porcje: Mięso 2 duże piersi kurczaka, pokrojone na 4 kawałki Marynata: 2 łyżki czarnej herbaty liściastej Irving Daily Superior, wrzątek, skórka otarta z 1 małej cytryny, 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki klarowanego masła lub oleju (do smażenia) czarny, świeżo mielony pieprz, sól morska do smaku Ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego lub parboiled kilka zielonych cebulek, tylko białe(...)wstawiamy do lodówki na minimum 15 minut. 3 . Ryż : zieloną herbatę Irving Pure Green zaparzamy przez 6 minut w 350 ml gorącej wody, wyciągamy torebki. Białe części cebulek kroimy w cienkie krążki, w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy mieszając, aż się zeszkli. Dodajemy ryż, mieszamy aż zrobi się biały. Wlewamy zieloną herbatę, doprowadzamy
Kuchnia PrezydentowejMałgorzata Słonecznikowa przekąska Kasia Kasza gryczana z warzywami i dynią Magdalena Marchewkowo- pomarańczowe gofry Ela Smażony makaron z jajkiem na margarynie Optima Cardio Potas + Danuta Makowe ciastka francuskie Aga Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka Marta Panierowane kosteczki mozzarelli Magdalena Czekoladowy makaron z twarogiem
Magiczne Życie Martystarty na tarce imbir, posiekane szalotki wino i cukier. Smażymy, aż płyn odparuje. Tak przygotowany kurczak już sam w sobie stanowi świetne danie. Ja jednak najbardziej lubię w zestawieniu z dzikim ryżem. P.S. Z wydania #Chinatown polecam Wam ponadto pikantny bulion z tofu i warzywami, ostrą sałatkę z ogórków oraz pierożki won ton z królikiem i olejem aromatyzowanym pieprzem syczuańskim
Wylizany Rondelgrubych oczkach marchew,pietruszkę i seler. Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę. Dodałam do niej kurczaka. Wymieszałam i podsmażyłam. Wsypałam starte warzywa. Następnie dołożyłam kalafior. Można podlać szklankę wody. Ostatni etap to mleczko kokosowe. Pod koniec duszenia dodałam łyżkę przecieru z pomidorów. Podałam z ryżem. Smacznego
potrawyregionalneprosty, a smak niepowtarzalny i na pewno zachwyci każdego. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 torebka ryżu 1 pęczek włoszczyzny 1 kostka rosołu z kury Knorr 2 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana 18% 2 listki laurowe koperek sól pieprz Do garnka z obranymi warzywami wlewamy 1,5 litra wody. Wrzucamy listki laurowe i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy(...)koncentrat pomidorowy. Pod koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową i zabielamy śmietaną. Mięso mielimy, dodajemy ugotowany ryż i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy niewielkie pulpeciki, które wrzucamy na gotujący się wywar warzywny. Gotujemy je kilka minut od czasu do czasu mieszając. Zupę pomidorową podajemy z pulpecikami mięsno-ryżowymi i posypujemy koperkiem. Smacznego
Salonik smakówgrilla lub do piekarnika i gotowe. Danie możesz podać z chrupiącym pieczywem, ziemniakami czy ryżem w każdej odsłonie, z warzywami lub bez towarzystwa. Daj znać jak smakował, bo jestem ciekawa czy u Ciebie w domu też zrobi taką furorę. Składniki: Pomysł na.... soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach 6 pałek z kurczaka (może być więcej lub mniej) 6-8 świeżych
Wielki apetytorzeszkami ziemnymi orzechowy makaron ryżowy ( z masłem orzechowym) z kurczakiem i warzywami (marchewka, fasolka, brokuły) troszkę inna wersja, z makaronem noodle tortellini z grzybami w maśle orzechowym z pieczarkami i brokułem curry z kurczaka, ciecierzycy i kalafiora ( z mleczkiem kokosowym), ryż pulpeciki drobiowe w sosie curry z fasolką ( z mleczkiem kokosowym), ryż
More food, love and dreamsMarynata: 1 łyżka sosu sojowego, jasnego; 1/2 łyżeczki płatków chili. Sposób przygotowania: Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Do marynaty dodać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać (tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka). Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Cukinię, marchewkę, pory, paprykę i chili umyć(...)dodać słupki cukinii i marchewki i smażyć kolejne 10 minut. Do podsmażonych warzyw dodać usmażonego kurczaka i wlać wcześniej przygotowany sos. Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści. Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim do smaku. Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Pieprz syczuański
Gospodyni Miejskaosobnej patelni podsmażyć zamarynowaną pierś z kurczaka, a następnie dodać ją do duszących się warzyw razem z passatą pomidorową. Wszystkie składniki dusić na małym ogniu przez minimum godzinę, a następnie doprawić do smaku solą i przyprawami – chaat masala i chicken masala. Kurczaka podawać z ryżem np. firmy Britta lub plackami hinduskimi
Kuchnia Bon AppetitBardzo lubię tego rodzaju zupy, gdyż zawierają większość wiosennych warzyw i na długo sycą. Polecam na letnie i jesienne dni. Składniki: 1/2 opakowania mrożonej mieszanki wiosennej 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki suchego ryżu białego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli, suszone pomidory woda Sposób(...)wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Między czasie obieramy cebulę i opalamy ją od palnika kuchenki gazowej. Do gotującej się wody wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną, cebulę i ryż. Gotujemy około 15-20 minut. Następnie dodajmy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestacurry: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub z udek) 200 g mieszanki warzyw orientalnych 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 4 łyżeczki zielonej pasty curry (u mnie Tao-Tao - naprawdę dobry skład) 1 dymka lub zwykła cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku olej kokosowy lub sezamowy do smażenia sól i pieprz Kurczaka myjemy, usuwamy wszystkie chrząstki(...)wrzucamy na niego mieszankę warzyw, podsmażamy do miękkości i odkładamy na bok. Na patelni ponownie rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę oraz czosnek, podsmażamy do miękkości. Dorzucamy pastę curry i chwilę przesmażamy. Do całości dorzucamy kurczaka, solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie obtaczamy w paście. Gdy kurczak nabierze już koloru dodajemy do niego warzywa i całość zalewamy mleczkiem kokosowym
Cooking Monsterwrzącej osolonej wody wkładamy ryż, gotujemy do miękkości, następnie studzimy. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Kiedy będzie już rozgrzana wykładamy mięso. Smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. 3. Do wrzącej osolonej wody wkładamy różyczki brokuła, gotujemy do miękkości. 4. Warzywa myjemy,proimy w kosteczkę. 5. Wykładamy wszystkie składniki(...)składników. 7. Przygotowujemy sos ziołowy. Dodajemy do sałatki. (w zasadzie możemy zacząć przygotowywanie sałatki od tego elementu, aby sos się "przegryzł":) Enjoy!!!;-) Sałatkę możemy przygotowywać także w wersji bez ryżu lub z makaronem
Kuchnia Pełna Pasjiidealną zapiekankę, dobrą na każdą okazję! Możemy użyć rozmaitych warzyw, dodać do nich makaron, ryż, ziemniaki, czy kaszę i zapiec pod smakowitym sosem - dzięki temu całość będzie wilgotna, intensywna w smaku i niezwykle apetyczna! Nic prostszego ;) Do dzieła! Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g mrożonej fasolki szparagowej 100 g mrożonego szpinaku(...)himalajska, pieprz, kurkuma, 3 łyżeczki oregano, 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego Zaczniemy od przygotowania marynaty do kurczaka. Składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3h). W międzyczasie możemy przygotować resztę ;) Warzywa mrożone gotujemy na parze przez 20 minut. Dzięki gotowaniu na parze, warzywa nie tracą smaku, koloru
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!mięsnej, z dodatkiem ryżu, makaronu czy kaszy. Stanowią znakomitą propozycję na lunch do pracy, ciepłą kolację czy obiad. Dzięki dodatkom rozgrzewających przypraw są niezastąpione kiedy nastanie jesienna słota. Mamy wrzesień a to oznacza, że sezon na dynię w pełni. Nie można przeoczyć tego okresu i dlatego też mój gulasz przygotowałam z dodatkiem tego warzywa. Lubię dynię przede wszystkim(...)pół i kroimy w półplasterki. Warzywa konserwowe odsączamy z nadmiaru płynu. Do garnka wlewamy pomidory i dodajemy dynię, por oraz kurczaka. Wszystko razem dusimy aż dynia będzie miękka. Wtedy dodajemy fasolką, kukurydzę oraz groszek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 10 minut. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego
Życie ze smakiemsól morska do smaku Dodatek: Gotowany ryż z pomidorami papryką i soczewicą SYS Sposób przygotowania Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na niezbyt cienkie kawałki,oprószamy ziołami dalmatyńskimi równomiernie i pieprzem bałkańskim. Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy kawałki mięsa pod przykryciem aż będą prawie miękkie, odkładamy na talerz. Warzywa obieramy-paprykę czosnek i cebulę kroimy(...)świeże pomidory zalewamy słodką śmietanką i dusimy aż sos zacznie gęstnieć mieszając od czasu do czasu.Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Podawać gorące z gotowanym na sypko ryżem
Wanilia i Kardamon