ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:122/236)

Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 287

kilka łyżeczek sosu, ziemniaki, kapary, szczypior, oliwki… i tak do wykończenia składników.   Tak połączona sałatka nie jest jednolitą masą, wygląda bardziej elegancko. Wierzch ozdobiłam filecikiem, kaparem i oliwką. Wstawiamy salaterkę do lodówki i zostawiamy na przynajmniej 6 godzin, do pełnego połączenia smaków. Tak przyrządzone ziemniaki podjemy po delikatnym ogrzaniu do temperatury otoczenia. Pasują idealnie do ryby – smażonej, gotowanej

Karo in the Kitchen
Dorada w sosie pomarańczowym z warzywami i kaszą 156

kręgosłup i głowę ryby, podlewacie białym winem i gotujecie wywar. Pomarańczę myjecie pod kranem, kroicie na pół, a później połówkę na plasterki i dodajecie je do wywaru. Gotujecie ok. 15 minut, po czym wrzucacie goździki i świeży rozmaryn. Gotujecie jeszcze ok. 5 minut, odcedzacie i przyprawiacie solą i pieprzem. To będzie Wasz leciutki rybno-pomarańczowy sos. Kaszę wsypujecie

GRUBY WAŁEK
Sałatka z jarmużu z orzechami 215

jajkami, rybą (zamiast orzechów można spokojnie dorzucić tuńczyka z puszki lub łososia) czy kukurydzą. Z uwagi na dodatek kaszy sałatką można się najeść i stanowi w sumie pełne danie objadowe. Składniki: pół paczki jarmużu puszka kukurydzy 3 jajka na twardo 1 mała czerwona cebulka pół szklanki kaszy jaglanej pół szklanki orzechów włoskich dwa pomidory Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego

Lubczyk i Wanilia
Mintaj z piekarnika (z marchewką i porem) 285

piekarnika, polany sosem śmietanowo-serowym - miękki, lekko słodki i aromatyczny. Polecam przygotować go na obiad bądź kolację. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub kromką pieczywa.  Składniki: 1/2 kg rozmrożonych filetów z mintaja 1 obrana marchewka 1 por (biała część) połowa soku z cytryny 125 g śmietany 30% (połowa małego opakowania) sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa z oliwek

Ugotować
Ryba w mleku kokosowym- fish with coconut 185

białka przyda się każdemu. O walorach ryb I owoców morza nie muszę nikogo przekonywać :) Dzisiaj ekspresowy obiad :). Zanim ryż ugotujemy - obiad będzie gotowy. Zaczynamy :  Składniki:2 łyzki olejuszczypiorek1 łyżeczka imbiru2-3 łyżki czerwonej pasty curry1 puszka mleka kokosowego150 ml bulionu kurczakowego4 kaffir liścieok 400 gr łososiaok 250 gr krewetek1 łyżka sosu rybnego2 łyzki sosu sojowegoryż, natka pietruszki

Smaki Edyty
Makaron z łososiem – w kremowym sosie 251

Jeśli miałabym opisać smak tego dania – to taka dużo lżejsza wersja carbonary. Ta, w całej swojej pyszności, jest jednak wyczuwalnie tłusta, ciężkawa i zawiesista. Wędzony łosoś

Karo in the Kitchen
Chow mein z owocami morza i łososiem 178

Składniki makaron Chow Mein 1/2 paczki papryka czerwona 1 szt bakłażan 1/2 szt pieczarki 4-5 szt filet z łososia 200 g krewetki 150 g kalmary

czarrna od kuchni
Łosoś teriyaki na cukiniowym makaronie 133

Po tych wszystkich dość kalorycznych daniach pora na coś lekkiego. Dla mnie bardzo letnie danie, które nadaje się na każdą porę roku. W końcu nawet w

Polska Zupa
Kolorowa sałatka ryżowa z łososiem 362

Pyszna kolorowa sałatka z ryżem i rybką oraz kolorowymi dodatkami. Jeśli ktoś lubi może dodać też czarne oliwki. składniki: 1 woreczek ryżu, u mnie mieszanka parabolicznego

Monia miesza i gotuje
Śledzie w curry z ananasem 254

  Składniki: 600-700 g płatów śledziowych 1 puszka ananasa w kawalkach 1 opakowanie curry w proszku 2 średnie cebule 3 łyżki majonezu 300 ml kwaśnej

IMPRESJA SMAKU
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej 342

sobą wymieszać.Sos dodać do surówki. Wymieszać.Surówkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Widoczna na zdjęciach surówka została wykonana z 1/2 składników.Ocet spirytusowy 10% można zastąpić 3 łyżkami octu 5% lub octu ryżowego.Najlepszym olejem jest olej sezamowy. Ja z braku takiego użyłam rzepakowego.Surówka idealnie pasuje do potraw z ryb czy mięs.Źródło

Gospodyni Miejska
Calamares a la romana 169

W  mojej kuchni smaku Hiszpanii ciąg dalszy :-) Kalmary to kolejne moje ulubione danie, szczególnie ukochałam sobie calamares a la romana. Najlepiej smakują włożone do świeżej

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z tortilli z pastą z tuńczyka 302

W szafce zalegały mi tortillowe placki więc postanowiłam je zużyć. Dodałam to co miałam pod ręką i wyszły takie małe smaczne kąski:)składniki:4-5 tortilli

Monia miesza i gotuje
Domowe Sushi krok po kroku 300

ryby ułożone na warstwie zakwaszonego ryżu, przygniecione deseczką i pokrojone na małe, prostokątne porcje, gotowe do jedzenia po kilku godzinach.W ten sposób proces, który służył konserwowaniu i przechowywaniu ryb, przekształcił się w wykwintne danie. Sushi występuje w bardzo wielu rodzajach. Najprostsza wersja sushi to nigiri, czyli wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu. Najpopularniejsze sushi to maki(...)marynowany imbir (opcjonalnie) sos sojowy ( ja zawsze stosuje z firmy woh hup) awokado (musi być miękkie) ogórek zielony około 80 g wędzonego łososia około 100 g paluszków krabowych 10 krewetek tygrysich (mogą być mrożone) majonez serek Philadelphia 1/2papryki czerwonej kawior (opcjonalnie) sezam Zaprawa do ryżu: 7 łyżek octu ryżowego 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu sojowego Akcesoria: mata

Mania Gotowania
Boczek po japońsku 205

Jest bar­dzo aro­ma­tyczny i deli­katny w smaku, o lek­kiej nucie sło­dy­czy prze­ła­ma­nej imbi­rem i sosem sojo­wym. Pierw­szy test takiego wyko­na­nia boczku był prze­pro­wa­dzony przez mego syna, który jest fanem Japo­nii i kuchni japoń­skiej, więc pomysł(...)kiem Japo­nii. Przy­znam, że taka kuch­nia jest bar­dzo lekka, ale i tre­ściwa. Do tej pory koja­rzy­łam ją wyłącz­nie z rybami i owo­cami morza, a tu pro­szę mię­sko i to jesz­cze jakie smaczne. Taki boczek świet­nie sma­kuje od razu

Kuchcik gotuje