natki pietruszki 4 łyżeczki musztardy Dijon 3 łyżeczki miodu 2 łyżki octu winnego czerwonego bazylia - ususzona garść oliwek Przygotowanie: Solę obsypujemy z każdej strony przyprawą do ryb i układamy obok siebie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. I smażymy z każdej strony po ok 2 minuty. Na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego(...)cytryny i obtoczone w czosnku. Gdy krewetki się smażą dodajemy pokrojone w kostkę plasterki ananasa, plasterki cytryny, posiekaną zieloną pietruszkę i oliwki. Smażymy ok 10 minut na średnim ogniu. Sos robimy z musztardy, miodu, octu winnego czerwonego, bazylii i soku z cytryny. Smacznego
ClauditteMissCookingChoć kosztowałam już sałakę z makaronem i tuńczykiem, obawiałam się jak sprawdzi się taki mix na ciepło, w formie obiadu. Wyszło naprawdę przepyszne. Wszystko pasowało do siebie idealnie. Oczywiście ryba z makaronem nie przypadnie do gustu każdemu. Mimo wszystko ogromnie polecam, dla mnie makaron numer 2, oczywiście po niedawno opublikowanym pesto z kurczakiem i rukolą, które ostatnio robi furorę(...)pesto Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 2 garści rukoli 50 g parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz Pesto z tego przepisu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makaron-kreatywnieMożna użyć oczywiście gotowego
Mania GotowaniaSzkocji tak samo jak w całej Anglii podaje się full English Breakfast , czyli smażone tosty, jajecznica, smażone plastry bekonu, parówki wieprzowe lub baranie, pieczone pomidory i fasolka w sosie pomidorowym. Do picia oczywiście herbata z mlekiem, ale jest również kawa i herbata bez mleka dla turystów. Nie mogłam nie z kosztować tradycjonalnego angielskiego śniadania. Próbowałam również typowej angielskiej herbatki(...) w cieście oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli. Szczerze przyznam, że w życiu nie jadłam tak świeżej ryby. Sama potrawa była niesamowita, pod względem swojej prostoty i smaku. Ryba była tak świeża, aż rozpływała się w ustach. Jedząc chciałam się delektować smakiem, ale niestety musieliśmy jeść szybko i w ukryciu. Tam gdzie jest
Projekty ze smakiemGrillowany łosoś z brukselką, komosą ryżową i pomidorami Składniki - łosoś: 500 g łososia koperek tymianek rozmaryn sól Składniki brukselka z komosą: 500 g brukselki 3/4
nietadietaNajczęściej gotuje się ośmiornicę w dużej ilości wody by zmiękła. Tym razem ośmiornicę dusimy w jej własnych sokach, które puści pod wpływem temperatury z dodatkiem sporej
Sztuka gotowania w/g SamiryDziś przedstawiam przepis na drugą pizzę, którą zrobiłam z siostrą z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy: z tuńczykiem i oliwkami. Składniki (ciasto): 2 dag drożdży 3/4
Pasja Smakubyło nadzwyczaj łatwe. Oj, pojawią się jeszcze nieraz w mojej kuchni. Świetnym uzupełnieniem smakowym i kolorystycznym była sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych w sosie vinegrete. Skłdniki na 4 porcje: • 4 średnie pstrągi (ok. 250 g każdy) • 1 cytryna • pęczek koperku • 8 małych ząbków czosnku • 50 g masła • sól, pieprz biały do smaku(...)pieprzem z każdej strony, także w środku. Zostawić na pół godziny. • Cytrynę pokroić w półplasterki o szerokości ok. 0,5 cm. • Wypełnić wnętrze ryby: do każdego pstrąga włożyć plaster masła, dwa kawałki cytryny, dwa ząbki czosnku i małą gałązkę koperku. • Na wierzchu naciąć skórę po skosie. Do nacięć włożyć
To co kochamzarekomenduje przepisu lepiej, niż fakt, że danie smakowało samej Kalinie Jędrusik. Widać po nich, że autor jest na diecie. Nie za bardzo lubi część dań, które przygotowywała Zofia np. ryby, ale je je, bo są dobrze zrobione. To podejście jest mi bardzo bliskie, bo ja też nie bradzo lubię dania, które przygotowuje mój mąż, raczej bym nie ugotowała(...)się przepyszne. Januszowi trzeba natomiast przyznać, że teksty są napisane bardzo dobrze, pięknym językiem polskim, gdzie kisz magicznie zamienia się w serowiec, a vitello tonato w cielęcinę w sosie tuńczykowym. Co miałabym ochotę ugotować z tej książki? Na pewno zrazy a la Radziwiłł, kwiaty bzu w cieście, zupę koperkową i deser Celiny, który przypomina nieco PRLowską białą galaretkę
Ugotowane pozamiatanePotrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona(...)kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero
Codziennik Kuchennysprawdzą się żadne inne rodzaje ryżu, np. basmati czy jaśminowy. Sushi z pieczonym łososiem zdecydowanie należy do moich ulubionych. Nie zawsze mam dostęp do dobrych surowych ryb, które są kruche, świeżutkie i rozpadają się w ustach. Nie chcę ryzykować, dlatego najczęściej korzystam z pieczonego lub grillowanego łososia teriyaki. Zwijanie sushi może być świetnym sposobem na spędzanie(...)domu możemy poeksperymentować ze składnikami. SKŁADNIKI / 6 porcji 2 szklanki ryżu do sushi 200 g filetu z łosia 6 płatów sushi nori - listki prasowanych alg morskich wasabi sos sojowy szczypiorek zielony ogórek sałata kremowy twarożek np. Philadelphia, Almette ZAPRAWA DO RYŻU ¹⁄₃ szklanki octu ryżowego 2 łyżki cukru ¹⁄₂ łyżeczki soli MARYNATA DO ŁOSOSIA 4 łyżki sosu sojowego
cool and mintyprzygotowaniu. Polecam na obiad lub kolację. Szczególnie w takim okresie jak teraz - podczas adwentu większość z nas stara się w piątki pościć. A co wtedy jemy? A no ryby właśnie . Właśnie dlatego polecam szczególnie na piątkowy, ale też codzienny, a nawet świąteczny obiad czy kolację. Składniki: 370g fileta z pstrąga łososiowego kilka średnich ugotowanych ziemniaków 1/2 brokuła pieprz cytrynowy(...)łyżki). Kolejną warstwę stanowi pstrąg łososiowy (jeśli jest ze skórą należy ją ściąć ostrym nożem i sprawdzić czy nie pozostały w filecie jakieś ości, jeśli są powyjmować). Rybę wcześniej oprószamy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Posypujemy 1 łyżką tartego sera. Brokuł dzielimy na małe różyczki, układamy w naczyniu i ponownie oprószamy serem żółtym. Czynności powtarzamy w kolejnej warstwie
Kolorowy PrzepisownikNiebawem Boże Narodzenie, a więc i moment, kiedy śledzie pojawiają się na naszych stołach nie tylko pod postacią klasycznych śledzi w śmietanie czy też marynowanych. Zebrałam
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepyszne leczo albo zupa gulaszowa . Od razu Was uprzedzam – nie znajdziecie na Węgrzech – „ placka po węgiersku ” – to niestety jest wymysł Polaków, podobnie jak „ ryba po grecku ” :) Oprócz papryki, typowym produktem węgierskim do kupienia w każdym sklepie jest salami . Możemy wybierać w wielu jego rodzajach – łagodne, ostre, z dodatkiem pieprzy itd. Langosz(...)fastfood jest Langosz . Jest to placek drożdżowy smażony na głębokim tłuszczu podawany z rozmaitymi dodatkami… Langosz jest bardzo sycący i jedna porcja z dodatkiem szynki, pomidorów, sera i sosów zaspokoi głód nawet dwóch osób. Cena langosza jest bardzo przystępna i za jego bogatą wersję zapłacimy ok. 30 PLN Langosz jest także podawany w restauracjach z węgierskim gulaszem. Spróbujcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybka, prosta i przede wszystkim smaczna sałatka z ryżem i tuńczykiem . Zaletą tej sałatki jest niewielka ilość majonezu, którą wykorzystamy do jej przygotowania. Majonez będzie nam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!