osób: 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (210 g) 2 szklanki wody 350 g usmażonej/upieczonej białej ryby (waga po obraniu!) koperek, szczypiorek (kilka gałązek) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz masło klarowane do smażenia Kaszę opłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem. Wsypać do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody oraz posolić. Gotować pod przykryciem(...)zostawić pod pokrywką do przestudzenia. Filety z ryby pozbawić ości oraz skóry (trochę skórki możemy zostawić do zmiksowania). Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego i przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Obraną rybę zmiksować za pomocą blendera. Kaszę wsypać do miski. Dodać zmieloną rybę. przesmażoną cebulę, czosnek, posiekany koperek i szczypiorek. Na sam koniec
Ugotowaćcytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki masła szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Kupione ryby przepłucz wodą i skrop sokiem z cytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wewnątrz też). A następnie skrop olejem arachidowym. Obranego pora pokrój w plastry(...)maśle. W międzyczasie pokrój paprykę oraz pomidory w kostkę i dodaj na patelnię. Przez kilka minut smaż warzywa. Tak przygotowane warzywa przesyp do naczynia żaroodpornego, a na nie połóż ryby. Ryby obłóż pokrojonym w plastry imbirem i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 stopni. Rybę
KuchniaWeDwoje.plkostki masła, a do masła: 2 roztarte ząbki czosnku zioła: tymianek, bazylia, oregano, majeranek (właściwie co tam macie) trochę oleju do smażenia (dałam 2 łyżki) 1. Warzywa umyć, obrać i pokroić w zapałki. Rybę pokroić w średniej wielości kostkę, doprawić solą, pieprzem i skropić lekko jasnym sosem sojowym. 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić warzywa i dusić
Kuchnia Prezydentowejsolonych ryb. Ale śledzie to nie tylko zakąski. Z tego gatunku ryb można także przygotować smaczny obiad na ciepło. W sprzedaży można przecież spotkać także świeże śledzie (tuszki lub filety), które są jednak mniej popularne niż śledzie solone. Przykładem na taki właśnie obiad są śledzie smażone w cieście. Przepis na to danie znalazłam na stronie 21 gazetki Śledzie(...)soli i ubij je na sztywną pianę. Ubite białko dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta i delikatnie połącz. Wyjętą z lodówki rybę wkładaj po kawałku do ciasta i dokładnie w nim obtocz. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu smaż z obu stron. Gdy z obu stron nabiorą ładnego, złotego koloru, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru
blog.moje-pasje.infopół łyżeczki cukru 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kardamon olej rzepakowy do smażenia 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki bulionu warzywnego natka pietruszki do smacznej dekoracji panierka do ryby: mąka pszenna i jajko - na oko, jak zabraknie dodajcie mąki lub jajka Wykonanie: Filety dorsza (lub mintaja) kroimy na około(...)centymetrowe kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i paprykami, obtaczamy w rozbełtanym jajku i oprószamy mąką. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Teraz warzywa. Cebulę siekamy w drobne piórka. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce jarzynowej na grubszych oczkach. Na dużej patelni szklimy cebulę oraz starte pozostałe warzywa, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, przyprawiamy kardamonem
Zasmakuj Kuchnikonkretnie śledzie ) włożyłam do octu. Składniki: Niezbyt duże śledzie ( użyłam nieco ponad kilogram ) 2 jajka przyprawa do ryby cytrynowa sól pieprz ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach wegeta 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mąka cebula olej do smażenia na zalewę: 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli Sposób wykonania(...)grzbiety i boczne ości posypać cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Z jajek mleka i mąki przygotować ciasto do panierowania, ciasto musi być troszeczkę gęściejsze niż na naleśniki. Należy pamiętać by do ciasta dodać proszek do pieczenia, odrobinę soli, pieprzu i wegety. W cieście zanurzać śledzie i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę obrać
Darcia w kuchnicytryny i zostawiam na kwadrans w lodówce. Panieruję je w jajku, obtaczam w mące, znów w jajku, potem w bułce. Smażę jak schabowe. Osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Warzywa kroje w słupki, układam warstwami wraz z rybą. Wszystkie składniki zalewy zagotowuję i wystudzam. Chłodną zalewą zalewam przygotowaną rybę z warzywami. Zostawiam na noc w lodówce. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimiseczki dodajemy piwo i mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję gęstniejącej śmietanki i nadawało się do maczania ryb. Śledzie osuszamy w ręczniku papierowym, maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor na patelni zwilżonej olejem. Podajemy na ciepło lun zimno
Gotowanie jest łatweTempura to danie kuchni japońskiej, chociaż wymyślili ją Portugalczycy. Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza, ryby lub warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: • 3 duże krewetki • 2 paluszki krabowe
To co kochamkawałki, nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody, łączymy z 1/2 jajka, pieprzem i solą, każdy kawałek ryby moczymy w jajku(w drugiej połowie) okładamy ziemniaczaną panierką, smażymy na maśle z obu stron po 5 minut, przykrywamy pokrywką i smażymy kolejne 2-3 minuty z każdej strony, odkrywamy, chwilę smażymy na złoty
Kuchnia Beatypotrawa kuchni japońskiej, pochodząca z Portugalii. Tempura została wprowadzona do Japonii przez portugalskich misjonarzy jezuickich w XVI wieku. Do jej przygotowania wykorzystuje się m.in.: ryby, krewetki, kalmary, małże, grzyby, warzywa. Są one panierowane i smażone krótko (4 – 5 min.) na głębokim oleju. Warzywa w tempurze. Składniki na ciasto: - 3 łyżki skrobi kukurydzianej - 3 łyżki mąki tortowej - lodowata woda
mojewypiekiinietylkocałe filety z dowolnej ryby dwa jajka mąka sól cytrynka i limonka oliwa Sposób: Filety oczyszczamy i osuszymy papierowym ręcznikiem, Solimy i polewamy delikatnie sokiem z cytryny -dzięki temu nie będzie ryba pryskać na patelni Pozostawiamy w takiej marynacie około 20 min żeby ryba przeszła cytryną. Następnie panierujemy w rozklepanym jajku i mące Smażymy na gorącej oliwie . Polecam
Viola cooks with passionpieprz Rybe umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie posmarować oliwą z oliwek i z obu stron posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną rybę odstawić na 20 minut. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową) i smażyć steki 1-2 minuty z każdej strony. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny. Smacznego
kuchnia doskiewentualnie cebula Przygotowanie: Świeże śledzie umyć i pokroić na dzwonka (jeśli byłyby z łbami należy je odciąć ) Z podanych składników zagotować zalewę Dzwonka śledzi smażyć kolejno maczając wpierw w mące Do słoja wkładać usmażoną rybę, ewentualnie przekładając sparzoną cebulą Zalać przestudzoną zalewą, zakręcić słój - najlepsze po kilku dniach ( odstawić w chłodne miejsce ). Tak przyrządzone śledzie zrobiłam po raz pierwszy
Proste Potrawyskrzydełek. Składniki: 3 filety dowolnej ryby 1 jajko 1/2 szklanki mąki kukurydzianej łyżeczka kolendry sól Sposób przygotowania: 1. Jeśli filety są zamrożone należy je rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Podzielić filety na porcje. Jajko rozbełtać z solą. Zmieloną kolendrę wymieszać z mąką kukurydzianą. Rybę obtaczać najpierw w jajku a następnie w mące kukurydzianej. Smażyć na rumiano z obu stron
Na Ciasteczkowych Papierach