Boże Narodzenie to czas ryb, a śledzie wręcz królują wtedy na naszych stołach. Mnogość przepisów może przyprawić o zawrót głowy. W naszym domu potraw ze śledzi jest kilka rodzajów, a i tak zawsze ktoś zapyta dlaczego nie ma jeszcze innych. Nie sposób przecież podać wszystkich podczas jednych świąt. Najczęściej wybieramy 3-4 rodzaje. W tym roku moim odkryciem(...)jest śledź z śmietanowym sosem curry. Prosty i szybki, a tak pyszny, że w mig znika ze stołu. Ilość przyprawy curry podałam orientacyjnie. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, wtedy śmiało możecie dosypać jej więcej. Składniki: około 300 ml gęstej, kwaśnej śmietany około 6 łyżek majonezu 1 średnia cebula 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki przyprawy
Codzienna kuchnia niecodziennaryb. Szczególnie smakuje mi wędzony pstrąg. Zamiast zwykłej pasty z twarogiem, na sobotnie śniadanie przygotowałam lekką sałatkę. Bardzo mi ta kompozycja przypadła do gustu. Składniki: mięso z wędzonego pstrąga - użyłam 125 g w opakowaniu 3 jajka ugotowane na twardo spora garść delikatnej sałaty (użyłam batawskiej) pęczek rzodkiewek 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej kilka suszonych pomidorów z oliwy Sos
Czerwień i błękitWitam Was po dość długiej przerwie. Ostatnio rzadko jestem w domu, gdyż piękna pogoda zachęca do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Na wczorajszy Dzień Matki
Be Fit Be StrongCzasem człowiek ma ochotę coś zjeść na surowo. I nie jest to jabłko czy banan, bo to by było zbyt oczywiste. Nie jest to też ryba
slodkokwasnaplAby lekko wejść w Nowy Rok proponuję lekką sałatkę z tuńczykiem. Po Sylwestrowo -Noworocznym obżarstwie jest idealna :) Składniki:opakowanie mixu sałat z rukoląpuszka tuńczyka w
Z Majeczką w kuchniPoranny telefon już o szóstej trzydzieści postawił mnie na nogi.- Dzień dobry, kochanie! Myślałam, że jeszcze śpisz. Co ty tak wcześnie wstajeszw niedzielę?- Och, witaj! - przemilczałam
W kuchni Karmel-itkiugotowanego ryżu, najczęściej zawinięta w liście wodorostów (nori) wraz z dodatkiem ryb jak i owoców morza. Zdaje sobie sprawę, że większość z Was na samą myśl o surowych rybach może mieć wstręt do sushi. Nic bardziej mylnego – sushi możecie przygotować, np. z wędzonym łososiem jak i paluszkami krabowymi. Niestety ryżu do sushi nie można zastąpić zwykłym ryżem(...)Ugotowany ryż powinien być lekko klejący, jednak nie rozgotowany! Najlepiej przygotować go dosłownie 1-2 godziny przed przygotowywaniem sushi. Składniki (proporcja 1:2): ryż do sushi woda sos do ryżu (na 0,4 kg surowego ryżu) 7 łyżek octu ryżowego (lub gotowego dressingu do sushi) 4 łyżki zwykłego cukru sól do smaku Na samym początku ryż wsypać
UgotowaćPrezentowaliśmy już różne pasty, ale tym razem naszym głównym składnikiem będzie wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was, nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu. Pasta z wędzonego tofu Przepis na 200g pasty(...)kanapki Potrzebujemy: 180 g wędzonego tofu 1 średniej wielkości cebulę 2 łyżki łagodnej musztardy 1-2 łyżki oliwy (opcjonalnie) sól lub łyżka sosu sojowego - aby stworzyć bardziej słoną pastę (opcjonalnie) pieprz, łyżeczka chilli lub czosnku granulowanego - aby stworzyć bardziej ostrą pastę Wykonanie: 1. Kroimy lub rwiemy tofu na mniejsze części i wrzucamy do słoika blendera. 2. Następnie kroimy cebulę
Bananowe Polezrobiłam kotlety z łososia z kaparami i oliwkami. Składniki: 600 gram łososia 150 gram świeżego boczku 14 oliwek Łyżka kaparów Pieprz Sól Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Z ryby usuwamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem mielimy. Kapary i oliwki siekamy lub miksujemy dosyć drobno. Dodajemy do mielonej masy. Doprawiamy solą i pieprzem, pamiętając(...)kapary są słone i oliwki również. Formujemy kotlety ( gdy się lepią, ręce zwilżamy wodą ). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Do kotletów warto zrobić sos z kaparów, przepis podany w łososiu w sosie kaparowym. SMACZNEGO
Smaki Ewymoim blogu za mało jest przepisów z wykorzystaniem świeżych ryb. Jest okazja, by to zmienić. Lato sprzyja grillowaniu, zatem zamiast mięsa, proponuję od czasu do czasu przygotować rybę. Dzisiaj padło na łososia. Rybę podałam na słodko-kwaśno, z salsą z mango, pomidorów i ogórka. Składniki: 4 filety z łososia sól, pieprz sok i skórka starta z limonki rukola(...)długi ogórek 1 owoc mango 2 pomidory malinowe pól szklanki soku z pomarańczy 1 łyżka płynnego miodu kilka łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy miodowej lub kremskiej 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego sok z cytryny lub biały ocet winny do smaku sól i biały pieprz do smaku Świeże filety z łososia skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą
Czerwień i błękitsól-olej Pieczarki obieramy i oddzielamy nóżki.Rybę osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem.W kostkę kroimy nóżki pieczarek, i cebulę. Posypujemy przyprawą warzywną.Kroimy też szczypiorek. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy rybę, dodajemy cebulkę a kiedy się zeszkli dokładamy pieczarki. Przez chwilę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia(...)naczyniu żaroodpornym układamy pieczarki.Wypełniamy je przygotowanym farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zapiekanka jest gotowa.Dobrze smakuje z sosem pomidorowym.Smacznego
Maminek kulinarnyZnakomity, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Podałam go w towarzystwie sznycli z szynki wieprzowej, ryżu jaśminowego i surówki z kapusty z winegretem. Składniki: ½ świeżego ananasa (bez zgrubiałej części) 2 dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie 1 czerwona papryka 1 cebula olej do smażenia - 2-3 łyżki szczypta imbiru 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska słodkiej papryki(...)proszku 2 łyżki białego octu winnego 1/3 szklanki słodkiego sosu chili 3 łyżki keczupu sól i czarny pieprz lub pieprz kajeński do smaku Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę pokrojone w kostkę i razem chwilę dusić. Dodać obrane i pokrojone na duże kawałki nektarynki (brzoskwinie) oraz kawałki ananasa. Wlać ocet, dodać cukier i dalej dusić aż owoce
Czerwień i błękitSkładniki: 1 tusza z sandacza, u mnie ok. 70 dkg mąka, sól i pieprz 2 szalotki 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki śmietany, u mnie 18% sól
czarrna od kuchniwarzyw (lub noża) skrajamy z niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się rozpadnie). Cukinie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski(...)wrzucamy bób, smażymy przez minutę, a następnie dodajemy do cukinii, mieszamy i od razu podajemy jako samodzielne danie, lub jako dodatek do potraw z drobiu czy ryb
Miód i pieprzSzybkie danie obiadowe lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Makaron wcale nie musi być tuczący, oczywiście jeśli będzie to makaron pełnoziarnisty lub z mąki
Kuchcik gotuje