Zdrowa, smaczna i kolorowa sałatka z roszponki i rukoli jest idealną propozycją na obiad lub kolację. Smażony łosoś z kaparami idealnie z nią
potrawyregionalneZiemniaki są wdzięcznym tematem do kuchennych inspiracji. Wykorzystuje się je na bardzo wiele sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne faszerowane ziemniaki. Ja do
potrawyregionalneŁososia uwielbiamy chyba pod każdą postacią. Najczęściej przygotowujemy szybkiego łososia bez dodatków pieczonego w folii na patelni grillowej (postaram się kiedyś ten przepis Wam zaprezentować). Dzisiaj
Moja DelicjaTyle siatek, ile palców u rąk, zmęczona, przygarbiona wnosi do mieszkania. Sprawunki tu, sprawunki tam. Całe życie kręci się wokół jakichś spraw do załatwienia w różnych
W kuchni Karmel-itkiPo eksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych
Buniabaje w kuchniproblemu. Nie bez znaczenia jest i to, że zioła można dowolnie wybierać i ze sobą mieszać, tworząc własne, autorskie kompozycje – jeśli wiecie, że w domu często przygotowujecie rybę czy kurczaka, wybierzcie odpowiednio do nich dobrane zioła, dodajcie jeszcze aromatyczną skórkę z cytryny albo wysuszoną ostrą papryczkę i zamroźcie wszystko razem – żeby gotować jeszcze szybciej, jeszcze wydajniej i jeszcze bardziej(...)jedzeniu. Wybrane zioła po osuszeniu bardzo drobno siekamy w blenderze. Ja swoje ziołowe kostki szykuję z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – używam ich głównie do dosmaczania zup, sosów czy do smażenia. Jeśli macie ochotę zrobić ziołowe kostki np. mięty i szałwii z przeznaczeniem do herbaty – zróbcie je z dodatkiem wody zamiast oliwy. Do dużej ilości zblendowanych ziół
Karo in the Kitchenprzyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie. Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor(...)kaszubsku śledzie smażone w zalewie octowej sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami sałatkę śledziową z jabłkiem śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie musztardowo śmietanowym z koperkiem
potrawyregionalnegłowę i dzielimy ją na dwa filety. Posypujemy dno wybranego naczynia solą, układamy na nie makrelę i posypujemy solą samą rybę. Pozostawiamy ją na 30 minut (nawet więcej, jeżeli ryba jest wyjątkowo duża). Po tym czasie przekładamy makrelę do kolejnego naczynia i zalewamy octem ryżowym. Pozwalamy jej leżeć w nim przez 30 minut. Następnie osuszamy ją i zaczynając od ogona(...)wolnej krawędzi. Uciskamy lekko matę, a następnie ją rozwijamy. Rulon przekładamy na deskę do krojenia i dzielimy na 8 części. Przygotowujemy futomaki aż do braku składników. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuCiekawa jestem jakie sałatki zawitają na Waszym Wielkanocnym stole. Na pewno siekacie warzywa na tradycyjną, klasyczną sałatkę jarzynową, ale co lubicie jeszcze? U mnie pojawia
Bon appetit mon amieOzorki, szczególnie te w galarecie, jak i ryby czy nóżki w galarecie królowały na świątecznych stołach na przełomie lat 80 i 90-tych, latach mojego dzieciństwa. W tym roku,trochę za sprawą mojej mamy święta będą w stylu lat 90. Na stole pojawią się potrawy świąteczne w odkurzonym/ odświeżonym wydaniu z zeszytu mojej mamy(...)odpowiednimi dodatkami naprawdę smakuje i nie ma co się zrażać nazwą albo przykrymi wspomnieniami z dziecięcych lat,bo każdemu z nas z wiekiem smak się zmienia. OZORKI W CHRZANOWYM SOSIE Składniki: 2,3 sztuki ozorków wieprzowych 2 litry wody 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe sos chrzanowy 1 kubek śmietany 18% (200 g) 3 łyżeczki chrzanu
Bon appetit mon amieSkładniki: 1 medalion z łososia (może być zwykły filet) - 100 g 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 żółtko bazylia, oregano, rozmaryn, sól, pieprz cytrynowy 2 plasterki
Moje-pitraszenieSkładniki: 2 większe pstrągi 80g masła 100ml białego półwytrawnego wina 100ml bulionu warzywnego 2 cebule ząbek czosnku sól, pieprz pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Masło
Gaździnka warzyZrzuca z siebie czarne pantofle, ażurowy sweterek i elegancką sukienkę. Rozpuszcza zwinięte w kok włosy i daje wiatrowi możliwość do zabawy. Słońce ogrzewa rozluźnioną już twarz
W kuchni Karmel-itkiSałatki z makaronem dość rzadko pojawiają się na naszym stole. Raczej gustujemy w samych sałatkach warzywnych lub z dodatkiem protein. Do dzisiejszej sałatki z tuńczykiem też
Moja DelicjaNareszcie do Łodzi zawitały słoneczne dni! Głęboko wierzę, że Wiosna jest już tuż tuż i za chwilę ogłuszy nas rozwijającymi się pąkami drzew! :) Marzą mi się
Spektrum SmakuPrzepis na sałatkę siekaną pochodzi z kursu gotowania z Gordonem Ramsay`em. Postanowiłam ją przygotować przede wszystkim dlatego, że robi się ją między innymi z ciecierzycy
Mama GotujeSkładniki: 200g krewetek 100g masła mix sałat z Roszponką pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku sok z cytryny szczypta tymianku, soli, pieprzu pół Awokado Przygotowanie
Gaździnka warzy