ryba - 22624 przepisów (strona:875/1509)

Curry z mlekiem kokosowym i kurczakiem 127

pierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był

Niezły Młynek
“Dieta paleo po polsku” – recenzja 165

nasi biegający po sawannach przodkowie, powinniśmy mieć podobne nawyki żywieniowe, przerwy między posiłkami, oraz dużo ruchu. Co powinniśmy więc jeść? Współcześnie jaskiniowcy powinni jeść dobrej jakości mięso i ryby, jajka, zupy na bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu. Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni

Ugotowane pozamiatane
Caponata 224

sobie. Podobnie jak ratatouille i peperonata podawana jest również jako dodatek do innych potraw – w tym wypadku zwłaszcza takich, które lubią raczej kwaśne towarzystwo. Doskonale pasuje np. do ryb i owoców morza. Caponata 2016-09-30 21:37:46 Zdrowa, kolorowa, bogata w składniki, ale bardzo łatwa do przygotowania caponata z Sycylii. Interesująca alternatywa dla ratatouille i peperonaty. Zapisz przepis

Kulinarna Pokusa
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 151

potrawy z nabiału, jajek, warzyw i owoców. Kolejne 1,6 proc. osób jest weganami i spożywa wyłącznie produkty roślinne. Prawie 4 proc. Polaków deklaruje, że sporadycznie je mięso i ryby. Dieta wegetariańska ma także wielu zwolenników wśród artystów. Propagatorem takiego stylu życia jest amerykański muzyk Moby, który nie je mięsa, ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego (nawet miodu), nie nosi futer

My Chcemy Jeść
Co mnie inspiruje – ciekawe linki #3 129

życie drzew i całego lasu zależy od wymiany surowców poprzez korzenie. Oraz wyjaśnia niezwykłą rolę zaskakującego „pośrednika” w tym procesie. Wyobraźcie sobie drzewa „jedzące” ryby, bo w tym kierunku zmierzamy. A na koniec, może nie typowo o lesie, ale bardzo spodobała mi się taka wyprawa – ścieżka w obłokach, spacer w chmurach – w sumie mamy

Pink Envelope
Pieczeń rybna na piątkowy obiad 106

Brak pomysłu na piątkowy, bezmięsny obiad? Składniki: 50 dag fileta z karpia lub innej białej ryby 1 czerstwa bułka 1 biała cebula 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 2 jajka sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (według uznania) tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Filety z karpia zmielić, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą

Tradycyjna Kuchnia
“Sceny kuchenne” – recenzja 113

Potrawy, które tylko są opisane, wyglądają z resztą dużo smakowiciej w mojej pamięci, niż te na które podaje się przepis. Olla podrida, którą kojarzę z Rękopisu… Potockiego czy palona ryba z okolic jeziora Chiuso w mojej wyobraźni pachną chyba lepiej, niż ten łosoś z wermutem. Sceny kuchenne Autorzy: Maria Pakulnis, Janusz Mizera Wydawnictwo: Edipresse Książki Ilość stron: 253 Okładka: twarda

Ugotowane pozamiatane
Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 132

Placki ziemniaczane są uwielbiane zarówno przez starszych jak i dzieci. Tradycyjnie podawane ze śmietaną, uwielbiane również w towarzystwie gulaszu (tzw. placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam! Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1 jako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól

Tradycyjna Kuchnia
5 kroków do zdrowego odżywiania 198

ochotę na słodycze - zjadaj suszone owoce i orzechy. Słodź miodem lub stewią.  Zrezygnuj ze sklepowych wędlin i czerwonego mięsa (jedz je od czasu do czasu). Jedz więcej tłustych ryb i drób bez skóry.  Naucz się jeść strączki, które są świetnym źródłem błonnika i białka. Wprowadź do diety naturalne płatki i otręby.  Pamiętaj o warzywach - powinny się znaleźć

Moje Kuchenne Rewelacje
domowy paprykarz a la szczeciński 269

przez praskę czosnek, marchewkę część startą na małych oczkach a część na grubych oczkach. Dodajemy listki laurowe i całość podsmażamy przez ok. 4 min., cały czas mieszając. Następnie dodajemy rybę, mieszamy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, keczup oraz doprawiamy przyprawami. Gdyby paprykarz był za suchy możemy dodać więcej przecieru pomidorowego. Z gotowego wyjmujemy listki laurowe i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Najzdrowsza dieta – śródziemnomorska , babcia Basia 105

najważniejszych podam w następnym wpisie ) . Najistotniejsze jest to, by udało się zmienić proporcje produktów i przestrzegać kilku zasad : – używaj oliwy i oleju zamiast masła, margaryny i smalcu, -jadaj ryby nawet 5 razy w tygodniu ( zamiast czerwonego mięsa ), -jedz dużo surówek, sałatek i lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami, przyrządzaj

Pysznosci Babci Basi
Rada – gdy dopadnie cię ochota na coś słodkiego. babcia Basia 180

jesienno – zimowe wieczory. Doskonale sprawdzają się przyprawy takie jak imbir czy kurkuma. Wzbogacają smak potraw oraz dzięki swoim właściwościom wzmacniają nasz układ odpornościowy. Nie możemy zapomnieć o rybach, które są źródłem cennych kwasów omega-3 oraz witaminy D, które wzmocnią nasz organizm, który w okresie zimowy narażony jest na szereg infekcji. Na naszych talerzach powinno się znaleźć również białko

Pysznosci Babci Basi