Rzadko jem śledzika, bo jakoś nie przepadam za rybami w zalewach... :) Ale na taki jak dziś zrobiłam, miałam już dawno ochotę :) SKŁADNIKI: kilka płatów świeżego śledzia kilka ziemniaków śmietana duża cebula koperek sól, pieprz ser żółty ( ewentualnie) Śledzia umyć i oczyścić z ości. Pokroić w paseczki. Ziemniaki w mundurkach podgotować około 10-15 minut w osolonej wodzie(...)ostygnięciu pokroić w talarki grubości ok 0,5 cm. cebulkę zeszklić na masełku. Dodać śmietanę i posiekany koperek. Doprawić sola i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, śledzie, sos, ziemniaki, śledzie i na koniec sos. Całość posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Śledzik inaczej!! Można? Można
MarciochaKucharzyRyba z selera, bezy z wody z ciecierzycy czy hot dog z marchewki.... Weganizm wciąż mnie zaskakuje. Ten niebanalny sposób na zweganizowanie popularnego dania fast food znalazłam na YouTubie i musiałam go wypróbować. Poniższy przepis bazuje na kilki innych i jest dostosowany do tego co miałam w kuchni. Nie spodziewałam się, że marchewka w bułce może(...)bardzo przypominać hotdoga. Składniki (4 porcje): 4 marchewki zbliżone rozmiarem do parówki 4 bułki do hotdogów 1/4 szkl wody 1/4 szkl sosu sojowego 1/4 szkl oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz olej do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Odkroić końce marchewki i je obrać. Można również
wegujemyzłowił te ryby, a nie tylko kupił od rybaka. Taka możliwość zakupu ryby prosto z kutra jest dla mnie jak bonus, daje możliwość cieszenia się smakiem świeżej ryby. Będąc nad morzem staram się korzystać z takich okazji, które już dzisiaj należą do rzadkości. Niestety, należą do rzadkości. Śledzie czyścimy, płuczemy, osuszamy i usuwamy kręgosłup, zostawiając ogonek ( łatwo(...)przekładamy na drugą stronę. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami i warzywami. Doskonale smakują z sosem koperkowym lub pomidorowym. Smacznego ! Artykuł SMAŻONE ŚLEDZIE NA KROMCE CHLEBA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakłyżeczka mąki sól morska pieprz młotkowany z kolendrą (Kamis) 1 łyżeczka oleju rzepakowego tortilla pszenna 1 pomidor 1 mały por 1 jabłko 1 łyżka majonezu tymianek Sposób przygotowania: Rybę przyprawić solą i pieprzem, zamoczyć w rozkłóconym jajku i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanej patelni ( z kawałkiem papieru do pieczenia położonego na rozgrzanym oleju). Gdy rybka jest już rumiana(...)majonezem. Podgrzewamy tortillę na suchej patelni przez ok. minutę z każdej strony. Pozostaje nam już tylko złożyć danie w całość. Na tortilli układamy pokrojoną rybkę, plastry pomidora i nasz sos porowo-majonezowy. Tortillę zwijamy wg. własnych upodobań i dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytnieubłaganie, człowiek w wolnej chwili zaczyna kombinować i zastanawiać się nad menu. Co zrobić innego, równie smacznego, ale w klimacie świątecznym. W niemal każdym domu w tym okresie królują ryby. Są to przeróżne gatunki, przyrządzane na wszelakie sposoby. Jednak chyba królem od wieków na polskich stołach jest karp i śledzik. Osobiście moja rodzina za karpiem nie przepada, ale śledź(...)dziś i cieszy się sporym powodzeniem. Połączenie śledzia i curry wydawało mi się wręcz dziwaczne, ale nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała. Poza tym ileż można jeść śledzie w sosie z musztardą i samym jogurcie?Składniki:Ja zawsze sałatki robię na oko, mniej więcej proporcje sobie ustalam i robię do smaku ;)płaty śledziowe solonecebulaogórek korniszon/grzybki marynowane pieprz białycurry1 łyżka
Malinowe Pocałunkipowiedziała, że trochę mdłe, dlatego cukinię zawsze łączy się z wyrazistymi smakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego do czerwonego, lubi też ryby, gulasze, nadaje się do zapiekania. W tej formie ostatnio mogliście przeczytać na blogu wpis cieszący się ogromnym powodzeniem - Zapiekane cukinie , czy też Grecką Tartę Dionizosa z cukinią w roli(...)ZNAJDŹ PRZEPIS, możecie dużo szybciej wertować bloga, po różnych hasłach i szukać przepisów bądź inspiracji. Polecam! Dzisiaj cukinię proponuję Wam w iście letnim wydaniu, mianowicie z kurczakiem, kurkumą i sosem pomidorowym. Danie jest idealnie lekkie, orzeźwiające, a zarazem dzięki kurkumie ma charakter. Dodatek świeżych ziół w postaci gałązek rozmarynu dopełnił smak i zrównoważył aromat. Danie jest bardzo proste w wykonaniu
SMYKWKUCHNIMoja ulubiona ryba, bardzo ładnie wygląda w towarzystwie kolorowych dodatków :) Uwielbiam<3 Składniki: 150g wędzonego łososia mała cebula żółta papryka pomidor główka sałaty ser pleśniowy (u mnie camembert ok 120g) ok 20 ml oliwy pietruszka, bazylia, papryka ostra w proszku, sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Paprykę, pomidora i cebulę pokroić. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki(...)Łososia podzielić na mniejsze płaty. Ser pokroić w plastry. Oliwę połączyć z cytryną (do smaku) i dodać przyprawy. Wymieszać. Składniki połaczyc i skropić przygotowanym sosem. Smacznego
ChilliJemytego mleko kokosowe, które dodaje troszkę słodyczy i przełamuje ostrość. Właśnie za to połączenie mleka kokosowego, chili, trawy cytrynowej i limonki uwielbiam tajską kuchnię. Kaczkę można zastąpić kurczakiem lub rybą i cały czas będzie pysznie. Jeżeli macie ochotę część ananasa można zastąpić pędami bambusa. Ja za nimi nie przepadam, więc zostałam przy ananasie. Gorąco polecam! Składniki dla 4 osób(...)średniego ananasa (można częściowo zastąpić pędami bambusa) 1 papryka chili 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki zielonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka sosu rybnego 100 ml bulionu drobiowego sok z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru Mięso umyć,osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki
Pełny talerzdlatego gorąco polecam zakupy internetowe w sklepie Kuchnie Świata, znajdziecie tam wszystkie potrzebne składniki. SUSHI (składniki na około 56 kawałków) Składniki: - 500 gram ryżu do sushi - 7 płatów nori - sos sojowy - gotowa zaprawa ryżowa (lub ocet ryżowy, cukier i sól) - wasabi - imbir marynowany - mata bambusowa - pałeczki - ściereczka namoczona w gorącej wodzie - ostry nóż - folia spożywcza Dodatki: - ogórek - awokado - paluszki krabowe(...)odstawić na około 30 minut. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem dodatków. Oczywiście wybór dodatków jest kwestią gustu, ja postawiłam na klasykę. Przyznam, że boję się używać surowych ryb, dlatego, że nie mam pewności co do ich pochodzenia. Ogórka (ze skórką!) przekroić wzdłuż na pół, a później jeszcze raz na pół i wydrążyć nasiona. Awokado obrać
Zgrabne GotowanieBardzo często na naszym stole gości ostatnio dziki łosoś. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to zachęcam do przygotowania jakiejś potrawy z takim łososiem w roli głównej
Ze smakiem i z pasjąsamym podaniem. Ryby w zalewach - wiadomo, że potrzebują trochę czasu, aby nabrać smaku, więc je nawet trzeba wcześniej przygotować. Zalewy octowe potrzebują, w zależności od wielkości i rodzaju ryby (kawałki z ośćmi, pulpety) średnio 5-10 dni, aby oddać smak. Ciasta - wiem, że niektórzy zjadają i ponad tygodniowe...ja jednak uważam, że ciasto najsmaczniejsze jest do maksymalnie(...)Pieczywo upieczone własnoręcznie wystarczy owinąć w bawełnianą lub lnianą ściereczkę i wytrzyma w zależności od rodzaju od 2 do 5 dni. Sałatki owocowe - powinny być zjedzone tego samego dnia. Sosy jogurtowe, majonezowe - 2-4 dni, przechowywane w lodówce i w zamkniętych naczyniach. Szaszłyki - mięso do nich można pokroić i przyprawić nawet 2 dni wcześniej. Dzień wcześniej nabić na patyki wraz
Codzienna kuchnia niecodziennaSzybkie w przygotowaniu wrapy z tortilli są świetną propozycją na imprezową przekąskę lub lekki obiad do pracy. Wypełnione świeżymi warzywami i pełnym białka tuńczykiem są zdrowa
Pyry na GazTatar rybny który doskonale sprawdzi się jako przystawka na imprezowy stół, czy po porostu na zdrową kolację. Danie powstało z łososia firmy Suempol
Wanilia i KardamonKiedyś na stołówce zamówiłam sobie danie o nazwie penne z pomidorami i tuńczykiem . Gdy dostała owy specjał, spróbowałam i pomyślałam, że danie jest tak śmiesznie proste
sierotka maRysia w kuchniLubicie śledzie? Ja mogłabym je jeść o każdej porze ;-) Polecam dziś pyszną śledziową sałatkę z ziemniakami i burakami. Wprawdzie jest trochę
potrawyregionalne