ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:141/236)

Tuńczykowy stek z salsą imbirowo- pomarańczową 216

musi być jakieś ale :) Tuńczyk jest dość kapryśną rybą jeśli chodzi o obróbkę termiczną i błędów nie wybacza. Wystarczy kilkanaście sekund za długo na patelni i zamiast soczystego kawałka ryby, zostanie nam tylko suchy, wiórowaty tuńczyk, nadający się tylko do zapuszkowania :P Bardzo ważna jest grubość steków, zwłaszcza jeśli smażymy ich kilka naraz powinny mieć one taką sama grubość(...)Wtedy tuńczyk w środku ma delikatną "plamkę, mięso jest soczyste, zwarte i znika z talerza w zastraszającym tempie :)  SKŁADNIKI (2 porcje) tuńczyk 2 steki z tuńczyka 2 łyżki sosu sojowego /teryiaki 2 łyżki oliwy z oliwek salsa 1/2 pomarańczy 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki pestek z granatu 1/2 cebuli kilka ziarenek czerwonego pieprzu lub kawałek papryczki chilli

DefinicjaSmaku
Sałatka śledziowa z papryką 216

Może nie macie pomysłu na dzisiejszą kolację?:) Polecam sałatkę śledziową, jest naprawdę smaczna i lekka. Sałatka śledziowa z papryką Drukuj przepis Składniki 6 marynowanych płatów śledziowych

CoolinarniePL
Domowe sushi 220

eksperymentowania z sushi. Okazuje się, że na sushi nie trzeba iść do restauracji, ale można wykonać je we własnej kuchni. Sushi można zrobić z czym tylko macie ochotę, z rybą czy wegetariańskie. Przy tym jest zdrowe i bogate w cenne witaminy. Przygotowując je w domu również zaoszczędzicie swój czas i pieniądze. Postaram się krok po kroku opisać przygotowanie tak zwanych(...)nasze produkty np. kombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry. Aby urozmaicić możemy część łososia upiec.Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi

kulinarnyJa
Kotlety gryczane 131

Dzisiaj będą pozostałości po wczorajszym obiedzie, czyli kotleciki z kaszy gryczanej z wszystkim co jest w lodówce, a za wiele tam nie ma :-)Składniki:250 g

pieprzny smaczek
Przepis na dobrą chińszczyznę, i tyle w temacie… 229

W naszym domu dania kuchni orientu, często królują, bo są zdrowe, pyszne i co najważniejsze, można je przyrządzać z togo co aktualnie mamy pod ręką i

Nie Bo Piekło
Pieczony łosoś starofrancuski z kurkami i młodymi ziemniakami 146

Składniki: Marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki musztardy starofrancuska, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka łyżka miodu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki

Moniki Smakołyki
Dieta na rozgrzewkę czyli co jeść aby zimą zimno nie było 184

kurkuma, tymianek i majerane k  naturalne przekąski takie jak pestki dyni, słonecz nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp.   miód, jajka, ryby     2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie i niestrawność. Niektóre z nich niszczą grzyby i bakterie(...)ądzanego na słodko.  go ździki lubię, bo kojarzą mi się z dzieciństwem . Nie ma kompotu bez goździków. chili - silnie rozgrzewa więc cz ęsto dodaję do zup i sosów imbir - sama nie przepadam ale ponieważ poprawia krążenie i chroni przed infekcjami od czasu do czasu go sobie podaję. kurkuma - lubią ją moje dzieci bo dzięki niej ryż staje się żółciutki

WYSPA SZCZĘSLIWA
Tatar z łososia z kaparami i świeżą kolendrą 190

świeżą kolendrą   Przystawka w sam raz na kolację we dwoje. Jedna z moich ulubionych.Tatar z łososia nie wymaga wielu składników ani pracy, jednakże kluczowa jest świeżość oraz jakość ryby. Należy więc spożyć tatar do paru godzin, przechowując w lodówce przed podaniem.  Zapraszam na inne przepisy na tatar z łososia na moim blogu:   Tatar z łososia(...)zalewie   1 szczypta soli morskiej  1 szczypta pieprzu białego 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia  1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny  1 łyżka sosu sojowego - light (czyli ten bez dodatku karmelu)  Wykonanie:  Łososia z dobrego źródła i pierwszej świeżości umyć, osuszyć papierem kuchennym, pokroić na malutkie kawałeczki, przełożyć do miseczki. Dodać posiekane kapary

Wino Francja Kuchnia
Pieczona flądra. Nadziewane pieczone papryki. 191

się skomponowała i wyszło na prawdę smacznie i chyba zdecydowanie zdrowiej gdybym po prostu usmażyła ryby ;-))) Polecam! SKŁADNIKI: - flądry - oliwa z oliwek - sól morska Flądry układamy na pergaminie. Skrop oliwą z oliwek, posyp solą. Pieczemy krótki czas w wysokiej temperaturze. Dzięki temu ryba zachowa wilgoć. Będzie soczysta a nie sucha! temp. 220 stopni czas 13 minut Na placuszki(...)stopni C. Pieczone papryki nadziewane: - papryki czerwone - szalotka - 2 łyżki masła - kuskus - kurkuma - 3 łyżki białego wina - imbir Na maśle zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj białe wino i przyprawy. Niech sos się zredukuje. Podlej wodą. Dodaj kuskus. Masą napełnij wydrylowane papryki, na sam wierz, pod czapeczkę nałóż troszeczkę masła. Przykryj czapeczką z papryki. Pieczemy 25 min w nagrzanym piecu. Na blachę

SMYKWKUCHNI
Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi 97

terenów wschodnich- dokładnie z Syberii. Ze względu na ostre warunki pogodowe, danie to cieszyło się bardzo dużym powodzeniem. Syberyjskie kobiety przyrządzały je dla swoich mężczyzn wybierających się na połów ryb lub polowanie. (Źródło http://www.abcukraina.pl) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaja 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody Składniki na farsz: 30 dag wędliny 1 cebula 30 dag mięsa(...)zmielić, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Nakładać na wcześniej przygotowane ciasto formując pielmienie (zlepiać jak pierogi). Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Pielmienie podawać np. z rosołem, sosem lub polane klarowanym masłem

Tradycyjna Kuchnia
Sushi - moje pierwsze własnoręcznie zrobione 166

pierwszy raz jadłam kilka miesięcy temu. Długo nie mogłam zebrać się w sobie, aby spróbować jak smakuje. Jakoś tak kojarzyło mi się z jedzeniem surowej ryby, a to przecież jest bleee ;) głupi stereotyp :) Sushi to chyba bardziej filozofia przygotowywania potrawy, która bazuje na specjalnym ryżu i nori, czyli arkuszy sprasowanych wodorostów. Nie będę Was instruować(...)się tym, co udało mi się wczoraj zrobić pierwszy raz :) Moje sushi przygotowałam ze świeżym ogórkiem, papryką konserwową, kawałkami sałaty lodowej, wędzonym łososiem i wasabi. Do tego podałam sos sojowy i marynowany różowy imbir.Lubicie sushi? Przygotowujecie je sami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepsze pomysły na zdrową i lekką kolację 192

warzywa strączkowe, kapusta, papryka, por... Mogą powodować uczucie pełności, a nawet mocne bóle brzucha. W późnych porach nie sięgamy także po kawę czy mocną herbatę. Produkty wskazane: chude mięso ryby (także tłuste) owoce morza twaróg/serek wiejski jajka zdrowe tłuszcze jak oliwa czy olej kokosowy większość warzyw  Produkty niewskazane: tłuste sery potrawy ciężkostrawne, smażone na głębokim tłuszczu słodkie(...)trudu zasypiam. :) 1. Sałatka z jajkiem i brokułem Sałatki dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Moja ulubiona wersja jest z jakiem ( zamiennie z kurczakiem lub tuńczykiem ), brokułem i lekkim sosem czosnkowym. Często dodaję także grzanki z razowego pieczywa.  Jest naprawdę pyszna! :) Co potrzebujemy? jajko (ugotowane na twardo) sałatę lodową garść rukoli pomidor  1/3 ogórka kilka różyczek brokuła (ugotowanego

Kuchnia Ellie
Dorsz w pomidorach 83

Dorsz w pomidorach Składniki: 3 filety z dorsza 2 cebule 2 ząbki czosnku natka pietruszki kapary (1 łyżeczka) 2 puszki pomidorów w puszce oliwa sól pieprz

nietadieta
Grillowany łosoś z boczniakami 164

Miało być szybko i normalnie, wyszło szybko i trochę inaczej :) Boczniki nie pamiętam czy kiedyś jadłam za to kanie uwielbiam więc stwierdziłam że będą podobne w

Piekielna Kuchnia Pati
Tort z kuskusu, tuńczyka i pesto 223

Kuskus, tuńczyk, pesto - pięknie się składniki połączyły i tort kolorowy utworzyły.  Tort ten w całości zjadamy i wyrzutów sumienia nie mamy, bo nie dość, że

Moniki Smakołyki