solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy oliwą. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po skropieniu sokiem z cytryny na rybie może pojawić się biały nalot. Nie należy się obawiać. Sok z cytryny ścina białko, powodując, że ryba zostanie soczysta. Potrzebuje o wiele krótszej obróbki termicznej. Podobnie robi się ceviche – pochodzącą z Peru sałatkę z surowych owoców morza(...)cytrusów z dodatkiem ostrej papryczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – kładziemy zamarynowane kawałki łososia. Smażymy po około 3 minuty z każdej ze stron. Po usmażeniu zdejmujemy rybę z patelni i pozwalamy jej chwilę odpocząć. W blenderze miksujemy szpinak, rukolę, czosnek i kilka pomidorków wraz z oliwą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Jacob TastesJeśli lubicie ryby z odrobiną finezji to danie dla Was. Dorsz to ulubiona ryba w naszym domu, no może jeszcze łosoś w niektórych odsłonach, ale o tym innym razem! SKŁADNIKI: filet z dorsza około 600gr. szpinak mrożony lub świeży 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła 1-2 łyżki masła(...)patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę i smażymy na małym ogniu, około 20 min., pod koniec smażenia dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, odstawiamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy rybę (wcześniej posypaną solą, pieprzem, vegetą...), kładziemy na wierzch szpinak, przykrywamy folią aluminiową (którą nakłuwamy, aby potrawa odparowywała), pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni
Kuchnia BeatyNastępnie rybę ułożyć na foli aluminiowej, formując gniazdko. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut. W tym czasie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić jarmuż. Smażyć aż zmięknie. Gdy jarmuż będzie miękki dodać soczewicę z puszki, doprawić do smaku solą czosnkową. Warzywa ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć kawałki upieczonej ryby i mozna(...)Kolejne moje danie z użyciem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek
Monia miesza i gotujemięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą(...)tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami
Bulliomięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą(...)tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami
BullioSposób przygotowania: 1. Pieczarki oraz paprykę myjemy i kroimy. Pieczarki w talarki, a paprykę w krótkie słupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów
Kuchnia w czekoladzieoliwek sól, pieprz garść rukoli 1 jajko 100g kaszy kuskus 1/2 pomidora 1/2 awokado ser pleśniowy srebrzysty orzechy włoskie oliwa z oliwek sok z 1/2 granatu 1/2 cytryny Wykonanie : rybę umyć, osuszyć, z obu stron natrzeć mocno oliwą z oliwek, solą i pieprzem (dość sporo). Odstawić na 15min w temperaturze pokojowej. W małej miseczce umieścić kaszę kuskus i zalać wrzątkiem(...)dodać kilka orzechów laskowych. Sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, polać odrobiną oliwy i skropić sokiem z połowy granatu. Tuńczyka przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć po 3minuty z każdej strony, nie dodając już żadnego tłuszczu. Rybę podawać z sałatką, całe danie lekko skropić sokiem z cytryny i raz jeszcze całość oprószyć pieprzem. To jest pyszne! Artykuł Stek z tuńczyka
Raj dla PodniebieniaSKŁADNIKI : 4 filety ze śledzia 2 jajka sok z cytryny mąka do obtoczenia sól, pieprz do smaku olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Filety obtaczamy w rozmąconym jajku, panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Warzywa kroimy w słupki, dodajemy łyżkę sosu barbecue, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na patelni podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy bulion, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy
Kulinarne Fantazje Marioliczęste spożywanie produktów bogatych w te kwasy powoduje nowotwory przewodu pokarmowego. Margaryna Do smarowania pieczywa używamy zazwyczaj margaryn miękkich. pakowane są plastikowe opakowania. Natomiast margaryny twarde używane są do smażenia i pieczenia, sprzedawane w kostkach. Margaryna jest produktem roślinnym i nie może zawierać tłuszczów zwierzęcych, jeśli natomiast je zawiera to nie jest już margaryna tylko miksem. A teraz ciemne strony(...)tłuszcze najwyższej jakości? - używaj półtłustego lub chudego mleka zamiast pełnotłustego, - wybieraj miękkie margaryny zamiast masła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude
NaKońcuJęzykarobiłam dzisiaj z myślą o małej Amelii, która ma półtora roku i uwielbia ryby :) Składniki: 80 dkg świeżego fileta z dorsza , 2 jajka , sól , biały mielony pieprz ostra mielona papryka , natka pietruszki , 1 sucha bułka , 1 mała cebula , bułka tarta , 3 łyżki oleju , + olej do smażenia . Z dorsza usunąć ości, zmielić. Bułkę namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć. Cebulę(...)odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Lekko zwilżonymi rękami formować kotleciki dowolnej wielkości, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Takie kotleciki można przygotować z każdej dostępnej ryby. Są bardzo soczyste, smaczne i znacznie zdrowsze niż kupione w sklepie. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSłońce praży, ciało się smaży, a termometr pokazuje tropikalne temperatury. Co począć, cóż począć?! Jak to co? Ochłodzić się, orzeźwić ciało od wewnątrz. Najlepiej schłodzonym koktajlem
W kuchni Karmel-itkiryba miała niezasłużenie złą opinię.Tymczasem ich mięso jest delikatne , chude ,dobre na zupę, kotlety ,do smażenia i zapiekania.Jednak przyrządzamy je krótko,bo szybko się rozpadają.Zupa jest delikatna i ładnie pachnie.Myślę ,że to z powodu dodanego banana.Danie dla smakoszy ryb i dań orientalnych.Danie ma tylko 230 kcal. 30 dag.dorsza 1 l.bulionu 2 łyżki masła,1 łyżka mąki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszklanki mąki - do panierowania pół szklanki bułki tartej - do panierowania gumowe rękawiczki - do panierowania (opcjonalnie) olej lub oliwa do smażenia Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości, a następnie po ostudzeniu przeciskamy je przez praskę do większej miski. Rybę rozmrażamy, myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Drobno ją siekamy i pozbywamy się ewentualnych ości. Wrzucamy do miski z ziemniakami(...)bierzemy większą garstkę masy ziemniaczano-rybnej i formujemy kotlety. Obtaczamy je kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Z podanej ilości wychodzi ok 6-7 dość sporych kotletów. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 4-5 minut z każdej strony, by ładnie zbrązowiały. Świetnie smakują z ziemniaczkami, frytkami i surówką colesław - smacznego
Cooking MonsterKlasyczny przepis na SMAŻONE KREWETKI z dużą ilością masła i... Artykuł Smażone krewetki pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEzeszkli. Na patelnię wrzucamy paprykę i posiekane oliwki. Zmniejszamy gaz i smażymy razem, co jakiś czas mieszając, do momentu aż papryka odczuwalnie zmięknie i lekko zmieni swój kolor. Wrzucamy pokrojone salami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i suszonym oregano (mocno!). Zdejmujemy z ognia, studzimy. NADZIENIE Z RYBĄ Tuńczyka odcedzamy – łyżkę oliwy z puszki wlewamy do rondla. Bakłażana(...)średnia czerwona papryka 1 średnia czerwona cebula 10 czarnych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia czerwone pesto z pomidorów (3-4 pełne łyżki) sól pieprz cayenne lub mielone chili suszone oregano SKŁADNIKI - NADZIENIE Z RYBĄ 1 puszka tuńczyka Calvo w oliwie 250-300g szpinaku baby 1 mały bakłażan 2 ząbki czosnku zielone pesto
Karo in the Kitchen