Bananowe sushi to nasza nowa, ulubiona przekąska . Jedyna rzecz jaka łączy słodkie sushi z tym prawdziwym (surowa ryba i ryż) jest kształt. Ale czy ta nazwa nie jest przyciągająca? Zdecydowanie lepiej i bardziej tajemniczo brzmi "Lila, chodź na sushi" niż "chodź na banana" :-) . Czasami trzeba zadbać o mały szczegół czyli sposób podania. "Chodźcie, mam banana" - buuuu, niee. "Chodźcie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPaluszki rybne robi się je niezwykle prosto i są fajną, efektowną przekąską. Choć ostatnio można znaleźć w sieci różne niepokojące informacje na temat szkodliwości ryb, to jednak ja wychodzę z założenia, że należy zachować zimną krew i dystans do tego typu rewelacji. Media co rusz bombardują nas różnego rodzaju doniesieniami, które często zaprzeczają sobie nawzajem. Jeszcze […] Artykuł Domowe paluszki
Wiszniówkastarte są na dużych oczkach tarki. Tym, którzy nie znają mizerii na słodko-kwaśno naprawdę szczerze polecam spróbować. Komponuje się świetnie z ziemniakami i np. kotletami mielonymi albo rybą, a wykonanie nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych :-) Składniki: 3 długie świeże ogórki (długości około 25cm) 3 łyżki śmietany gęstej 12% 1 łyżeczka płaska soli 1 łyżka octu 1 łyżka cukru
Anielska Kuchnia AniMożna ewentualnie sok odcisnąć. Czosnek zetrzeć do ogórków na drobnej tarce. Wymieszać. Tuż przed podaniem wymieszać ogórki z jogurtem. Podawać np. z plackami , pyzami , kartaczami (bombami/cepelinami) lub z rybą. ----- Podobne: Hummus z czosnkiem niedźwiedzim Sajgonki z warzywami na surowo Surówka z pora do obiadu Panorama Aten i widok z Akropolu (zdjęcie wykonane przez moją siostrę - dziękuję) O "Trzynastej
Weekendy w domu i ogrodziegallo, jednak z większą ilością warzyw. Zgodnie z pochodzeniem kachumber można podawać jako dodatek do indyjskiego curry lub dalu. Jednak świetnie sprawdzi się również do potraw z grilla, pieczonych ryb (polecam!), burgerów, tortilli, lub czegoś innego smakowitego, co przyjdzie Wam do głowy. Sałatka jest beztłuszczowa - idealna także na diecie odchudzającej. Polecam :) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula 1 nieduży ogórek
Pełny talerzużyć gęstego jogurtu i majonezu) sól, pieprz sok z cytryny (do smaku) 2 ogórki gruntowe lub 1/2 wężowego (usunęłam środek z nasionami) 80 g krabów (krewetek, łososia lub innej ryby ale możecie też dodać np grillowanego kurczaka) Do miski dodajemy drobno posiekaną szalotkę, drobno pokrojone ogórki, posiekana pietruszkę oraz mięso (sami zdecydujcie co dodacie). Wymieszajcie dodają serek, przyprawy
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 50 g ryżu jaśminowego na osobę groszek mrożony seler naciowy bulion warzywno - drobiowy filet z łososia sól i pieprz świeży koperek Przygotowanie: Ryż przepłukać do
Karczma HonoriettyDomowy susz z porem – przyprawa bez glutaminianu Susz z porem , to świetna sprawa , zawsze jest pod ręką , pasuje do wszystkiego , do ryb ,, sosów ,zup i mięsa . No, może do deserów, to bym go nie dodawała " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Generalnie jest genialny , nadaje dużo smaku
Ogrodnik w podróżyDorady czyścimy i nacinamy skórę. Natkę pietruszki miksujemy z oliwą z oliwek i orzechami włoskimi. Dodajemy do tego "pesto" posiekane oliwki. Doradę smarujemy ajvarem i faszerujemy powstałym farszem. Rybę układamy na papierze do pieczenia z oliwkami i pieczemy „w papilocie” przez 25 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitpatelni i drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, orzechami i odciśniętym z nadmiaru wody ogórkiem. Dopraw solą, sumakiem i dodaj miętę. Podawaj schłodzony jako sos do mięsa, ryby itp. Sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki Składniki: Kasza bulgur – 60g Sok z 2 limonek Pęczek natki pietruszki ½ pęczka świeżej mięty Szalotki – 2 sztuki Oliwa z oliwek – 3 łyki
Kuchnia Bon Appetitsmaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna! miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego. Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał
Cooking MonsterBanalnie prosty przepis na wyśmienitą rybę. Składniki: ½ kg filetów z mintaja 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku 1 szklanka majonezu 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: Filety oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju i pozostawić na patelni. Majonez wymieszać z koperkiem, nałożyć na filety rybne i dusić na bardzo małym ogniu przez 15 minut
Tradycyjna Kuchniapodprażyć kminek i tymianek dodajemy do kapusty. Przyprawić cukrem, pieprzem świeżo mielonym polewamy olejem, surówkę dokładnie wymieszać. Surówka z kapusty wyśmienicie smakuje jako dodatek do pieczonego mięsem lub smażonej ryby. Smacznego
kgwjanczewopojęcia , czy faktycznie jest to jakiś oryginalny przepis z rejonu Bałkanów , więc nie pisze ,że tak jest . Bardziej bym zakładała , że z tą zupą jest jak z rybą po grecku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mało istotne , najważniejsze , że jest mega smaczna i różni się od tych , które do tej pory próbowałam , zdecydowanie na plus . Fajna
Ogrodnik w podróżyUrlop, urlop i już po urlopie... Czas wracać do pracy i rzeczywistości. Część swojego urlopu spędziłam u rodziców, odpoczywałam, dużo spacerowałam i relaksowałam się łowiąc ryby :). Trochę zrobiłam przetworów, nie byłabym sobą, gdybym nic nie robiła. Już taka jestem, nie lubię nudy i siedzieć na tyłku ;). Musiałam zadbać też o swoje zdrowie, bo ono jest najważniejsze. W ostatnie dni urlopu
Zakątek rozkoszy kulinarnych