nerkowcem w sosie z tamaryndowca. Nieeebo w gębie !!! Danie wegetariańskie. Wszystko pysznie chrupiące. Nigdy nie rozgotowane ! :) Moja ukochana Morning Glory czyli w tłumaczeniu na polski szpinak wodny. Ajjjj :) Tej sałatki niestety ale zjeść się nie dało, nawet kucharka przybiegła i zakazała mi ją jeść ;) To sałatka z papai ale z marynowanym krabem i rybą. Spróbowałam ale nie dałam rady(...)takie popularne ... Ale czuję, że tego lata będę z nimi szaleć :) Może skorpionika? A może polnego konika? Od wyboru do koloru Przypadkowo napotkany targ w Bangkoku. Herbaty, grzyby, ryby, owoce, zioła, kurczaki, słodycze. Jedzeniowy zawrót głowy. Stragan uliczny z suszonymi kalmarami i chyba łososiem... Tajska "włoszczyzna": trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kafir.... Mango? zawsze :) A to co? Kasztany? Ktoś
Jemy PijemyRybę zmielić w maszynce. 2. Do masy rybnej dodać jajko, koncentrat, natkę, przyprawy i bułkę tartą. 3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Z masy formować niewielkie pulpeciki. 4. Pulpeciki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie sos: jogurt
Pasja Smakujeszcze bōło połno baniōw, a terozki to już trza by trocha pokōmbinować- chyba, że fto [2] mōł jeszcze zamrożōnoł:) Co potrza? 0,5 kg bani 30-50 dkg ryby (jo żech robiōł z tiliapii, ale mogecie sprōbować tyż jakoś inkszo) 2 marchwie 2 kartołfle 1 cebula 1 zōmbek czosku syrek topiōny masło klarowane (styknie 1 łeżka) oliwa(...)sypanōł prziprawa curry) 1 płaskoł łyżeczka kolyndry- zmielone ziorka [4] 1 łyżeczka kurkuma 2 łeżki zōłzy rybnyj (to sie kupuje we sklepie oriyntalnym, a po polsku sie to nazywo sos rybny, ale jak tego niy dołcie, to przeca sie nic niy stanie, bo niy byndymy sie gowy urywać, jak niy mōmy jednyj prziprawy) Nojprzōd pokrejcie- tak byle
Chop w kuchnićwiartki. paprykę oczyszczamy z nasion i płuczemy, kroimy w paseczki. Szczypiorek siekamy. Sardynki odcedzamy z oleju. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, następnie smarujemy je ketchupem bądź sosem pomidorowym. Układamy garść sałaty, pomidorki koktajlowe oraz paprykę. Na całość nakładamy kawałki sardynki z puszki Zwijamy tortillę w rożek. Podajemy tuż po przygotowaniu. Do przygotowania tortilli użyłam sardynek(...)wszelkimi niezbędnymi informacjami. Po otworzeniu ukazuje się puszka w której kryją się równiutko poukładane sardynki. Rybki te idealnie nadają się do wszelakich sałatek czy dań, w których kawałki ryb mają być większe i dostrzegalne. W naszej tortilli idealnie sprawdził się produkt, który testowałyśmy. Z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po owe rybki na sklepowe półki. Warto pamiętać, że ryby
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitempurze z sosem z mango, gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi Wspaniałym uzupełnieniem dań były wina przygotowane przez firmę Amka Sp. z o.o. , o których opowiadał Mirosław Borkowski. - Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące wino, idealne jako aperitif, San Oro Chardonnay z Sycylii, z wyczuwalną nutą owoców tropiklanych, jabłka i agrestu. Doskonałe do ryb, owoców morza i sałatek
królestwo garówsałatka ziemniaczana. Niezastąpiony dodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla. Składniki:1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkachpęczek koperkupęczek dymki ze szczypiorkiem50 ml octu50 ml oliwyłyżka cukrułyżeczka musztardy francuskiejsól, pieprzPrzygotowanie:Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy ocet, oliwę, musztardę, cukier. Przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarnywegetariańsko. Dlaczego? Czasem ryba jest wskazana, a je uwielbiam. To było silniejsze ode mnie. Kotleciki są miękkie, więc nie wystraszcie się tego, że się nie wysmażyły. To naturalny stan, oczywiście wystudzone stwardnieją nieznacznie. Są delikatne i bardzo rybne. Można podać z surówką, ale również z puree z groszku bądź z hummusem. A nawet z białym sosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI
W kuchni Karmel-itkidziś na mój sprawdzony przepis na ajwar, a także na zestawienie podobnych paprykowo-bakłażanowych sosów rodem z różnych zakątków Śródziemnomorza i nie tylko:) A jaki jest wasz ulubiony sos do dań z grilla?P.s. Tego posta dedykuję mojemu teściowi, któremu tak smakował ajwar, że wyczyścił słoik do ostatniej kropelki. Obiecuję, że wkrótce zrobię więcej porcji:)Ajwar - pasta z pieczonej papryki(...)lubię obierać papryki ze skórki, odkrywać ich mięsiste i słodkie po upieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:)W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs, np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim
Chilli Czosnek i OliwaPrzygotowując przepis godny mistrza Hendi , postanowiłam stworzyć coś prostego, łatwego w przygotowaniu a zarazem wyrafinowanego. Tak, by każdy mógł skorzystać z tej receptury. Pieczony łosoś z
Gotowanie i blogowanieOto propozycja świąteczna - nowa odsłona śledzia, którego jak się okazuje można łączyć z przeróżnymi dodatkami. Sałatka na pewno sprawdzi się na świątecznym stole, ale należy pamiętać
peggiwkuchniPaprykarz z makreli często przyrządzam na kolację, jest bardzo smaczny i aromatyczny. Zupełnie inaczej smakuje niż ten z puszki, przynajmniej mamy pewność z czego go przygotowujemy
Bajeczna KuchniaSkładniki: 4 plastry wędzonego łososia 2 garście sałaty 2 plasterki cytryny 2 łyżki nasion dyni 2 łyżki sezamu 1/2 ogórka 1 awokado 1/2 cebuli kilka oliwek
w mojej kuchniSkładniki (na dwie porcje):130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź
Mango PapajaMogą być z rybą, mięsem lub wegetariańskie - tak jak lubisz :) Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu. Dziś proponujemy dwie wersje: z marynowanym indykiem i szparagami lub wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym. Przed podaniem wystarczy kanapkę przeciąć na pół i jeśli lubisz skropić sosem sojowym. Smacznego
SzczyptaSmaQkręgosłup i głowę ryby, podlewacie białym winem i gotujecie wywar. Pomarańczę myjecie pod kranem, kroicie na pół, a później połówkę na plasterki i dodajecie je do wywaru. Gotujecie ok. 15 minut, po czym wrzucacie goździki i świeży rozmaryn. Gotujecie jeszcze ok. 5 minut, odcedzacie i przyprawiacie solą i pieprzem. To będzie Wasz leciutki rybno-pomarańczowy sos. Kaszę wsypujecie
GRUBY WAŁEK