ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:156/236)

Pstrąg pieczony z warzywami 173

zbiornikach hodowlanych. Z tego też powodu mięso pstrąga jest wartościowe, bowiem nie zawiera (a jeśli już to minimalną ilość) środków chemicznych, antybiotyków i metali ciężkich w porównaniu z innymi rybami hodowlanymi. 100 g świeżego pstrąga dostarcza około 160 kcal, 19 g białka i 10 g tłuszczu. Białko jest łatwo przyswajalne i pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera(...)pamięć i koncentrację, a także nasze samopoczucie. SKŁADNIKI: Danie dla 2 osób. 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 2 cząstki cytryny 2 ząbki czosnku 2 gałązki natki pietruszki 2 łyżki jasnego sosu sojowego 100 ml białego wina biała część pora 1 marchewka 1 cebula kawałek buraka ½ kalarepy 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pstrągi płuczemy

W kuchni Katie
Szpinak – właściwości lecznicze 250

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 219

Kolejna uczta dla zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o

Eat me! Fit me!
PASTA Z TUNCZYKA 124

Zdrowe ryby trzeba jeść. Nie może zabraknąć ich w naszej codziennej diecie ze względu na kwasy Omega 3. Można przygotowywać je w różnej postaci. Jedną z nich jest pasta, czyli smarowidło na kanapki. Dodatki to już kwestia gustu. Zazwyczaj to jest majonez, musztarda, ogórek konserwowy, kiszony, papryka lub jaja na twardo. Moja pasta jest nieco ostra, ale nie przesadnie(...)odsączyć z wody (oleju), umieścić w misce. Rozdrobnić widelcem. Jaja i ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka. Majonez, tabasco, ketchup wymieszać razem ze sobą, aż powstanie jednolity sos. Wlać do tuńczyka. Wymieszać. Wsypać koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać

Kuchnia Paulettes
Kotleciki z karpia 134

kształt, a panierka jest gładka i smaczna. Składniki na około 15 sztuk (średnica 5 cm ): 500 g wyfiletowanego karpia ( 1,5 kg całej ryby, albo 1 kg wypatroszonej ryby bez głowy) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)mąki kukurydzianej i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor i odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy z ziemniakami i dowolnym sosem. Zapraszam również na karpia w innej postaci: Karp pieczony - najlepszy Karp w kukurydzianej panierce

Trzeci talerz
Nigiri z łososiem, awokado i sezamem 125

Kolejny pomysł na przygotowanie sushi w domowym zaciszu, tym rezem w dłoniach formujemy niewielki wałek, kładziemy na nim cienkie plastry łososia i awokado, całość "spinamy" wodorostem

Mango Papaja
Makaron z tunczykiem i ricotta 168

Bardzo lubię ryby ale nie zawsze mam pomysł na to w jaki sposób je przyrządzić.  W marcowej KUCHNI pojawił się przepis na szybkie, smaczne, domowe danie rodem z Włoch. Comfort food czyli danie idealne na pocieszenie na wiosnę.  Co dla mnie istotne nie jest natrętne w smaku, wręcz bardzo delikatne i można je przygotować(...)dente w osolonej wodzie. Ricottę mieszamy w miseczce z odsączonym tuńczykiem, przyprawami i oliwą a na końcu dodajemy natkę. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go i łączymy z powstałym sosem. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łosoś w chrupiącej panierce 198

   Soczysty i delikatny łosoś w chrupiącej panierce z bułki tartej i mielonego lnu.     Składniki: -filet z łososia bez skóry -bułka tarta z

Maminek kulinarny
Tuńczyk zapiekany pod beszamelem 145

 Dziś szybko po pracy, wpadłam do mieszkania z potrzebą ugotowania sobie czegoś pysznego. Podkreślam, że nie miałam zbyt wiele czasu, bo w ciągu godziny musiałam

Mój Smak na Życie
LENIWY PORANEK #6: TOFUCZNICA/"JAJECZNICA" Z TOFU 215

          Cykl śniadaniowy zawsze przypadał na sobotę, prawda? Niestety, tak się złożyło w  miniony weekend, że nie zdołałam nic opublikować

W kuchni Karmel-itki
Nasza grecka musaka (moussaka) 194

urokliwe uliczki i pyszna kuchnia. Spacer po prawdziwym greckim targu na długo pozostanie w naszej pamięci. Sprzedawane tam były piękne kolorowe owoce, warzywa, różnego rodzaju sery, owoce morza i ryby. Był to niezwykły widok. Korzystając z tych wyjątkowych składników sami przygotowywaliśmy np: sałatkę grecką czy zapiekane warzywa.           Musaka to wspaniała(...)ziemniaki - 0,5 kg mięsa wieprzowo - wołowego lub wołowego - puszka pokrojonych pomidorów - płaska łyżeczka tymianku, bazylii, czerwonej słodkiej papryki - szczypta cynamonu - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek Sos beszamelowy -  600 ml mleka - 125 g masła - 100 g mąki - pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2 żółtka - sól, pieprz Sposób przygotowania: Bakłażany i ziemniaki myjemy i kroimy w plastry

Pan i Pani Smith w kuchni
Surówka z kapusty, pora i koperku 313

jest bardzo dobra surówką, jedna z najlepszych. Ta surówka, którą dzisiaj proponuję ma bardzo podobne składniki, ale doprawiana jest zupełnie inaczej, kapusta nie jest też siekana tak drobno. Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Surówka z kapusty, pora i koperku, ma dodatek tartej marchewki, oraz jogurtu wymieszanego z majonezem, surówka jest(...)wpływem soli zmięknie i puści sok, który należy odcisnąć. Odciśniętą kapustę przekładamy do miski, dodajemy marchewkę i por, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem, posypujemy cukrem, mieszamy surówkę. Dodajemy sos przygotowany z łyżki majonezu wymieszanego z jogurtem i koperkiem, dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki aby się wszystko przegryzło. Taka surówka to świetny dodatek do mięsa. Smacznego. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w musztardzie 155

Moje śledzie wreszcie wymoczone, więc zaplanowałam przyrządzić po części śledzie w musztardzie jak i śledzie w occie. Uwielbiam śledzie w musztardzie i robię je na każde

codojedzenia
Carpaccio z łososia i awokado z winegretem na occie z cydru. 149

Dzień zakupów przedświątecznych, czyli trzy godziny spędzone w markecie, to coś czego nie znoszę. No dobra, może trochę lubię, bo zawsze wynajdę coś, czego będę mógł

BaRepas
Ryba po grecku 860

Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania