Zapraszam na pyszne nalesniki z farszem rybno-serowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 żółtka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki
Gosia gotujeKolejny przepis ze strony Akademia Kulinarna, który podbił moje serce :) Do dania idealnie pasują szparagi, niestety ciężko je teraz dostać :( Zapraszam do gotowania!Składniki dla 4
My Culinary ArtOd dłuższego czasu „ chodziły za mną „ pierogi.Co prawda lepienie ich nie należy do moich ulubionych czynności , ale jak już się za nie biorę tak wszystko idzie
Ostra na SłodkoBardzo szybka i prosta pasta do pieczywa. Jedna z moich ulubionych :) Pasta z rybek w pomidorach 1 puszka szprotek w pomidorach ( 170 g ) 2 jajka ugotowane
Posadzone i zjedzoneTofu zalicza się do skrajności. Albo je kochasz, albo nienawidzisz. Specyficzny produkt, któremu trzeba nadać smak. Dopiero wtedy staje się niepowtarzalne. Tofu, "ser" pozyskiwany z soi
W kuchni Karmel-itkiPrzy piątku zapraszam na pyszny kawałek pstrąga. Zapieczony, doprawiony tak jak lubię, mniam... Składniki: 1 filet z pstrąga łososiowego sól,pieprz, słodka papryka, ostra papryka
Z Majeczką w kuchniSałatka z tuńczyka gości już w moim domu ponad pięć lat i zawsze jest tak samo pyszna. Robię ją często, bo jemy ją nie tylko na
Passions hobbies lifeTajska kuchnia to proste składniki i kreatywność kucharzy. W zależności od prowincji te same dania mogą inaczej wyglądać i smakować, ale zawsze są proste, aromatyczne, smaczne
SzczyptaSmaQJesień. Tak melancholijnie. / Herbst. So melancholisch. Dziś zupełnie inaczej. Bo w dwóch językach: po polsku i niemiecku. Jako, że intensywnie uczę się języka naszych sąsiadów, biorąc
W kuchni Karmel-itkiniż inni Europejczycy. Dlaczego ? Bo zdrowo się odżywiają! Jedzą dużo warzyw, a niewiele mięsa, które czasem jest tylko dodatkiem do potraw. W kuchni śródziemnomorskiej nie zagęszcza się zup i sosów śmietaną i mąką. Potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze na ruszcie i w folii. Nie smaruje się chleba masłem, a do przyrządzania ciepłych dań używa się oliwy(...)najważniejszych podam w następnym wpisie ) . Najistotniejsze jest to, by udało się zmienić proporcje produktów i przestrzegać kilku zasad : – używaj oliwy i oleju zamiast masła, margaryny i smalcu, -jadaj ryby nawet 5 razy w tygodniu ( zamiast czerwonego mięsa ), -jedz dużo surówek, sałatek i lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami
Pysznosci Babci BasiRyż smażony z czosnkiem, cebulą i kalafiorem to świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb. Dobrze smakuje też z jajkiem, które wbijamy na patelnię 1-2 minuty przed końcem smażenia. Otrzymamy wówczas pełnowartościowy posiłek, idealny na lunch lub wczesną kolację. Przygotowanie tej jednogarnkowej potrawy nie zajmie Wam dużo czasu, szczególnie, jeśli wcześniej ugotujecie ryż lub wykorzystacie ten pozostały(...)łyżka oliwy 1 szklanka gorącej wody 1 cebula drobno posiekana 2 szklanki różyczek kalafiora startych na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz ¹⁄₃ papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ćwiartka cytryny do wyciśnięcia 1-2 jajka / opcjonalnie WYKONANIE RYŻ wsypujemy do garnka, dodajemy 20 g masła i stawiamy
cool and mintyPołączenie ryby i białych szparagów tak mi zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne danie z ich udziałem. Do towarzystwa zaprosiłam jeszcze warzywo, na które wiele osób czeka z utęsknieniem czyli rabarbar. Najczęściej jest on wykorzystywany do wypieków lub deserów. Ja jednak wolę go zdecydowanie w wersji wytrawnej. Za ciastami z jego udziałem nie przepadam, podobnie jak zresztą pozostała część mojej(...)daniu wykorzystałam go do przygotowania salsy. Połączyłam go ze świeżym ogórkiem, miętą, czerwoną cebulą i tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni. W efekcie uzyskałam pyszny, orzeźwiający sos, który idealnie pasował zarówno do delikatnych białych szparagów jak równie delikatnego mięsa pstrąga.” Czytaj więcej
Wiem co jemTrochę nietypowa ale pyszna i sycąca sałatka, która zaspokoi najwybredniejsze podniebienia. Dodatek czosnku i cebuli oraz rzeżuchy lekko zaostrza jej smak. Świetnie sprawdzi się na kolację
Smakołyki AsiPyszne Spring Rolls to zdrowa propozycja dania kuchni orientalnej. Ja przygotowałam je z dodatkiem pieczonego łososia, mango, marchewki, ogórka oraz sałaty. Dodatkowo przygotowałam słodko-słony dressing
Mango Papaja