jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem
Poranek na słodkokuchni zdobył u nas status noża Alexa. Nóż typu santoku, długość ostrza 17 cm. O tak, to jest nóż Blondynki. Do wszystkiego! Do siekania, krojenia, porcjowania. Nawet do filetowania ryb, bo nie mam takiego specjalnego do filetowania, a przy pomocy santoku nie raz już filetowałam karpie i pstrągi. Bez tego noża nie wyobrażam sobie gotowania. Zdecydowanie to jest najważniejszy model
Blondynka GotujeBananowe sushi to nasza nowa, ulubiona przekąska . Jedyna rzecz jaka łączy słodkie sushi z tym prawdziwym (surowa ryba i ryż) jest kształt. Ale czy ta nazwa nie jest przyciągająca? Zdecydowanie lepiej i bardziej tajemniczo brzmi "Lila, chodź na sushi" niż "chodź na banana" :-) . Czasami trzeba zadbać o mały szczegół czyli sposób podania. "Chodźcie, mam banana" - buuuu, niee. "Chodźcie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comRobiąc rybę szukałam z czym mogłabym ją podać oprócz frytek i obsmażanych kartofli
Ugotujmy CośAromatyczne, pikantne z nutą ziół przygotowane zostało z dorodnych suszonych pomidorów. Pesto idealnie nadaje się do dań z makaronem ale nie tylko... Z nim lubię również mięsa i ryby. Przygotowanie jego jest banalnie proste i szybkie. Śmiało możemy przechować je przez kilka dni w zamkniętym słoiczku w lodówce. Inspiracją do mojego pesto był przepis znajdujący się na zaprzyjaźnionym blogu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPopijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców. Riva del Garda Riva del Garda I koniecznie spróbujcie prawdziwych włoskich lodów i sorbetów - najlepsze na świecie ;) "Happy Hour" czyli mediolańskie aperitivo Zwiedzając Mediolan koniecznie należny
Atlas SmakówPolsce pozwoliły wykazać 11 najczęściej spotykanych błędów żywieniowych. 11 grzechów zdrowej diety: 1. Niskie spożycie pieczywa razowego. 2. Małe spożycie mleka. 3. Małe spożycie strączkowych. 4. Małe spożycie ryb. 5. Niezdrowy zwyczaj częstego spożywania tłustych gatunków wędlin i wyrobów wędliniarskich. 6. Wysokie spożycie tłuszczów. 7. Niskie spożycie warzyw i owoców, a w szczególności warzyw surowych. 8. Wysokie spożycie cukru
Z notatnikaciasto. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką. Smażymy na rumiano na oleju na rozgrzanej patelni. Serwujemy jako dodatek do dań mięsnych lub ryb
Pyry na GazŁosoś to idealny pomysł na obiad, rybę zwykle podaję z kaszą jaglaną i warzywami. Dzisiaj w pysznej marynacie z dodatkiem czarnego sezamu . Składniki: filet z łososia 2 łyżeczki czarnego sezamu pieprz szczypta soli himalajskiej łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Sos sojowy przelej
Kukuleczkistaje się dzięki takiemu przechowywaniu twardsze. Pakowanie próżniowe jest rewelacyjnym sposobem na uniknięcie zjełczałego smaku i zapachu produktów bogatych w tłuszcz i oleje, a w przypadku mięsa i ryb pozwala je błyskawicznie zamarynować. Żywność przechowywana próżniowo jest całkowicie zabezpieczona przed insektami, które do życia potrzebują powietrza. Efektem takiego rozwiązania są mniejsze rachunki za żywność. Jedzenie można przechowywać znacznie dłużej
Kuchcik gotujezarekomenduje przepisu lepiej, niż fakt, że danie smakowało samej Kalinie Jędrusik. Widać po nich, że autor jest na diecie. Nie za bardzo lubi część dań, które przygotowywała Zofia np. ryby, ale je je, bo są dobrze zrobione. To podejście jest mi bardzo bliskie, bo ja też nie bradzo lubię dania, które przygotowuje mój mąż, raczej bym nie ugotowała tego
Ugotowane pozamiataneŁosoś pyszny, szparagi obłędne w smaku, warto chwilę poświęcić i pyszny obiad na stole. Dziki łosoś z Alaski nie ma takiego pięknego koloru jak ten pacyficzny
Moje Małe Czarowaniesoliród i ziołowa espuma. Danie przepyszne, aromatyczne, ładnie podane na ciemnych talerzach, bardzo polecam. Wszystko razem fantastycznie smakuje. Jako danie główne mój numer 1. Dla osób, które nie lubią ryb jest jagnięcina duszona z cynamonem, makaron orzo i feta. Obsługa restauracji My Corner Restaurant & Bar była przemiła. Zawsze służyła pomocą i pomagała przy robieniu zdjęć :). Swoją osobą zaszczycił
Mała Cukierenkakiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero
Codziennik Kuchenny