szczęście używam ryby z puszki, która obok 300 kilogramowego błękitnopłetwego nawet nie stała, więc mogę jeść na zdrowie Składniki na każdą porcję: mała bagietka lub ciabatta jajko na twardo puszka tuńczyka kilka plasterków świeżego ogórka pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka gotowa tapendada lub garść czarnych oliwek z kroplą cytryny i łyżką oliwy sos winegret ukręcony z łyżki soku
Ugotowane pozamiataneMieszamy sos z cukinią, dodajemy 2/3 sera, oliwek i ziół. Mieszamy, dopieprzamy do smaku, posypujemy i dekorujemy resztą pokruszonego sera, ziół, pokrojonych oliwek i pomidorkami. Wstawiamy sałatkę do schłodzenia na 2-3 godziny do lodówki. Smaki rozwiną się i połączą. Pyszna jest sama, na lunch czy kolację. Pasuje do białego mięsa i ryb. Przyjemnie ożywi i uzupełni dania
Karo in the KitchenKiedy pierwszy raz zrobiłam tzw. selerybę byłam zdziwiona, że aż tak bardzo przypomina smak ryby. Od tego momentu chciałam zrobić coś, co chociaż trochę będzie przypominało mojego ulubionego łososia. Długo myślałam co by mogło tak jak seler imitować rybę. Ostatnio, gdy piekłam bataty zauważyłam, że po przekrojeniu na pół i wzdłuż przypomina filet rybny. Dodatkowo idealnie odzwierciedla kolor(...)własnie batat posłuży mi jako baza do jego zweganizowania. Wegański pieczony "łosoś" z batata Składniki: 1 duży batat nori 1/4 szkl oleju 1 szkl wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej sol, pieprz Przygotowanie: Do naczynia/pojemnika wlać wodę, olej, sos sojowy i dodać wszystkie przyprawy. Pokruszyć 2 arkusze nori
wegujemyuzyskać cztery paski ryby. Nadziej na patyczek do szaszłyków i odstaw do marynowania. Ugotuj ziemniaki, zrób z nich pure, dodaj drobno posiekaną pietruszkę i zeszkloną cebulkę pokrojoną w kostkę. Wymieszaj razem. Gałkownicą do lodów nakładaj pure na podłużny talerz na środku. Zgriluj szczupaka klika minut z każdej strony. Awokado pokrój na fileciki i polej sosem z oliwy, octu, soli
AZgotuj!nerkowcem w sosie z tamaryndowca. Nieeebo w gębie !!! Danie wegetariańskie. Wszystko pysznie chrupiące. Nigdy nie rozgotowane ! :) Moja ukochana Morning Glory czyli w tłumaczeniu na polski szpinak wodny. Ajjjj :) Tej sałatki niestety ale zjeść się nie dało, nawet kucharka przybiegła i zakazała mi ją jeść ;) To sałatka z papai ale z marynowanym krabem i rybą. Spróbowałam ale nie dałam rady(...)takie popularne ... Ale czuję, że tego lata będę z nimi szaleć :) Może skorpionika? A może polnego konika? Od wyboru do koloru Przypadkowo napotkany targ w Bangkoku. Herbaty, grzyby, ryby, owoce, zioła, kurczaki, słodycze. Jedzeniowy zawrót głowy. Stragan uliczny z suszonymi kalmarami i chyba łososiem... Tajska "włoszczyzna": trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kafir.... Mango? zawsze :) A to co? Kasztany? Ktoś
Jemy PijemyRybę zmielić w maszynce. 2. Do masy rybnej dodać jajko, koncentrat, natkę, przyprawy i bułkę tartą. 3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Z masy formować niewielkie pulpeciki. 4. Pulpeciki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie sos: jogurt
Pasja Smakujeszcze bōło połno baniōw, a terozki to już trza by trocha pokōmbinować- chyba, że fto [2] mōł jeszcze zamrożōnoł:) Co potrza? 0,5 kg bani 30-50 dkg ryby (jo żech robiōł z tiliapii, ale mogecie sprōbować tyż jakoś inkszo) 2 marchwie 2 kartołfle 1 cebula 1 zōmbek czosku syrek topiōny masło klarowane (styknie 1 łeżka) oliwa(...)sypanōł prziprawa curry) 1 płaskoł łyżeczka kolyndry- zmielone ziorka [4] 1 łyżeczka kurkuma 2 łeżki zōłzy rybnyj (to sie kupuje we sklepie oriyntalnym, a po polsku sie to nazywo sos rybny, ale jak tego niy dołcie, to przeca sie nic niy stanie, bo niy byndymy sie gowy urywać, jak niy mōmy jednyj prziprawy) Nojprzōd pokrejcie- tak byle
Chop w kuchnićwiartki. paprykę oczyszczamy z nasion i płuczemy, kroimy w paseczki. Szczypiorek siekamy. Sardynki odcedzamy z oleju. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, następnie smarujemy je ketchupem bądź sosem pomidorowym. Układamy garść sałaty, pomidorki koktajlowe oraz paprykę. Na całość nakładamy kawałki sardynki z puszki Zwijamy tortillę w rożek. Podajemy tuż po przygotowaniu. Do przygotowania tortilli użyłam sardynek(...)wszelkimi niezbędnymi informacjami. Po otworzeniu ukazuje się puszka w której kryją się równiutko poukładane sardynki. Rybki te idealnie nadają się do wszelakich sałatek czy dań, w których kawałki ryb mają być większe i dostrzegalne. W naszej tortilli idealnie sprawdził się produkt, który testowałyśmy. Z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po owe rybki na sklepowe półki. Warto pamiętać, że ryby
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitempurze z sosem z mango, gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi Wspaniałym uzupełnieniem dań były wina przygotowane przez firmę Amka Sp. z o.o. , o których opowiadał Mirosław Borkowski. - Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące wino, idealne jako aperitif, San Oro Chardonnay z Sycylii, z wyczuwalną nutą owoców tropiklanych, jabłka i agrestu. Doskonałe do ryb, owoców morza i sałatek
królestwo garówsałatka ziemniaczana. Niezastąpiony dodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla. Składniki:1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkachpęczek koperkupęczek dymki ze szczypiorkiem50 ml octu50 ml oliwyłyżka cukrułyżeczka musztardy francuskiejsól, pieprzPrzygotowanie:Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy ocet, oliwę, musztardę, cukier. Przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarnywegetariańsko. Dlaczego? Czasem ryba jest wskazana, a je uwielbiam. To było silniejsze ode mnie. Kotleciki są miękkie, więc nie wystraszcie się tego, że się nie wysmażyły. To naturalny stan, oczywiście wystudzone stwardnieją nieznacznie. Są delikatne i bardzo rybne. Można podać z surówką, ale również z puree z groszku bądź z hummusem. A nawet z białym sosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI
W kuchni Karmel-itkidziś na mój sprawdzony przepis na ajwar, a także na zestawienie podobnych paprykowo-bakłażanowych sosów rodem z różnych zakątków Śródziemnomorza i nie tylko:) A jaki jest wasz ulubiony sos do dań z grilla?P.s. Tego posta dedykuję mojemu teściowi, któremu tak smakował ajwar, że wyczyścił słoik do ostatniej kropelki. Obiecuję, że wkrótce zrobię więcej porcji:)Ajwar - pasta z pieczonej papryki(...)lubię obierać papryki ze skórki, odkrywać ich mięsiste i słodkie po upieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:)W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs, np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim
Chilli Czosnek i OliwaPrzygotowując przepis godny mistrza Hendi , postanowiłam stworzyć coś prostego, łatwego w przygotowaniu a zarazem wyrafinowanego. Tak, by każdy mógł skorzystać z tej receptury. Pieczony łosoś z
Gotowanie i blogowanieDelikatna, aromatyczna, z ziarenkami pieprzu i kolendry o maślano-cytrynowym smaku. Dodałam do takiego obiadu żółtą fasolę wymieszaną z zielonym groszkiem i kilkoma kwiatami
Zasmakuj KuchniOto propozycja świąteczna - nowa odsłona śledzia, którego jak się okazuje można łączyć z przeróżnymi dodatkami. Sałatka na pewno sprawdzi się na świątecznym stole, ale należy pamiętać
peggiwkuchniPaprykarz z makreli często przyrządzam na kolację, jest bardzo smaczny i aromatyczny. Zupełnie inaczej smakuje niż ten z puszki, przynajmniej mamy pewność z czego go przygotowujemy
Bajeczna KuchniaSkładniki: 4 plastry wędzonego łososia 2 garście sałaty 2 plasterki cytryny 2 łyżki nasion dyni 2 łyżki sezamu 1/2 ogórka 1 awokado 1/2 cebuli kilka oliwek
w mojej kuchniSkładniki (na dwie porcje):130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź
Mango Papaja