dobrą na każdą okazję! Możemy użyć rozmaitych warzyw, dodać do nich makaron, ryż, ziemniaki, czy kaszę i zapiec pod smakowitym sosem - dzięki temu całość będzie wilgotna, intensywna w smaku i niezwykle apetyczna! Nic prostszego ;) Do dzieła! Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g mrożonej fasolki szparagowej 100 g mrożonego szpinaku(...)himalajska, pieprz, kurkuma, 3 łyżeczki oregano, 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego Zaczniemy od przygotowania marynaty do kurczaka. Składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3h). W międzyczasie możemy przygotować resztę ;) Warzywa mrożone gotujemy na parze przez 20 minut. Dzięki gotowaniu na parze, warzywa nie tracą smaku, koloru
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!mięsnej, z dodatkiem ryżu, makaronu czy kaszy. Stanowią znakomitą propozycję na lunch do pracy, ciepłą kolację czy obiad. Dzięki dodatkom rozgrzewających przypraw są niezastąpione kiedy nastanie jesienna słota. Mamy wrzesień a to oznacza, że sezon na dynię w pełni. Nie można przeoczyć tego okresu i dlatego też mój gulasz przygotowałam z dodatkiem tego warzywa. Lubię dynię przede wszystkim(...)pół i kroimy w półplasterki. Warzywa konserwowe odsączamy z nadmiaru płynu. Do garnka wlewamy pomidory i dodajemy dynię, por oraz kurczaka. Wszystko razem dusimy aż dynia będzie miękka. Wtedy dodajemy fasolką, kukurydzę oraz groszek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 10 minut. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego
Życie ze smakiemsól morska do smaku Dodatek: Gotowany ryż z pomidorami papryką i soczewicą SYS Sposób przygotowania Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na niezbyt cienkie kawałki,oprószamy ziołami dalmatyńskimi równomiernie i pieprzem bałkańskim. Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy kawałki mięsa pod przykryciem aż będą prawie miękkie, odkładamy na talerz. Warzywa obieramy-paprykę czosnek i cebulę kroimy(...)świeże pomidory zalewamy słodką śmietanką i dusimy aż sos zacznie gęstnieć mieszając od czasu do czasu.Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Podawać gorące z gotowanym na sypko ryżem
Wanilia i Kardamonpożywna sałatka z dużą ilością warzyw, doskonała na sycącą kolację, lub 2 śniadanie do pracy, można przygotować w słoiczku, zakręcić i delektować się smakiem podczas przerwy w pracy SKŁADNIKI 1 woreczek ryżu, 1 podwójna pierś z kurczaka, 4 duże ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 1 duża cebula czerwona, ½ puszki kukurydzy, 200 g sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego, 1 nieduży brokuł(...)łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, ½ łyżeczki curry WYKONANIE Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie oraz z dodatkiem przyprawy curry, ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kebaba, smażymy na złoto, zostawiamy do wystudzenia. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
słodki bratekzupę ogórkową? Nie. Zupa ogórkowa może być podawana w różnych konfiguracjach z ziemniakami, ryżem, z dodatkiem papryki. A tym razem jest ogórkowa małosolna zupa zmiksowana z różnymi warzywami. Zupa ogórkowa małosolna jest bardzo smaczna. Ma delikatnie kwaskowy smak. Polecam. Składniki: 1 litr rosołu z kurczaka 10 szt małosolnych ogórków, 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki, 50 ml słodkiej śmietany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka wylewamy nadmiar oleju. Na reszcie smażymy czosnek, następnie dodajemy pokrojone warzywa. Kiedy warzywa będą gotowe (powinny być chrupiące) dodajemy sos i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy kurczaka i podsmażamy, cały czas mieszając, aż kawałki pokryją się sosem. Posypujemy cebulką dymką. Podajemy z ryżem
Mania Gotowaniakombinacja bardzo przypadła mi do gustu! Jestem niepoprawną fanką duszonych warzyw w każdej formie, ale to chorizo dodało mu charakteru Anna proponuje podanie go z ryżem, jednak mi smakuje też z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką, który można maczać w tym pysznym sosiku. Dodałam jeszcze ekstra resztki kurczaka z poprzedniego obiadu, u mnie nic się nie marnuje(...)typu zdrowe dania, polecam też w wersji Gordona Ramsaya zapiekane z jajkiem , palce lizać! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Ratatouille z chorizo (4 porcje) Składniki: 200 g ryżu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 1 bakłażan, pokrojony w kostkę 2 cukinie, pokrojone w kostkę 2 papryki, pokrojone w kostkę 3-4 pomidory, pokrojone w kostkę 200 g chorizo
karmelowyakompaniamencie ryżu i lokalnych, tropikalnych owoców, warzyw i egzotycznych przypraw. Istotny wplyw miala takze przeszlosci historyczna i podboje tych wysp przez rozne narodowosci. Na potrawy tego kraju wplyw mialy kraje afrykanskie, europejskie i azjatyckie, daltego mozna tu spotkac sie z ciekawymi polaczeniami np. w postaci takeigo curry jakie dzis postanowilam przygotowac - jest to pierś z kurczaka w sosie kokosowym(...)kurczaka 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 2 czubate łyżeczki przyprawy curry puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka świeżego tymianku (u mnie nieco mniej suszonego) 6 strąków grubego szczypioru (dymki) 2 garście natki pietruszki (u mnie nieco mniej suszonej) sól, pieprz sok z cytryny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim pokrojonego w kostkę kurczaka
Codzienne Gotowaniekurczaka wraz z resztą marynaty, aż się zarumieni. Do warzyw dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. * Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak przypraw możemy je podsmażyć na patelni, zanim zamarynujemy kurczaka
Mania Gotowaniamoim zdaniem nieodzowna) Do podania: ryż basmati - ugotowany jak na opakowaniu lub jako pulao z przyprawami lub warzywami, znajdziecie też na moim blogu (ważne, żeby nie rozgotować!!!) mały kubeczek naturalnego jogurtu, bardzo dobrej jakości lub raita Wykonanie: 1 . Marynata - cebulę kroimy w półplasterki, niezbyt grube, wrzucamy do miski, w której będzie się marynował kurczak. Wszystkie całe przyprawy z marynaty(...)dłużej niż 1-2 minuty. 3. Dodajemy kurczaka z marynatą, cały czas mieszając smażymy dalej nie zmniejszając ognia przez 3-do 5-u minut. Dodajemy pomidory, cukier i zmniejszamy ogień na mały. Przykrywamy i dusimy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli macie kurczaka w większych porcjach (z kośćmi), trzeba dusić nieco dłużej, ok. 30-40 minut
Kuchnia Prezydentowej