ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:143/236)

Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z tuńczykiem 183

Wiosna to czas kiedy na naszych talerzach goszczą lekkie sałatki. Przyznać trzeba, że na nowalijki jeszcze musimy troszkę poczekać dlatego dziś lekko ale ze smakiem. Osobiście

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kimchi 231

smak... Co będę pisać, jemy ją prawie do wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała do zupy i jako dodatek do kanapek albo jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być ładna i jędrna, najsmaczniejsza wg mnie z ładnymi, zielonymi liśćmi) 60 ml soli(...)ilości  są zbyt ostre nawet jak dla mnie 2-3 ząbki czosnku (1 łyżka przeciśniętego przez praskę) 3-4 cm kawałek świeżego imbiru (1 łyżka utartego) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 1/2 utartego jabłka 1/2 utartej gruszki   3-4 zielone cebulki Z kapusty ściągam zewnętrzne 2-3 liście, płuczę, osuszam, kroję

Kuchnia Prezydentowej
Prima Aprilis.. Grypa ma ochotę na psikusa. 164

prostu 1 kwietnia, a żart zrobiony tego dnia Aprilscherz lub np. Aprilskämt (Szwecja). We Francji prima apilis jest określany  jako „Dzień kwietniowej ryby” (Jour du poisson d’avril) a pierwszokwietniowe żarty nazywane są „kwietniowa ryba” (Poisson d’avril). Prima Aprilis zaczął być popularny już w późnym średniowieczu! A spekulacje na jego temat wykraczają nawet do starożytności!  Natomiast(...)państwowych – przykładowo sojusz  antyturecki z Leopoldem I Habsburgiem podpisano 1 kwietnia 1683, ale antydatowano  go na 31 marca, aby na dokumencie nie widniała data prima aprilis. DOMOWY SOS TATARSKI. (podaję składniki - proporcje zależą od ilości, jaką chcemy uzyskać i od upodobań, w zależności od preferencji smakowych) marynowane pieczarki cebula kilka ogórków konserwowych sól, pieprz majonez odrobina chrzanu troszkę

W kuchni Karmel-itki
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 227

odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej  doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie(...)przez praskę czosnkiem (dodaj do mleka również skórkę z czosnku pozostałą po przeciskaniu)  i na wrzątek wrzuć kostki łososia. Gotuj je około 10 minut, na średnim ogniu, aż ryba będzie cała ścięta i soczysta w środku. Odcedź ugotowaną rybę z pozostałości mleka. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej leciutko cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dodaj do niej

Słodko-Słony Świat Ilony
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 161

Sangów  —  jeden z największych stawów hodowlanych karpia niemodlińskiego. Słuchamy pilnie o tym, dlaczego karp niemodliński jest taki wyjątkowy. Sieci łowieckie w magazynach karpia. Magazyn karpia, w którym ryby są przechowywane przed trafieniem do sprzedaży.  Widok na Zamek w Niemodlinie. Widok na Zamek w Niemodlinie. Restauracja Na Wyspie w Niemodlinie. Gospodarstwo Rybackie w Niemodlinie. Pani Elżbieta Oleksa(...)pewnością warto restaurację odwiedzić i spróbować lokalnych dań. Zajawka poniżej! Uczta na Zamku w Mosznej: pasztet wieprzowy z konfiturą dyniową i żurawinową oraz polędwica wieprzowa w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami. Zamek w Mosznej o świcie. Zamek w Mosznej o świcie. Zamek w Mosznej o świcie. KONSTANTY, CZYLI   ŚTANTIN Restauracja   Śtantin   mieszcząca się w Starych   Siołkowicach

Food Square
SZPINAKARZ CZYLI PAPRYKARZ SZPINAKOWY 170

Wszyscy znają słynny paprykarz szczeciński, który owszem jest smaczny, ale mój paprykarz jest smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu.  Wszystko zależy od organizacji :).  Szpinakarz

Kuchnia Paulettes
MAKARON Z ŁOSOSIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM 212

 Dziś przepis dla zwolenników szybkich dań. Czas jego przygotowania to praktycznie tyle  ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Idealny jest Lubelli pappardelle nr.57 Pokroiłam

potrawyregionalne
Śledzie po węgiersku 316

Jestem wielką fanką śledzi, a ten przepis należy do moich faworytów, gdyż uwielbiam śledziowe receptury w których znajduje się miód. 1 kg śledzi 1 kg cebuli

Jadło i czytadło
Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym 205

Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym.   Oj, pyszna to była zupa, rozgrzewająca i pełna aromatów, a tak prosta do

Kuchnia na wzgórzu
Zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem. 234

Nadeszły chłodniejsze dni, a wraz z nimi mam ochotę na bardziej sycące dania. Moja propozycja to zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem jest bardzo smaczna

Symfonia smakowa
Śledzie w sosie koperkowo - ogórkowym 180

Składniki: 6 filetów śledziowych 2 konserwowe ogórki pęczek koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka białego octu winnego Sposób

Qchnia po prostu
Krewetki pieczone w całości (w pancerzach) 174

Każdy smakosz wie, że krewetki pieczone w całości – w pancerzach wraz z głową, mają zupełnie inny smak od tych wcześniej obranych. Są słodsze i wilgotniejsze

Poezja smaku
Szparagi clasico z halibutem fantastico 144

masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, świeżo mielony pieprz kolorowy filet z halibuta płatki migdałów kandyzowane owoce tropikalne ziarna czarnego sezamu sok z cytryny do skropienia ryby Przygotowanie: Szparagi gotujemy tak, jak to widać na zdjęciu poniżej. Główki powinny wystawać ponad poziom wody, gdyż potrzebują znacznie mniej czasu. Średnio można założyć, że cienkie szparagi potrzebują(...)prosto, a do jedzenia przeznaczyłam tylko te części z "kwiatkiem". Oczywiście, że można jeść same szparagi, tylko po co? Zatem może rybka? Najlepiej morska! Nadarzyła się okazja na halibuta. Rybę należy osuszyć ręcznikiem i posolić przynajmniej z godzinę przed przyrządzaniem. Sól musi mieć czas by zadziałać higroskopijnie. Następnie Hońka umyśliła sobie, że można by zaszaleć z "panierką". Zatem pokroiła kandyzowane

Karczma Honorietty
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą 309

Ta sałatka jest bardzo prosta. Tak naprawdę robi ją mój mąż, który też sam ją wymyślił. Lubi ją robić chyba dlatego, że zajmuje mu to zaledwie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Irańska ryba smażona 194

papryki  1 łyżeczka curry  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty kolor na oleju. Kurkuma nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”.Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie(...)kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.•    Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu.•    Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył słynny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i, chociaż w smaku, jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem

Moje domowe kucharzenie