ryby smażone - 3566 przepisów (strona:82/238)

Paluszki rybne 307

dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszone filety rybne kroimy w równej szerokości paski. Pieczywo kruszymy lub miksujemy. Możemy użyć gotowej bułki tartej. Dodajemy parmezan i orzechy oraz świeże zioła (ja dodałem rozmaryn), sól i pieprz i mielimy wszystko razem. Na jedną bułkę dałem 4-5 orzechów i łyżkę parmezanu. Przygotowaną wcześniej rybę nacieramy oliwą(...)obsypujemy przygotowaną panierką. Tak zrobiona ryba będzie chrupiąca, lecz nie będzie miała grubej i tłustej panierki. Smażymy na patelni lub pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego

MarcinChef
smażony leszcz z octowej zalewy 207

cukier i sól. Całość zalewamy wodą, oraz octem i zagotowujemy. Składniki zalewy gotujemy na małym ogniu przez dziesięć minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Rybę wyjmujemy z lodówki, każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy dzwonki,  na złoty kolor). Teraz usmażone kawałki leszcza przekładamy do naczynia z octową zalewą

Miód i pieprz
Pomysły na przystawki na imprezę – tradycyjne polskie przepisy! 237

łyżka musztardy sarepskiej, olej do smażenia, 4 łyżki mąki. Przygotowanie: Myjemy śledzie i osuszamy. Następnie każdy z kawałków obtaczamy w mące i smażymy, aż nabiorą złotej barwy. Należy uważać, aby nie uszkodzić kawałków ryby. W międzyczasie należy zagotować wodę w garnku z octem, cukrem i garścią ziela i pieprzu. Po zagotowaniu studzimy mieszankę. Kroimy cebulę w krążki i wkładamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Smażone płotki 234

Blueberry Corner by "jagodzianka" Dostałam od ojca chrzestnego prezent – złowione w lutym, świeże płotki. Płotki to ryby z rodziny karpiowatych. Żyją w stawach, … Przeczytaj cały artykuł Post Smażone płotki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 167

był jeden z bardziej gorących tygodni w ciągu roku, uważam, że akcja świetnie się nam udała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby. Nie zabrakło przepisów na pierogi, uszka i barszcze czerwone oraz wpisów dotyczących kapusty kiszonej i grzybów. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w akcji, w szczególności: Ani, autorce bloga Mops(...)suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa z burakiem Kapusta

Weekendy w domu i ogrodzie
Tuszki flądry z patelni 160

skórka otarta z jednej cytryny, sól, mąka do obtoczenia, olej Sposób przygotowania: Opłukane i osuszone tuszki natrzeć na zewnątrz i wewnątrz przyprawą do ryb, solą i skórką z cytryny. Każdą tuszkę obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (z każdej strony po około 5 minut

Nie tylko w kuchni
Ryba zapiekana z pieczarkami 366

oddzielamy nóżki. Rybę osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem. W kostkę kroimy nóżki pieczarek, i cebulę. Posypujemy przyprawą warzywną. Kroimy też szczypiorek.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy rybę, dodajemy cebulkę a kiedy się zeszkli  dokładamy pieczarki.    Przez chwilę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia.   W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy

Maminek kulinarny
Pstrąg z warzywami 147

oregano itd. Układamy na blaszce w piekarniku (nagrzanym do 180C) i pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie pstrąga myjemy, nacieramy masalą do ryb  i obtaczamy w rozbełtanym jajku i następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju do zarumienienia

Emcia Pichci
Dorsz pieczony na jarmużu z rzodkiewką i kalarepą 177

dłużej mnie nie ma na blogu, tym trudniej mi wrócić i napisać coś sensownego. Dlatego przejdę do rzeczy, a raczej do ryby, którą proponuję Wam dzisiaj w wiosennej odsłonie. Najczęściej rzodkiewki i kalarepę chrupiemy na surowo, jednak dzisiaj wystąpią w trochę innej wersji. Składniki na 4 porcje: 600 g filetów z dorsza 1 łyżka soku z limonki 1 mała(...)łodyg 2 małe kalarepy 1 pęczek rzodkiewek ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru sól według smaku 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić na bok. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni roztopić

Pełny talerz
rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 196

jajko Olej roślinny do smażenia przygotowanie piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć  filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać  z oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 10 do 15 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić(...)rybę, cebulę, wino, bułkę tartą, kolendrę i gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety. Zrobiłam okrągłe krokieciki wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 17 kulek. Do głębokiego ale niedużego garnka nalać olej i dobrze rozgrzać (używam małego woka, to wygodny sposób na smażenie

Stare Gary
Ryba w zalewie słodko-kwaśnej 213

ziarnkach tj.15 g 1 opakowanie ziela angielskiego tj.15 g sól, mąka olej do smażenia Przygotowanie : Cebulę pokroić w półpierścienie, wsypać do wody, dodać pozostałe składniki, gotować około 10 min. Rybę usmażyć w panierce z mąki Na dno dużego szklanego słoja układać warstwami cebulę z przyprawami, usmażoną rybę i tak na przemian, aż do wyczerpania składników Zalać gorącą zalewą(...)Smacznego ! Do zalania mojej świeżej ryby, tak by cała była zanurzona w szklanym naczyniu przygotowałam podwójną ilość zalewy, cukru dałam 1 i 1/2 szklanki. Pieprzu i ziela zaś tak jak podałam po 15 g. Cebula raczej nie jest łatwa do zjedzenia (choć smaczna ), ponieważ pieprz i ziele są trudne do oddzielenia. Przepisem podzieliła się ze mną moja koleżanka Maria

Proste Potrawy
Mintaj w sosie kurkowym 211

350g, od Nasza Chata 1 duża cebula 250ml śmietanki 18% sól, pieprz 1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty. 2. Rybę solimy, pieprzymy, obsypujemy koperkiem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. 3. Upieczoną rybę

Szefowa kuchni
pstrąg nadziewany świeżymi prawdziwkami 129

zaczynają się przy głowie wyciągam podważając nożem. Góra ryby pozostaje w całości a skóra nie jest ponacinana, dlatego też można nadać jej ładny kształt. Skrzela, też je wyciągam. Każdą rybę posypuję solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny. Pozostawiam w lodówce na około 2 godziny. Prawdziwki czyszczę, myję, kroję w plastry. Smażę na maśle z cebulką pokrojoną w kosteczkę

Darcia w kuchni
zupa rybna bouillabaisse 222

oliwy z oliwek skórka cytryny 1 papryka czerwona szczypta szafranu 1 ząbek czosnku natka koperku oraz owoce morza (kalmary, k rewetki,  małże) filety ryb morskich łączna waga ryb i owoców morza nie powinna być niższa niż 1 kg i nie wyższa niż 1,5 kg 2 l wywaru rybnego według tego  przepisu sposób przygotowania W garnku(...)pokrojoną  krążki, lekko ją szkląc.  Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, skórkę z połowy cytryny, smażymy całość  przez 2-3 minuty. Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy f ilety ryb i gotujemy przez  5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Teraz dodajemy  obranego ze skóry

Miód i pieprz
Dorsz po bretońsku. 431

łyżeczki ziół prowansalskich szczypta chili sok z 1/2 cytryny sól i pieprz 3 - 4 nitki szafranu (opcjonalnie) zielona pietruszka Wykonanie: Kawałki ryby obtoczyć w mące. Na grubej stalowej patelni rozgrzać masło z oliwą i smażyć dorsza po 3 minuty z każdej strony. Zwiększyć ogień do maksimum i wlać koniak. Podpalić. Po wypaleniu ognia zdjąć patelnię z ognia i przełożyć(...)wszystkie kawałki, które mogły przywrzeć do dna patelni. Dodać pomidory, bulion, zioła, cukier, chili i sok z cytryny. Gotować sos na małym ogniu około 20 - 30 minut. Dodać kawałki ryby i gotować jeszcze 5 minut. Przed samym podaniem dodać posiekaną natkę, szafran oraz sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie