ryby smażone - 3566 przepisów (strona:71/238)

Balık Ekmek, kanapka z rybą znad Bosforu 196

podczas smażenia.  I tylko żal, że nad naszym polskim morzem nie sprzedaje się takich fantastycznych kanapek.... Balık Ekmek , kanapka z rybą znad Bosforu przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 2 osoby): 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki 2 małe podłużne zielone papryki (u mnie pikantne) lub 2 plastry zielonej słodkiej papryki 2 filety ryby

Chilli Czosnek i Oliwa
Smażona flądra z pikantną salsą i aromatycznym ryżem 120

papryki słodkiej 400 g flądry 1 cebula 2 cukinie 10 szt pomidorki cherry 1 szt marchewka pieprz cayenne do smaku sól ocet winny / syrop z granatów mąka do panierowania ryby Wykonanie: Ryż podsmażyć na maśle, podlać wodą, dusić do miękkości. Doprawić solą, gałką, dodać majonez i paprykę słodką. Na patelni zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną drobno cukinię, marchewkę oraz kawałki(...)kroplę octu winnego. Ja zamiast octu użyłam syropu z granatów. Niezwykle ciekawie podkreślił smak salsy. Plastry cukinii podsmażyć na oliwie. Wyłożyć na talerza. Oczyszczoną i osuszoną rybę oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na rumiany kolor z obydwu stron. Na plastrach cukinii podać ciepły ryż, ułożyć flądrę oraz salsę. Smacznego! Danie jest naprawdę pyszne! Artykuł Smażona flądra z pikantną

Raj dla Podniebienia
Wegańska ryba po grecku z kotletów sojowych 159

solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i dodaj cukier. Kotlety sojowe namocz w bulionie. Następnie je dokładnie odsącz i oprósz przyprawą do ryb.  Każdy kotlet dokładnie obtocz w mące.  Smaż kotlety na gorącym oleju dociskając je np. widelcem.  Usmażone kotlety ułóż warstwami w naczyniu na przemian z warzywami.    Smacznego

wegujemy
Warzywne placki ziemniaczane z pastą rybną 154

rzodkiewkę  rozdrobnić blenderem.  Do startych ziemniaków dodać połowę przygotowanej papryki i rzodkiewki, mąkę, bułkę tartą, jajko i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Wykonanie nadzienia: Rybę z puszki rozgnieść dokładnie widelcem, dodać resztę papryki i rzodkiewki, paprykę mieloną i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz ułożyć na upieczonych i lekko przestudzonych

Tradycyjna Kuchnia
Paluszki rybne!:) 177

wody. Pokroić w  2 cm. paski i skropić sokiem z cytryny. Do mąki pszennej dodać sól i pieprz. Wymieszać i obtaczać w niej kawałki ryby, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami lub frytkami i dowolną surówką lub innym dodatkiem

Magia jedzenia.
Farma Dyń w Powsinie. Warsztaty z Kikkoman & Tabasco 152

menu znalazły się: – sałatka z pieczonej dyni – rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy – wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki – ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy – dyniowe proziaki z kwaśną śmiatną i śliwkowym toffi Bardzo dziękuję marce Kikkoman i Tabasco za możliwość uczestniczenia

Moja pasja smaku
ŚLEDŹ W CIEŚCIE PIWNYM 160

piwem,dodać szczyptę soli,pieprz,przesianą mąkę i delikatnie wymieszać by powstało gęste ciasto.Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę. W garnku podgrzać tłuszcz,kawałki ryby kolejno zanurzać w cieście i porcjami smażyć na złoto - brązowo w głębokim tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku,podawać według uznania.   Oczywiście rybka przyrządzona w ten sposób może być dowolna,taka na jaką macie

Niespełnione zdolności kulinarne
Łosoś w rękawie pieczony z porem 134

Czas na łososia. Obecnie dostępny w wielu sklepach i bardzo dobrze, bo to smaczna i zdrowa ryba. Ogólnie ryby są zdrowe, można je nie tylko smażyć, ale piec, gotować w wodzie, i na parze. Dzisiaj łosoś trochę inaczej, upieczony w rękawie foliowym. Składniki: Łosoś (kawałki ) 1 por Pieprz cytrynowy Sól Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym. Pora

Smaki Ewy
Przepis na… – Cioppino, włoską zupę rybną z San Francisco 308

następnie dodajemy pomidory i bulion. Wszystko gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Dodajemy owoce morza i tymianek i gotujemy aż wszystko zmięknie. W tym czasie smażymy na oliwie łososia na złoty kolor. Rybę łączymy z zupą i doprawiamy do smaku. Podajemy z plasterkiem cytryny i świeżą ciabattą. PS Jeżeli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com

Bon Ton Italia
Mintaj w kukurydziano-ziołowym cieście 181

mintaja Ciasto: 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml zimnej wody 1 łyżeczka mieszanki ziołowej do ryby - RAFEX sól do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z ziołami i mąką kukurydzianą dodajemy sól do smaku, wlewamy zimną wodę i miksujemy mikserem do uzyskania gęstego ciasta

Wanilia i Kardamon
Dorsz pieczony w bekonie z sosem koperkowym 194

Dzisiaj na obiad dorsz- nie smażony , ale w bekonie. Myślę że smakosze ryb będą zachwyceni. Dodatek sosu koperkowego będzie uzupełnieniem przepysznego obiadu. Obiad robimy szybko i rewelacyjnie się prezentuje. Polecam . :) Zaczynamy  Składniki: dorsz - ilość zależna od potrzeby bekon- tyle ile jest kawałków ryby pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Sos koperkowy : składniki i wykonanie znajdziesz tutaj

Smaki Edyty
Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal) 337

Ryba po grecku w wersji odchudzonej, gdyż rybę pieczemy bez panierki w piekarniku, a nie smażymy. Równie pyszna co tradycyjna. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka

e-PrzepisyKulinarne
Dorsz słodko-kwaśny 122

nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole. Składniki: 1kg polędwicy z dorsza 2 cebule 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny mąka do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Pomidorowy(...)angielskiego oraz 7-8 listków laurowych. Całość gotujemy do zgęstnienia, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze około 2 minut. Ryby: Ryby oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrapiamy cytryną. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone dorsze przekładamy do salaterki i zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Przechowujemy w lo dówce

Pyry na Gaz
Ryba marynowana, byle nie zmarnowana! 154

przechować. Uzyskamy w ten sposób smaczną przystawkę, która zasili spiżarnię, choćby na wypadek niezapowiedzianych gości. Potrzebne nam będą: około 400 g filetów z ryby, polecam jednak te morskie jajko mąka olej do smażenia na zalewę: litr wody 1/3 szklanki octu 10% duża cebula 5 ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Filety obtaczamy w jajku(...)mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W międzyczasie zagotowujemy ze sobą wszystkie składniki zalewy. Jeśli wolicie bardziej octowy smak- po prostu użyjcie więcej octu, ja uważam, że podana ilość jest absolutnie wystarczająca. Przestudzoną rybę wkładamy do słoika. Zalewamy gorącą zalewą, słoik zakręcamy. Tak przygotowaną rybkę możecie przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni. Jeśli chcecie zachować na dłużej

Pichceniomania
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I KURCZAKIEM 139

Paella jest potrawą hiszpańską. Sporządza się ją na głębokiej patelni zwanej paellera. Rozróżnia się tradycyjną paellę z mięsem, paellę marinara z rybami i owocami morza oraz paellę mixta, stanowiącą połączenie obu. Moja paella jest może nie do końca taka jak przyrządzają ją Hiszpanie... ale kuchnia jest takim miejscem,że można eksperymentować i bawić się smakami i składnikami. Smakowała(...)Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni. To samo zrobiłam z cebulą. Dodałam do niej sporo ostrej i słodkiej papryki. Pod koniec smażenia, również starte ząbki czosnku. Następnie pokrojoną nas kawałki rybę. zielony groszek mieszankę owoców morza   Dodałam podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Podlewałam wszystko bulionem i sosem rybnym. Następnie goście główni-czyli krewetki. Zostały obrane

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania